In vizor

Orașul blocurilor între case – Familia Tișe mai ridică un turn pe strada Ploiești?

Pe strada Ploiești, peste drum de blocul cu 12 etaje al lui Alin Tișe și al fostei sale soții, Camelia, ar putea să mai apară un turn similar. Cel puțin, așa spun zvonurile care circulă de ceva vreme prin târg. Vis a vis de turnul lui Tișe și de sediul NTT Data sunt patru case mici, vechi, în care funcționează mici afaceri. O voce pogorâtă din înaltul cerului ne-a șoptit că Bogdan Tișe, fratele lui Alin Tișe, poartă discuții intense, de ceva vreme, cu proprietarii caselor de peste drum să își vândă imobilele pentru a-și face loc unui nou bloc. Potrivit informațiilor pe care le deținem în acest moment, nu s-a încheiat nicio tranzacție între Bogdan Tișe și proprietarii caselor de vis a vis.

Contactată telefonic de reporterii Ziar de Cluj, fosta soție a lui Alin Tișe a declarat că nu știe nimic despre o extindere a afacerii imobiliare în care ea este asociată. Nu a negat, dar nici nu a confirmat informațiile pe care le deținem în acest moment.

„Nu știu, nu știu… O zi frumoasă vă doresc”, a spus, scurt, Camelia Tișe.

case strada ploiesti

case strada ploiesti

Sunt șanse mari să mai apară un turn sau poate un turnuleț pe strada Ploiești. Doar trebuie să fie unitară zona. Niște case mici și dărăpănate strică aspectul de oraș modern. Poate în următorii ani, familia Tișe demolează și restul Pieței Mihai Viteazu. Dacă tot vrea să se extindă, măcar să o facă cum se cuvine.

Turnul de 12 etaje este construit prin Central Business Plaza SRL, firma lui Alin Tișe și a fostei sale soții. Firma îl are ca administrator pe Bogdan Tișe, fratele lui Alin Tișe, a fost înființată în 2015, când a declarat pierderi de 23.000 lei, la fel și în anul 2016 când a fost pe minus 221.000 lei. În schimb, în anul 2017 cifra de afaceri a crescut de la zero la aproape 8,4 milioane lei și a declarat un profit net de aproape 4,5 milioane lei.

În 2015, Alin Tișe a obținut 350.000 lei în urma înstrăinării dreptului de superficie în curtea casei către Central Business Plaza SRL, teren pe care a fost ridicat blocul de 12 etaje.

case strada ploiesti

Cu toate că proiectul imobiliar al familiei Tișe a fost îndelung contestat de către arhitecți, societatea civilă și chiar de către comisii din Primărie, în final a obținut toate avizele necesare pentru construcție. Nu mai miră pe nimeni faptul că într-o zonă preponderentă cu case și cu blocuri cu regim de înălțime mult mai redus decât turnul lui Tișe, s-au dat avize pentru un imobil cu regim de înălțime de 12 etaje. Deși nu ar trebui, în Cluj-Napoca este ceva normal să se construiască blocuri între case.

În 2014, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din Primaria Cluj-Napoca a eliberat două certificate de urbanism pe numele Cameliei și al lui Alin Tise, pentru construirea turnului de 12 etaje de pe strada Ploiesti. În același timp, Comisia de Monumente din Cluj a dat aviz negativ proiectului, din cauza regimului de înălțime. Decizia a fost, însă, contestată, iar Ministerul Culturii a dat avizul final, adică favorabil. Doar când ești om politic și senator ai relații și prieteni care intervin pentru tine când este cazul.

În aprilie 2014 când proiectul a fost prezentat pentru prima dată în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, doi arhitecți cunoscuți au desfințat proiectul, numindu-l un abuz urbanistic. Dar, este evident că nu s-a ținut cont de opiniile lor.

case strada ploiesti

“Prezentați cu normalitate clădiri de o asemenea factură și care, din păcate, acum trebuie să acopere clădirile care sunt deja în construcție. În centrul istoric s-a ridicat un calcan cu geamuri de toalete. E o zonă care, cu siguranță, este în schimbare, cu siguranță se poate moderniza, însă nu în felul acesta. Acea clădire de pe colțul străzii Ploiești cu Constanța nu este nimic decât un abuz urbanistic greu de crezut și care va produce multe neplăceri când va ajunge până la etajele care au fost aprobate. Clădirea aceasta e la fel. Singurul avantaj este că acoperă, poate, geamurile de toaletă. Este inacceptabil, după părerea mea, și se bazează pe un plan care este o rușine”, declara, atunci, arhitectul Eugen Pănescu.

Cam același lucru l-a spus și Șerban Țigănaș, dar într-o manieră mai temperată.

“În zona respectivă, există presiune de transformare și chiar și construcții în șantier. Ceea ce propun eu este a încerca să închidem zona într-o manieră rezonabilă, pornind de la construcțiile care se realizează. Construcția viitoare va recontura zona”, spunea Țigănaș.

Vom reveni cu informații pe marginea acestui subiect. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *