ORBAN a reacționat după amendă. Recomandarea PMP Cluj pleacă din Prefectură pentru ca Gyorke Zoltan să fie repus pe funcție

Premierul Orban a aflat ieri că Tribunalul Cluj l-a amendat pentru că refuza să îl repună în funcția de subprefect pe Gyorke Zoltan. Drept urmare, Ludovic Orban a decis eliberarea lui Bela Budai (pus în funcție prin propunerea PMP Cluj) din funcția de subprefect pentru ca locul să îi fie cedat lui Gyorke, cel care a recâștigat funcția prin sentința judecătorească definitivă. 

”16.HOTĂRÂRE privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de subprefect al județului Cluj de către domnul Budai Bela

18.HOTĂRÂRE privind numirea domnului Gyorke Zoltan în funcția publică de subprefect al județului Cluj”, arată cele două hotărâri luate în cadrul ședinței de guvern de ieri.

Astfel, executivul Insituției Prefectului Cluj va funcționa cu Mircea Abdrudean - prefect, Irina Munteanu - subprefect și Gyorke Zoltan - subprefect. 

„Tribunalul Cluj a admis cererea mea și a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă. Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020.

Având în vedere rolul Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției României, în 20.08.2020 i-am transmis domnului președinte Klaus Iohannis un memoriu prin care l-am informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României și l-am rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile. Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată.
Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției europeane a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești”, a explicat Gyorke Zoltan după ce Tribunalul Cluj a decis ca premierul să fie amendat. 

Vezi și: Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj la cererea lui Gyorke Zoltan, pentru refuzul de a-l repune pe funcția de subprefect al Clujului

 

Adauga comentariu