Orașul smart, inuman: câinii lui Țermure, liberi pe străzi. Ce planuri are Primăria?

Cazul celor peste 850 de câini adăpostiți de Radu Țermure în ferma de pe Valea Fânațelor se transformă încet, dar sigur, într-o situație explozivă, fără soluție: diverse asociații pentru protecția animalelor de companie și-au oferit ajutorul, preluând cca 300 de câini. În schimb, edilul clujean Emil Boc, împreună cu celelalte direcții implicate, trebuie să găsească rapid o soluție pentru cei 600 de câini rămași fără adăpost. Ce vor face autoritățile?  

CITEȘTE ȘI: Peste 850 de câini ar putea ajunge pe străzile Clujului. Fac ceva autoritățile sau ne mănâncă câinii pe toți? 

Deși de peste 10 ani de zile un singur personaj a reușit să adăpostească sute de câini, fără ca autoritățile clujene să sesizeze gravitatea situației, fără să intervină, acum cazul animalelor rămase fără stăpân, dar și fără adăpost, a devenit una cu adevărat urgentă. 

Recent, Radu Țermure a fost somat să elibereze spațiul unde adăpostea sute de animale fără stăpân.

Până și termenul limită a expirat: nici Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), nici Prefectura, nici Direcția de Sănătate Publică (DSP), nici Primăria nu au făcut nimic până acum.

Asociațiile pentru protecția animalelor au intervenit operativ, astfel încât zeci de câini au fost preluați zilnic din adăpostul improvizat de Radu Țermure: o parte dintre acești câini vor călători chiar până în zona Moldovei, unde persoane fizice și asociațiile de profil vor încerca să ofere condiții mai bune animalelor care nu și-au găsit o casă în Cluj, în orașul nepăsării și incompetenței. 

600 de câini – direct în jungla urbană

Ce se va întâmpla cu cei cca 600 de câini rămași fără adăpost? Ce planuri are Primăria Cluj-Napoca în acest sens? Cum rămâne cu protecția animalelor?

Edilul clujean Emil Boc s-a limitat doar să susțină că această situație va fi rezolvată, deși nu a oferit nici detalii, nici un plan coerent prin care sutele de câini își pot găsi un adăpost:

„Vreau să știți că mă preocupă soarta cățelușilor de acolo în fiecare zi. Discut pe toate palierele, și pe orizontală, și pe verticală. Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că toate discuțiile sunt în plină derulare”, declara Emil Boc recent, în cadrul unei emisiuni locale de radio. 

După 13 ani în care situația câinilor adăpostiți de Radu Țărmure în condiții improprii a fost neglijată, Emil Boc dă asigurări că problema este aproape „rezolvată”, situându-se la nivel de discuții.

Între timp, mai multe asociații din Olanda, Marea Britanie sau Germania și-au afirmat disponibilitatea pentru a interveni și a rezolva o situație extremă, neglijată cu nerușinare de administrația clujeană. 

Chiar la începutul acestui an, edilul clujean Emil Boc mai făcea o „baie de mulțime” printre câinii din Centrul de Ecarisaj aflat în subordinea Primăriei, unde realiza un photo shooting de excepție, mimând preocuparea pentru animalele de companie.

Iată ce nota Emil Boc pe pagina sa de socializare în ianuarie 2019:

”Cluj-Napoca: Atenție suplimentară oferită patrupezilor fără stăpân pe perioada temperaturilor scăzute.

Am verificat condițiile de găzduire a câinilor de la Centrul de gestionare a câinilor fără stăpân din Cluj-Napoca. Avem 250 de câini, temperatura în adăpost este la nivelul de 7 - 9 grade, chiar și când este ger, hrana și asistența sanitară sunt asigurate. 

Mulțumesc colegilor mei de la RADP pentru grijă și implicare profesională”, nota edilul clujean pe pagina sa de socializare.

CITEȘTE ȘIPrietenul câinilor, Emil BOC, tot mai preocupat de propria imagine

Atenția suplimentară acordată patrupezilor din Centrul de Ecarisaj este cât se poate de binevenită! 

Mai puțin inspirată este motivația domnului Emil Boc, primarul care nu ratează nici o ocazie pentru a-și face reclamă. Din păcate, imaginea publică a lui Emil Boc este asociată doar cu proiectele reușite. Altfel spus, Emil Boc este prezent doar acolo unde lucrurile par să funcționeze. 

Unde, într-adevăr, este nevoie de implicarea autorităților, precum este adăpostul pentru câini din Valea Fânațelor, primarul Emil Boc evită să se afișeze pentru a trage un semnal de alarmă.

În vara anului 2017, Ziar de Cluj aducea în prim-plan cazul adăpostului de pe Valea Fânațelor.

CITEȘTE ȘICele 1.000 de animale din adăpostul de pe Valea Fânațelor trăiesc în continuare în condiții groaznice. Autoritățile se tem de Radu Țărmure? De ce nu au făcut nimic până acum? 

Acolo unde erau găzduiți cca 1000 de câini, iar condițiile de întreținere necesita implicarea urgentă a primarului Emil Boc. 

Au trecut 2 ani de zile.

Acum, până și din acele adăposturi improvizate, câinii vor fi evacuați.

Direct pe străzile municipiului Cluj-Napoca, un oraș smart, dar prea puțin uman.

 


Adauga comentariu