Opoziția lui Cîtu și Orban de la Cluj. Emil Boc, mai vocal ca PSD

Noul grup de la Cluj, de această dată unul de dreapta, condus de liderii PNL Cluj, Boc, Tișe și Buda, este printre cei mai vocali contestatari ai Guvernului Cîțu și ai președintelui partidului, Ludovic Orban. PNL Cluj a ajuns să își blameze propriul Guvern. Nici când aveam o guvernare PSD, cei trei nu au fost atât de vocali din opoziție.  

Ruptura dintre conducerea centrală a partidului și liderii organizației de la Cluj este gravă și pare că se va rezolva doar prin schimbarea lui Ludovic Orban, pe care Alin Tișe pare că o anticipează cu nerăbdare.  

Deciziile luate de Ludovic Orban în cadrul alianței care asigură Guvernarea au fost de la început contestate de PNL Cluj. Boc, Buda și Tișe nu au fost deloc de acord nici cu negocierea ministerelor și nici cu miniștri care au fost aleși. Din acest motiv, Boc a fost printre cei care nu au votat lista de miniștri propusă de PNL. A fost însă doar începutul unui lung șir de contre și de declarații.  

Punctul culminant și cea mai mare umilință și sfidare, după cum s-au grăbit să declare Boc și Tișe, a fost numirea unui prefect UDMR la Cluj. Lipsa susținerii organizației de la Cluj se pare că i-a supărat atât de tare pe liderii de la București încât au fost dispuși să renunțe la funcția de prefect, pentru „a-i pedepsi” pe răzvrătiți.  

Umilire, sfidare, lipsă de respect pentru cea mai performantă organizație din țară s-a auzit de la Cluj, din gurile celor trei lideri. Alin Tișe, cel mai vocal contestatar a anunțat chiar că va lansa o platformă în interiorul partidului în jurul căreia să adune oamenii cu valoare din partid și să pregătească viitoarea conducere a PNL. 

Chiar dacă Tișe a fost cel mai vizibil contestatar, Emil Boc nu s-a lăsat nici el mai prejos. Primarul Clujului ar fi sugerat indirect că prefectul UDMR ar putea avea derapaje în ceea ce privește respectarea valorilor naționale. O declarație venită din sufletul său de mândru clujean român născut la Răchițele.  

Boc însă nu s-a oprit aici, a ajuns să conteste măsurile adoptate de Guvernul Cîțu din postura sa de președinte al Asociațiilor Municipiilor. Boc este primar de 15 ani, este fost premier și un politician apreciat la nivel național. Dincolo de atitudinea celor de la București, care par că nu sunt atinși de revolta de la Cluj, cu siguranță că nici Cîțu și nici Orban nu sunt tare fericiți să se afle în conflict cu liderii celei mai puternice organizații PNL.  

Boc și-a găsit vocea de contestatar al puterii în mod ironic când la Guvernare se află chiar propriul său partid. PSD nici nu mai e nevoie să facă opoziție, se ocupă Boc, Tișe și Buda de asta. Boc salvează imaginea organizației PSD Cluj, una foarte slabă, a cărui voce nu s-a mai auzit de mult timp. La Cluj se face opoziție, doar că nu de cei la care te-ai fi așteptat. Fix din municipiul Cluj-Napoca, de unde Orban ar fi așteptat liniște, s-au ridicat cei mai mari contestatari ai săi. Fix de la Cluj, unde PNL și UDMR au o alianță locală ce datează de mulți ani, este contestată alianța aflată la Guvernare formată din PNL, UDMR și USRPlus.  

Nu cred că este o coincidență faptul că liderii organizației de la Cluj au fost nucleul fostului partid PDL, care apoi s-a lăsat înghițit de PNL cu scopul de a-l prelua din interior. La Cluj asta a reușit de minune, acum se pare că PNL își cam vrea partidul înapoi, drept urmare are nevoie să îi marginalizeze pe cei veniți din PDL, să îi pună la colț. Doar că aceștia sunt răi și mușcă și nu sunt dispuși să renunțe la partid. Până acum aripa liberală din PNL s-a lăsat dominată de foștii pedeliști care erau mai bine organizați și mai uniți. Cel mai probabil la următorul Congres PNL se va vedea cel mai bine în mâinile cui este de fapt acum partidul. Cine a reușit să se impună în organizațiile din teritoriu. Tișe a anunțat deja că vrea să reformeze partidul, rămâne de văzut câți adepți va reuși să adune. În funcție de cine va ajunge să conducă acest partid vom vedea cine s-a impus: vechii liberali sau vechii pedeliști. 

Adauga comentariu