Orban le dă cu flit PNL-iștilor clujeni: a fost validat rezultatul negocierilor privind funcțiile de prefecți

Biroul Executiv al PNL a validat, luni, rezultatul negocierilor din coaliţia de guvernare privind funcţiile de prefecţi cu o singură abţinere, a anunţat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

„Astăzi în Biroul Executiv am validat rezultatul negocierilor.

Validarea a fost făcută cu o singură abţinere.

Nu am discutat decât chestiunile legate de principiile care au stat la baza distribuţiei poziţiilor de prefecţi, mecanismul, criteriile pe care le-am avut în vedere şi a fost validată negocierea", a spus Orban, la Parlament.

La Cluj, postul de prefect revine UDMR, spre nemulțumirea liderilor PNL din Ardeal.

După cum semnala Ziar de Cluj, Biroul Executiv al PNL a validat negocierile din cadrul coaliției de guvernare privitoare la împărțirea portofoliilor de prefecți. La vot s-a înregistrat o singură abținere, cea a lui Robert Sighiartău.

CITEȘTE ȘI: Doar cu "abţinerea" lui Sigartău, Biroul Executiv al PNL a validat negocierile din cadrul coaliției de guvernare privitoare la împărțirea portofoliilor de prefecți. La Cluj rămâne prefect UDMR

Ludovic Orban a subliniat că prefecţii au obligaţia de a pune în practică programul de guvernare, arătând că în caz contrar vor fi schimbati din funcţie.

„Despre prefect am de spus următorul lucru: orice prefect, orice subprefect reprezintă Guvernul şi are obligaţia de a acţiona la nivelul judeţului în care este prefect pentru punerea în practică a programului de guvernare.

Prefectul are obligaţia să acţioneze în cadrul constituţional şi legal şi indiferent din ce formaţiune politică provine un prefect trebuie să facă acelaşi lucru.

Suntem într-un Guvern de coaliţie şi este firesc ca orice formaţiune politică din coaliţie să aibă dreptul de a fi reprezentată cu prefect în anumite judeţe, conform ponderii care a fost stabilită. În cazul în care un prefect nu aplică programul de guvernare, va fi schimbat.

Nu există absolut niciun fel de risc legat de aplicarea programului de guvernare, de acţiune în cadrul constituţional şi legal", a spus Orban, la Parlament, citat de agerpres.ro

Potrivit negocierilor din coaliţia de guvernare, PNL va avea 23 de prefecturi, respectiv: Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Caraş Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea. 

UDMR a obținut o victorie considerabilă la Cluj prin impunerea avocatului Tasnadi Szilard în funcția de Prefect la Cluj. Locul a fost lăsat liber de către Mircea Abrudean, cel care a obținut doar funcția de secretar general adjunct al Guvernului.

În aceste condiții, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, solicita săptămâna trecută un prefect PNL pentru județul Cluj.

„Numirea noului prefect de Cluj este inadmisibilă pentru noi membri ai PNL Cluj. Spun asta în calitate de fost Prefect de Cluj, fost senator și actualmente la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Negocierile politice nu au ținut cont de performanță și profesionalism. PNL deținea postul de prefect de Cluj. Consecințele politice ale acestui gest pentru noi ca partid politic sunt de neimaginat aici la Cluj. Sunt anumite limite și în negocierile politice, chiar într-un Guvern de coaliție.

Foarte mulți colegi de partid și clujeni sunt în asentimentul meu că trebuie să luăm poziție fermă, fără echivoc. Eu am făcut-o și o voi face, mergând până la demisia mea din PNL. Politica are și ea limite peste care nu putem trece.

Vă solicit îndreptarea acestei enorme greșeli la Guvern și numirea ca prefect de Cluj a unei persoane competente din PNL Cluj. Acest demers al meu este susținut de un număr de peste 70 de primari, viceprimari și consilieri județeni. Numărul celor nemulțumiți de această decizie este însă infinit mai mare”,  a transmis Alin Tișe.

Fostul prefect la județului Cluj susținut de PNL, Mircea Abrudean, a fost numit în funcția de secretar general adjunct al guvernului, iar în locul său va fi numit un prefect de la UMDR, avocatul Tasnadi Szilard.

Și numirea ca adjunct a lui Abrudean nu reprezintă decât o țeapă trasă filialei clujene a PNL de către Orban și Cîțu. La negocierile făcute, lui Abrudean i-a fost promisă funcția plină de secretar general al Guvernului.

 

 

 

 

sursa foto: g4media.ro

Adauga comentariu