Reportaj

Oranjerie, locul de joaca al artistilor handmade

O galerie de arta calda si primitoare, ce inspira personalitate prin fiecare coltisor, ii asteapta cu sute de produse inedite pe clientii dispusi sa dea frau liber imaginatiei. Este vorba de Oranjerie, locul mirific in care tinerii artisti isi scriu povestile de succes, iar clujenii isi gasesc accesorii realizate manual.

In Cluj-Napoca sunt zeci de artisti talentati, designeri si artizani, toti pasionati de handmade. Aceeasi situatie o intalnim si in alte orase din tara, iar numitorul lor comun este lipsa unor spatii in care sa isi expuna creatiile. Cu exceptia targurilor organizate in preajma sarbatorilor, cei mai multi artisti se „intalnesc” cu clientii online, pe paginile de Facebook sau site-uri de profil. Plecand de la acest neajuns, in 2012, Carmen Orasanu a deschis Oranjerie, un spatiu ce adaposteste cele mai diverse produse – de la bijuterii la posete, tablouri si corpuri de iluminat, dar si decortiuni interioare, obiecte din portelan sau ceramica de Cucuteni, unica in Europa. Chiar daca Oranjeria este in centrul Clujului, portile ei sunt deschise tuturor artistilor – in prezent, peste 40 de nume sunt gazduite in acest loc minunat.

„Avem produse semnate de majoritatea artistilor din Cluj, dar si din Brasov, Sibiu sau Bucuresti. Ideea a fost sa aducem produsele din online intr-un spatiu fizic. Sunt artisti cu care am inceput sa colaborez inca din 2012, cand am deschis Oranjeria, timp in care s-au cladit relatii solide. La randul lor, clientii sunt obisnuiti cu faptul ca gasesc un anumit gen de produse, de la anumiti artisti”, povesteste Carmen.

La randul ei, tanara este si expozant in galerie. Chiar daca a terminat Facultatea de Litere, nu si-a dorit niciodata sa devina profesoara si spune ca a urmat aceasta facultate din pasiunea pentru lectura. A lucrat intr-o asociatie de fotografi, unde organiza evenimentele de profil, iar in urma cu cinci ani si-a descoperit pasiunea pentru bijuteriile handmade.

„Eu realizez bijuterii din hartie reciclata. De patru ani am inceput asta, imi place ideea de reciclare. Avem atatea materiale care se arunca in nestire, fara sa tinem cont de ele si folosim lucruri noi in loc sa le refolosim pe cele vechi si sa le transformam, sa le dam o alta fata. Folosesc calendare, afise, reviste. Am o colectie de partituri vechi, pe care le-am gasit intr-un anticariat. Chiar daca erau degradate, doi ani nu m-a lasat sufletul sa le tai. In final a iesit o colectie foarte frumoasa, de care sunt mandra. Pe langa bijuterii, anul acesta am si un proiect nou – sa decorez CD-uri vechi si sa le transform in mandale”, explica tanara artista.  

Oranjerie, o atractie turistica

Printre clientii galeriei de arta se numara multi turisti straini, iar anul acesta Carmen este sigura ca vor fi si mai multi turisti datorita titlului de Capitala Europeana a Tineretului. De asemenea, tanara poveste ca multi clujeni, in momentul in care au oaspeti, ii duc in vizita la Oranjerie si le prezinta potentialul artistilor locali.

„De fapt asta e Oranjeria, e mai mult decat un magazin, e o atractie turistica. Eu ma bucur foarte mult pentru ca e singurul loc de acest fel. Suntem in Cluj, in capitala Transilvaniei si nu avem astfel de locuri. Sunt foarte multi artisti in Cluj, cererea pentru produse handmade e tot mai mare, oamenii incep sa se desprinda de joburi si sa fie mai indrazneti, sa dea frau liber imaginatiei. Avem o Universitate de Arte renumita, deci sunt foarte multi oameni talentati”, subliniaza Carmen.

In lumea artisilor nu exista termene fixe

Produsele ce se pot admira la Oranjerie sunt din ele mai diverse – de la bijuterii din sticla de Murano realizate de fetele de la Glass Drops, la cele cu flori in rasina Elfiarmaroc, la fotografie pe lemn semata Wood Be Nice, portelan personalizat Bohemian Flow, cosmetice naturale Marillys, posete Pipa Leather sau Wild to Wear, ceramica semnata Doina Stici sau accesorii Natura Paper. De asemenea, este singurul loc din Cluj in care se gaseste celebra ceraica de Cucuteni, realizata si decorata manual, dupa modele originale. Chiar daca numarul artistilor este insemnat, colaborarea dintre acestia si Carmen seamana mai degraba cu o relatie de prietenie. Secretul este cat se poate de simplu – in arta nu se pot impune reguli stricte si termene limita.

„Fiecare lucreaza in timpul lui liber, artistii se exprima cum vor ei. Nu au fost niciodata discutii sau certuri, totul e liber, nu ii pretind nimanui sa respecte niste termene foarte stricte. Cu unii colaborez de la deschidere, pe altii i-am intalnit pe parcurs, insa am ajuns sa formam o comunitate inchegata si e un mediu foarte placut”, dezvaluie Carmen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *