ORASUL NIMANUI - Centrul Clujului se darama: Ploua cu bucati intregi dintr-o cladire de pe Eroilor

De mai bine de un an, proprietarii de cladiri istorice din centrul Clujului sunt somati sa demareze lucrarile de renovare a imobilelor. Mare refatadizare intarzie, insa, sa apara, iar in lipsa acesteia, cladirile din centrul orasului incep sa se darame. Bucati intregi din aceste imobile se pravalesc pe trotuarele tranzitate zilnic de mii de oameni, carora viata le e pusa in pericol de nepasarea proprietarior si interventia inceata a autoritatilor locale.

In aceasta dimineata, politistii locali au fost informati de faptul ca ornamentele de pe o cladire de pe strada Eroilor sunt instabile si ar putea sa cada in orice moment. Politistii locali au apelat la ajutorul celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care, ajunsi la fata locului, au descoperit ca problema e, de fapt, mult mai grava. Bucati intregi din cladire au inceput sa se desprinda si sa se izbeasca de trotuar, la o simpla atingere. 

„Intreaga fatada e extrem de fragila si bucati de cladire cad cand pui mana pe ele”, au dezvauit acestia. 

Conform reprezentantilor municipalitatii, proprietarii cladirii au fost somati de doua ori sa reabiliteze fatada, insa au ales sa ignore ultimatumurile primariei. 

Primaria si-a propus ca, pana in 2018, o mie de cladiri din centrul orasului sa fie refatadizate. La inceputul anului, reprezentantii municipalitatii au anuntat ca vizeaza, in prima faza, 93 de cladiri din zona zero a orasului, iar din cea de-a doua jumatate a anului vor fi somate si alte cladiri din centru, ajungandu-se la 376 de imobile.

Proprietarii cladirilor aflate in centrul istoric, dar care nu sunt incluse pe lista de reabilitare a Primariei Cluj-Napoca, vor fi amendati cu sume cuprinse intre 5 şi 8.000 de lei, daca nu vor incepe demersurile pentru refatadizare. Costul total al refatadizarii va fi suportat in proportie de 80% de proprietari, iar autoritatile locale vor contribui cu 20% din suma şi cu contravaloarea avizelor.

Adauga comentariu