Din oras

Ordinul Arhitecților, singura ofertă depusă pentru concursul de soluții privind Spitalul Pediatric. Consiliul Județean: „De la început, acest proiect trebuie să fie unul de înaltă ținută”

Ordinul Arhitecților din România a înregistrat singura ofertă la licitația pentru servicii de consultanță pentru organizarea concursului internațional de soluții în două etape, în vederea realizării Spitalului Pediatric Monobloc, organizată de Consiliul Județean Cluj.

Oferta depusă de OAR se află în prezent în proces de deliberare.

Până în prezent, Consiliul Județean Cluj a promovat în Parlament legea pentru obținerea terenului necesar construirii noului Spital Pediatric monobloc, teren care se preia de la USAMV printr-un schimb de terenuri.

Ziar de Cluj a încercat să afle care sunt termenele ulterioare în desfășurarea acestui proiect și a realizării obiectivului Spital Pediatric monobloc:

„În privința termenelor, chiar Ordinul Arhitecților va trebui să le stabilească, în sensul că dânșii ne vor oferi soluția pentru juriul și caietul de sarcini pentru cei care vor redacta caietul de sarcini, pentru concursul internațional de soluții pentru Spitalul Pediatric. 

Bineînțeles că aceste termene țin cont de complexitatea proiectului, de aceea am și apelat la o astfel de soluție, pentru a ne asigura că, caietul de sarcini care va sta la baza concursului internațional este scris în cel mai amănunțit mod, în cel mai mic detaliu și că acel caiet de sarcini ne va da asigurări că soluția care va fi până la urmă oferită, va fi o soluție care să permită construirea unui Spital Pediatric modern. 

Ideea pe care insist este faptul că ne propunem și vom face absolut tot ce ne stă în putință pentru a obține o soluție tehnică care să se ridice la cele mai înalte standarde medicale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan.

La finalul lunii iunie, CJ Cluj a purtat o serie de discuții la nivelul ministerelor Sănătății și a Fondurilor Europene, privind includerea de către Ministerul Fondurilor Europene a proiectului „SPITAL PEDIATRIC MONOBLOC CLUJ-NAPOCA” între obiectivele pe care ministerul le negociază cu Comisia Europeană, pentru finanțare integrală. De asemenea, Ministerului Sănătății i s-a solicitat includerea Spitalului Pediatric Monobloc în Strategia Națională pentru Sănătate 2021 – 2027.

CJ Cluj a demarat și procedurile pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectului tehnic.

„Noi, Consiliul Județean, dorim ca cei care vor redacta caietul de sarcini să cunoască foarte, foarte bine legislația în domeniul construcțiilor medicale, din domeniul sanitar, să cunoască astfel foarte bine acest domeniu al infrastructurii spitalicești, să cunoască extrem de bine care sunt rigorile și care sunt regulile la nivel european pentru o astfel de construcție. 

Fiindcă odată ce construcția va fi demarată, nu dorim să ajungem în situația de a face ajustări ulterioare, de a face acte adiționale, de a se face adăugiri ori modificări. 

De la început, acest proiect trebuie să fie unul de înaltă ținută. 

Și să fie un spital ridicat, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al dependințelor, la cel mai înalt nivel, începând de la materialele cu care se va lucra, de la arhitectură, de la numărul de paturi, de saloane, de la heliport la orientarea în spațiu. 

Absolut tot trebuie să se facă cu o cunoaștere absolută a rigorilor din domeniul de sănătate. 

Pe noi ne interesează să vină niște specialiști în această zonă, nu niște oameni care se ocupă de tot felul și, printre alte, și de spitale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, Valentin Jucan. 

Terenul pe care se va ridica noul Spital Pediatric Monobloc se află în zona Borhanci, la intersecția cu viitoarea centură metropolitană, poziționat în proximitatea tronsoanelor rutiere majore ale Clujului.

Proiectul spitalului trebuie să corespundă necesității acoperirii actului medical pediatric pentru întreaga regiune, acesta fiind considerat deja unul cu un impact regional. 

Proiectul Spitalului Pediatric monobloc a cunoscut o relansare în contextul în care deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, înainta la începutul lunii martie trei posibile locații pentru un nou Spital de Copii în Cluj. În aceste condiții Consiliul Județean Cluj a transmis un comunicat de presă prin care anunța demararea procedurilor pentru inițierea demersurilor necesare unui asemenea proiect chiar într-una din zonele propuse de către deputatul Emanuel Ungureanu, și anume în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. 

Astfel, administrația județeană a identificat un teren pentru construirea Spitalului Pediatric monobloc, în care să fie transferate toate secțiile actualului spital de copii, „împrăștiat” în tot orașul. 

Este vorba despre o suprafață de aproape 17 hectare, teren plat, care va trece din domeniul public al statului, respectiv al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj în domeniul public al județului Cluj. Terenul este situat ca capătul cartierului Gheorgheni, respectiv la intrarea în Borhanci, în incinta stațiunii de cercetare pomicolă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *