ORASUL NIMANUI: Trotuarul in cumpana, inovatie urbanistica in cartierul rezidential Borhanci

Cartierul Borhanci este unul dintre cele mai ravnite dintre cartierele noi ale Clujului. Din pacate Primaria Cluj-Napoca nu a amenajat nici un parc pentru sutele de apartamente construite in ultimii ani pe strada Borhanci, iar locuitorii sunt nemultumiti de faptul ca drumul reabilitat anul trecut este distrus de la o zi la alta. Firmele care se ocupa de modernizarea zonei isi bat joc de ceea ce inseamna bun simt fata de legile de urbanistice cu pretentii ale unui oras precum Clujul. 

Numeroase sesizari cu privire la degradarea strazii Borhanci sunt adresate lunar reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca. Administratia locala insa, in afara de a emite autorizatii de constructie pe banda rulanta, nu ofera nimic in schimb cetatenilor care locuiesc in cartierul Borhanci. Tortuarele de doar un metru latime sunt construite doar pe o singura parte si de ceva vreme au inceput sa se surpe. De pe zecile de santiere care dau in strada Borhanci, zi de zi, sute de masini de mare tonaj aduc noroiul pe strada distrugand bordurile unicului trotuar. Printre ansamblurile rezidentiale nou construite locuitorii isi cultiva gradinile in liniste.  

Inca de la intersectia dintre Strada Borhanci si Romul Ladea iti poti da seama de lipsa de respect fata de cetatean a administratiei Boc. Pe pancarta de santier sta scris negru pe alb ca “Primaria Municipiului Cluj-Napoca deruleaza programul de intretinere si modernizare a strazilor in luna OCTOMBRIE”. Trebuie sa le reaminteasca cineva celor din executivul primariei ca luna octombirie 2015 nu e aceeasi lucru cu octombrie 2014 cand reabilitarea strazii Romul Ladea trebuia finalizata. Lucrarile sunt in intarziere cu mai bine de jumatate de an, iar cetatenii care platesc impozite isi doresc pentru asta un drum normal, fara praf sau nori.

La doar cativa metri, pragurile de sol de pe strada Borhanci sunt distruse aproape in intregime de catre masinile de mare tonaj care deservesc santierele din zona. Stalpii de curent montati in urma cu doi ani mai sunt tinuti in picioare doar de cablurile electrice pe care le deservesc. 

Trotuarele de nici un metru latime la nici un an de la constructie au inceput sa se surpe, creand disconfort pietonilor. 

Printre blocurile inghesuite de 4-5 etaje, si gradinile caselelor unde locuitorii practica agricultura de oras mai exista si constructii incepute, insa nefinalizate de ani buni ceea ce ofera un peisaj asemanator platformelor industriale dezafectate.

Faptul ca serviciul de salubritate este sub orice critica in orasul pastorit de Emil Boc este si exemplul din apropierea ansamblului rezidential Arcada. Aici spatiile destinate depozitarii resturilor menajere dau pe dinafara acoperind pana si trotuarul. Pe o distanta de cativa kilometri exista nu mai mult de 5 tomberoane stradale si acestea din pacate greu accesibile pentru ca au fost montate la 2-3 metri de calea de acces pietonala. Dovada ca s-a lucrat fara cap si de mantuiala in urma cu doi ani in colonia Borhanci o reprezinta stalpii care alimenteaza cu energie electrica zona, stalpi pozitionati in mijlocul trotuarului.


Un lucru pe care a uitat administratia sa il faca, in ceea ce in cativa ani va fi un cartier cu zeci de mii de locuitori, este un parc de joaca pentru copii. Majoritatea constructorilor au promis celor carora le-au vandut apartamentele in zona, ca vor construi parcuri de joaca si spatii verzi, insa, pana in prezent, la niciun ansamblu imobiliar de pe strada Borhanci nu exista un spatiu de joaca decent. Totodata, nici in viitor nu se preconizeaza ca administrativul clujean sa construiasca un parc sau cel putin o gradinita care sa deserveasca nevoie sociale ale locuitorilor din colonia Borhanci. 

Pe strada Borhanci surparile de teren i-au determinat pe locuitori sa implementeze un nou sistem de semnalizare a gropilor. Un sistem nu pe atat de ecologic pe cat de util si anume in cateva zone pot fi usor observate crengi de copac infipte in craterele din asfalt.

Cireasa de pe tort in modul in care Diferit SRL, firma de casa a Primariei, intelege sa faca modernizarea strazilor limitrofe strazii Borhanci, este asfaltarea in mijlocul trotuarului a unei fantani. Asemeni macaralei din Caracal uitata intre blocuri, pe care muncitorii nu au mai putut sa o dezasambleze, asa si Diferit a lasat fantana cu cumpana in mijlocul trotuarului, asfaltand de jur imprejur. Modul de administrare al orasului prin exemplele de acest gen, tolerate si acceptate la plata de catre Primaria Cluj-Napoca, nu ne fac cinste si reprezinta o bataie de joc la adresa platitorilor de taxe si impozite.  

Comentarii

Eva

12.05.2015 09:54

Oare cum se fac licitatiile? Cine controleaza cum se cheltuie banii publici? E sanctionat cineva daca e prins cu mita-n sac? Cate averi s-au confiscat de la cei ce fac abuzuri in serviciu? Bravo DNA, gaseste vinovatii, ajuta la condamnarea lor..laudabil, dar cand se va proceda la confiscarea averilor ilicite, facute din banii publici? Ar fi un subiect pentru gazetari, o statistica cu ultimele condamnari cu sume care s-au virat in bugetul de stat in urma confiscarii averilor ilicite! Cred ca nu e posibil pentru ca probabil suma e ZERO! Si atunci ..cu ce ne ajuta pe noi ca ii inchide, ii aresteaza la domiciliu.... o mascarada fara efect. Oferta de munca la domiciliu:Sunt necesare cunostiinte minime de operare PC si navigare pe internet.Instruire de la zero;plata veniturilor prin contract. Se cere responsabilitate ,seriozitate si deschiderea la ceva nou.Detalii ”Info” la : evasinai2003@yahoo.com

FUMAREL GEORGETA

12.05.2015 11:48

          Societatea Diferit care se ocupa si de "modernizarea" strazii Caragiale face lucrurile total diferit in sensul ca azi sapa, maine aduc pamant si taseaza, peste inca o zi sapa din nou pe acelasi loc, iar incarca masini cu pamant, apoi vin altele cu piatra, descarca , iar taseaza si toate astea pe o strada nu foate intens circulata si mai ales in zona spre trotuar unde au sapat aproape un metru in adincime si au umplut apoi cu piatra probabil ca sa nu se scufunde masinile care stau parcate aici permanent si binenteles pentru un deviz mai gras ca doar contribuabilul plateste!!!                             Si peste toate astea pe baza planurilor dupa care sapa au mai spart si o conducta de gaz ieri 11.05.2015, incat puteam sa sarim in aer mai multe cladiri din jur si nici macar nu au anuntat firma de gaz, cei de la interventie E.ON au sosit dupa ce am anuntat eu personal avaria si m-au pus si sa semnez pentru ca am semnalat ce s-a intamplat. E mai grav decat putem vedea in filmele cu prosti, sa-i traga cineva de maneca pe cei din Primarie si pe" primarul ales"...............

Radu

12.05.2015 11:58

Partea cu constructiile neterminate e o aberatie a voastra. Ce vina are primaria ca proprietarul nu-si termina contructia? La fel legat de parcurile de joaca. Care proprietar isi da din terenul lui sa se construiasca parcuri de joaca? Mai ganditi putin inainte sa scrieti!

Sebi

12.05.2015 12:14

Ore acesta este orasul de 5 stele care ni-l dorim noi? Cu fantana in mijlocul trotuarului, cu o creanga care astupa craterul de pe carosabil, crater care poate fi numit si el o fantana la cat e de mare, cu gunoaie care impanzesc fiecare loc unde sunt aenajate containere (asta in cel mai bun caz) cu trotuare care ne ajuta sa facem entorse la glezne daca nu suntem suficienti de atenti? Aceasta e schimbarea de care vorbea toata lumea cand s-a intor piticul de la bucuresti cu surle si trambite, ca el face ca drege.... Ce a facut? S-ia batut joc de fiecare cetatean in parte. Eu credeam pe vremea aceea ca se vorbeste despre o schimbare in bine nu despre o asa schimbare. Acesta este momentul in care Clujul chiar are nevoie de o schimbare IN BINE de data acesta pentru ca ne-am saturat de toata bataia de joc care a existat in 3 mandata ale 3 oameni te cacat.... Boc, Funar, si Apostu Suntem satuli de 24 de ani de toata acesta bataie de joc

hahaha

12.05.2015 12:59

NOrmal, doar vorbim de firma Diferit. La ce ne putem astepta de la ei? In ritmul asta, vom avea cu adevarat un oras diferit. Plin de blocuri, asflat, mizerie. Firma de salubritate a lui boc nu mai face treaba de mult timp.Trebuie schimbat ceva la orasul asta. Oare cand o sa ne civilizam? Cand o sa ajungem si noi sa fim civilizati? Cat sa il mai suportam pe piticu' porno?

Cucurigu

12.05.2015 14:38

Mama lor de conducatori. Dar nu mai scapam o data de ei? Numai bataie de joc in orasul asta.

Gigi Scârbitu'

26.05.2015 16:37

Pe strada respectiva trebuie interzisa circulatia camioanelor mai mari de x tone. S-a facut centura Vâlcele-Apahida, Mai sus spre satul Gheorgeni exista un parc ptr utilaje grele, camioane, etc. Nu trebuia aprobat asa ceva. Din pacate in zona se construieste in PROSTIE si circulatia camioanelor grele .... mai greu de interzis...Planurile de urbanism au fost facute PRAF la toate nivelurile: PUG, PUZ, PUD.Acest cartier s-a dorit un cartie rezidential linistit, fara locuinte comune, dar afacerile imobiliare au permis blocuri cu regimuri de inaltime stabilite dupa legea şpăgii ...Ar trebui permisa circulatia doar a camioanelor sub x tone care au treaba in zonele in care exista emise autorizatii de constructie.Circulatia pe unicul si ingustul trotuar este un PERICOL public ptr copii, pentru orice pieton care va trebui sa ocoleasca pe pietenoull din sens contrar prin carosabil.Proiectantul care s'a ocupat de reabilitarea strazii Borhanci ar trebui luat la intrebari, nu stiu cum PRIMARIA a putut receptiona acea lucrare.Adica stiu- ŞPAGA's LAW. S-au incalcat o gramada de normativ tehnice, unde ati mai vazut un trotuar cu latime de 90 cm !!!.  Cum s-a putut face o asemenea dimensionare ptr un cartier in care oamenii mai circula si normal-ca si simplii pietoni, -nu numai cu "gipane de jdemii de euro...."Nu mai mira nimik in tara lui papura voda, desi il urasc pe patapievici... nu merita litera mare- parca avea dreptate cu fecalele lui....MA scârbesc pe zi ce trece...Multumesc din inima PITICULUI ! Caci PARTId nu mai avem ! 

Adauga comentariu