Amicii ziarului

Orașul alandala

Nu mai înțeleg nimic din harababura festivalurilor clujene. În piața mare a orașului duduie iarăși bașii. E ceva concert cu amestec de rock și folk. Se fac probe de microfon și refrenul„ I love Rock and Roll” al lui Joan Jett zgâlțâie pereții catedralei catolice. Abia s-a terminat Untold și începe un alt festival de rock, mă întreb în gura mare. Nu, mă lămurește un tânăr cu haine negre, evident student la Teologie. E festivalul Clujului capitala ortodoxiei. Asta mai lipsea! Dacă și Biserica Ortodoxă a fost cuprinsă de febra festivalieră înseamnă că lumea s-a întors pe dos.

După ce picamerele croitorașului cel viteaz deghizat în Primar au făcut să dârdâie toate clădirile din centru, după ce orașul a fost electrizat continuu de tot felul festivaluri, acum avem și o paradă religioasă cuplată cu muzică pop. Nu ajunge că am avut zilele Clujului și balul Clujului, a urmat festivalul filmului și festivalul gastronomic, după care a venit un festival al maghiarilor și unul al jazz-ului prin parc; a fost un festival electric, urmat de un mega festival al DJ-ilor de pretutindeni; am supraviețuit atelierelor de origami, târgurilor de tot felul, dar acum nu mai suport și tichia de mărgăritar. Aflu că orașul este epicentrul unei întâlniri a „tinerilor ortodocşi din întreaga Europă”. Dincolo de întrebarea retorică: „ce are Dan Bittman cu ortodoxia?” (mă rog, în afară de versurile profund spirituale „Fac ce vreau, dar știu ce fac”!) – acest nou festival mă face să pun o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toții. La ce bun această debandadă festivalieră?!

Nici măcar în Roma antică, după întoarcerea lui Traian din războaiele dacice nu au fost mai multe zile de circ pe străzi. Autoritățile locale se laudă că anul acesta vor fi peste 1.500 de evenimente, de la jocuri și concursuri la campionate de tot felul. Milioane de lei sunt cheltuiți pentru distracție și voie bună. Dincolo de faptul că din princina răvășelii festivaliere au început să pice pietrele din tavanul bisericii gotice din centrul urbei, ideea de a organiza „evenimente” spirituale pigmentate cu elemente de cultură populară și muzică pop-rock este culmea aberației. Evenimentele ortodoxe includ o paradă a costumelor populare, dar şi concerte susţinute de Holograf, Ducu Bertzi şi Magda Puskas, dezbateri despre tineri şi familie (din care am mai avut). Există și activități amuzante incluse pe lista evenimentului religios, care combină rugăciunile și întâlnirile duhovnicești cu compunerea de slogane și exercițiile de înțelepciune. Iar totul se va încheia cu „Procesiunea tinereții”. Învălmășeala acesta de acțiuni alandala mă exasperează, iar cel mai recent festival ortodox nu e decât dovada vie acestui talmeș-balmeș evenimențial (ca să nu zic demențial!).

Uite, un exercițiu de înțelepciune pentru conducătorii Clujului ar fi să își imagineze un oraș normal. Un oraș care să nu mai fie cucerit de veșnicele tarabe cu obiecte pseudo-culturale. Cu străzi care să nu fie blocate de tot felul de aiureli, unde parcul central să nu arate ca un spațiu de detenție cu garduri, unde să nu fojgăiască încoace și-ncolo tot felul de inși care trec de la o manifestare la alta aiurea.

Nu mai suport să fie orașul alandala. Aș vrea și eu, măcar o săptămână, un festival al plimbărilor liniștite prin centrul orașului, în care să nu bubuie bașii, să nu fie blocate străzi, să nu urle diverse personaje din microfoane și megafoane, să nu fiu bombardat de kitsch și prost gust, să nu calc în gropi și să nu-mi fie pantofii plini de praf, să nu am senzația că trăiesc într-un oraș al nebunilor. Dacă tot avem stadion nou și sală polivalentă nouă, ce-ar fi să organizați evenimentele acolo și să lăsați centrul în pace?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *