Din oras

ORASUL NIMANUI: Piata Mihai Viteazul, o pata pe obrazul administratiei locale

Piata Unirii legata de Piata Avram Iancu prin Bulevardul Eroilor este cea mai circulata zona din centrul municipiului Cluj-Napoca. Din acest motiv, administratia ultimilor ani a investit sume uriase in reamenajarea  acestor zone uitand parca de faptul ca, la doar cateva sute de metri mai la nord, se afla o alta zona la fel de circulata si pentru care nu s-au gasit resurse in vederea modernizarii. Piata Mihai Viteazul – raiul boschetarilor si al cersetorilor – nu pare sa ii intereseze pe cei care administreaza orasul.

Lipsa locurilor de parcare ii determina pe tot mai multi soferi clujeni sa apeleze la metoda biletelul. Pe strada Baritiu, zeci de masini stationeaza zilnic pe trotuar in dreptul parcului Caragiale blocandu-i pe cei care parcheaza legal. Pe bord au de cele mai multe ori cate un biletel cu un numar de telefon si foarte rar cu expresia “Imi cer scuze”. Daca esti blocat in parcare si te grabesti, esti nevoit sa astepti pana nesimtitii isi platesc facturile la bancile de pe strada Baritiu. Nu are rost sa vorbim despre faptul ca, in calitate de pieton, esti nevoit sa te strecori printre autoturismele lasate pe trotuar. 

La monumentul “Flacara vesnica” ridicat in perioada epocii Funar, citatulului din Mihai Viteazul au inceput sa ii pice literele. Probabil ca boschetarii care s-au incalzit in iarna la flacara monumentului si-au luat cate un suvenir care sa le aminteasca de faptul ca nu am avut o iarna prea geroasa.

Soarele primavaratec le da o stare de somnolenta celor care isi fac veacul in fata statuii marelui voeivod. Pe bancile din apropierea statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul cersetorii trag cate un pui de somn fara a fi deranjati de catre politistii locali.

Dalele de beton din zona pietonala a pietei Mihai Viteazul arata jalnic. Nimeni din cei care lucreaza la Primaria Cluj-Napoca nu s-a gandit ca ar trebui putin reamenajate.

Comunitatea maghiara a reusit sa gaseasca fonduri pentru a restaura statuia lui Matei Corvin din Piata Unirii. Romanii se multumesc doar sa priveasca cum, pe zi ce trece, soclul statuii lui Mihai Viteazul se deterioreaza. Placile de marmura care stau la baza  ansamblului statuar incep sa dispara lasand locul cimentului gri prin ale carui crapaturi au inceput sa inmugureasca crengute de copaci si smocuri de iarba.

Pe soclu literele care informeaza turistii despre cine a fost Mihai Viteazul au inceput sa cada. E un aspect greu de observat  din biroul de la etajul intai al cladirii de pe Motilor numarul 3. 

In spatele statuii, doi muncitori ciocanesc din greu la bucatile de gresie care acopera marginile fantanii arteziene. Probabil ca Primaria va reusi sa termine lucrarile de refacere a fantanii pana la caderea primei zapezi.

De jur imprejurul grupului statuar, placile de marmura sunt cazute lasand un aspect grotesc privitorilor. Piatra cubica lipseste pe cativa metri patrati in spatele statuii, un adevarat pericol public, iar boschetarii au profitat din plin de pestera formata sub statuie amenajandu-si un loc de dormit. Gunoiul este aruncat pe spatiul verde ascuns dupa gardul viu.

In curtea din spatele cinematografului Florin Piersic, tomberoanele de gunoi sunt rupte si rasturnate iar molozul este aruncat la voia intampalrii. Cei care ies din sala de cinema risca sa isi rupa piciorul in gurile de canal neacoperite insa semnalizate prin bunavointa unui cetatean cu o sina de draperie. 

In zona statie de autobuz de langa Hala Agroalimentara magazinele isi expun chinezariile iar cersetorii de etnie roma agaseaza trecatorii.

Sistemul de bike-sharing a carui inaugurare administratia clujeana o tot amana a devenit un bun spatiu de depozitare pentru batranii care isi vand produsele alimentare.

Pe strada  Argesului poti cumpara orice. De multi ani aceasta a devenit  un adevarat bazar care se afla la mare concurenta cu cel de pe Oser. Aici poti achizitiona orice, de la seminte de flori, perdele, cizme de cauciuc pana la haine second hand vandute de batrani si romi.

Degeaba a amenajat primaria Canalul Morii daca nu incearca sa impuna asociatiilor de proprietari de pe strada Andrei Saguna sa isi renoveze fatadele cladirilor pline de igrasie la coltul carora sacii de gunoi sunt lasati sa putrezeasca iar cablurile de curent acopera fatadele cladirilor istorice din piata.

Si Piata Mihai Viteazul este tot in centrul orasului pe care il conduceti, domnule Emil Boc. Turistii care ne viziteaza vor sa vada si sa admire statuia lui Mihai Viteazul intr-un mediu civilizat si cu un dram de respect fata de a insemnat acest domnitor in istoria Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *