In vizor

Operator turistic clujean: pelerinajele Bisericii Ortodoxe nu sunt legale

Patriarhia Romana a lansat de curand un atac asupra agentiilor de turism care organizeaza pelerinaje in locuri sfinte fara binecuvantare. Oficialii bisericii au mai lansat si alte acuzatii, ca agentiile nu respecta standarde de calitate si ca i-ar pacali pe turisti cu “preoti falsi”. Operatorii clujeni din turism spun ca lucrurile stau exact pe dos. Oficialii ANAT s-au aratat surprinsi de pozitia Patriarhiei, au desfiintat acuzatiile si au atras atentia ca se afla pe o piata libera si concurentiala.

Acuzatiile s-au facut printr-un comunicat remis presei la inceputul acestei saptamani in care Patriarhia Romana avertizeaza asupra “pretinselor pelerinaje la locuri sfinte crestine din tara si strainatate organizate, fraudulos, in numele Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de unele agentii de turism, persoane fizice si chiar parohii care ofera servicii turistice sub standarde de calitate si incalca legislatia romaneasca si europeana in vigoare“.

Reactia reprezentantilor bisericii ar veni ca urmare a unor sesizari pe care credinciosii le-ar fi facut la nivelul institutiei, ca ar fi avut parte de conditii improprii de cazare si transport in timpul unor perlerinaje oferite de alti operatori decat Basilica Travel, agentia Patriarhiei Romane. Mai mult, asistenta religioasa ar lipsi, ori ar fi asigurata de persoane neautorizare, preoti falsi.

Apogeul acuzatiilor aduse de biserica operatorilor turistic ar fi cea de evaziune fiscala, pentru ca nu s-ar elibera facturi fiscale pentru sumele platite de pelerine agentiilor nebinecuvantate.

Biserica de la Cluj te trimite la targuri de Craciun sau la Istanbul

Centrul de Pelerinaje Renasterea, apartinand Arhepiscopiei Ordodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului are postate pe site oferte de pelerinaje in primul rand in Israel, apoi oferte interne la Manastirea Prislop, Nordul Munteniei, Oltenia, sau Banat. La sectiunea Externe, sunt postate oferte ca “Pelerinaj în Insula Eghina, la Sarbatoarea Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul” sau “Turul Targurilor de Craciun Budapesta Praga Nurnberg Viena” ori  “Istanbul fosta capitala a Imperiului Bizantin”.

Contactat pentru a-si exprima opinia in legatura cu acest subiect si pentru a da detalii despre activitatea centrului, directorul Cristian Moldovan a declarat urmatoarele:

“Sa stiti ca eu nu dau interviuri. Nici la Ziua de Cluj si nici la Ziar de Cluj. Lucrez si eu in presa si stiu cum e: articolele sunt rastalmacite”.

Fost director ANAT: i-am adus in legalitate, dar nici acum nu lucreaza legal

Operatorii turistici clujeni au insa o alta parere.

“In urma cu 6-7 ani, cand eram la conducerea Agentiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania – ANAT am inceput demersurile pentru ca BOR sa isi aduca in legalitate pelerinajele. Nu aveau nici agentie, nici sistem de fiscalizare, ghizi sau licenta pentru turism. Si-a facut agentie, acum e Basilica Travel, insa mai sunt cateva pe langa ea, insa tot nu actioneaza legal. Nu mi se pare legal ca preotii sa promoveze aceste pelerinaje in biserici. Dupa ce popa insista o data, insista de doua-trei ori, oamenii se simt obligati sa se duca, de rusinea lui”, spune Martin Bikfalvi, directorul general al agentiei Calibra Travel, fost presedinte ANAT pe regiunea Nord-Vest.

Un alt argument adus de clujean impotriva pelerinajelor bisericesti este faptul ca turistii sunt cazati la biserici, in conditii de pelerinaj, dar preturile ar fi demne de hoteluri de 3-4 stele. De asemenea, traseele bisericii includ doar obiective ortodoxe, in timp ce cu agentii de turism  se pot vedea si altele, ale altor confesiuni sau religii ori de importanta istorica.

“Pelerinajele se fac pe baza de liste, preotii iau banii si platesc transportul, platesc la cazare si altele fara sa dea chitanta. Si agentiile de acolo ne confirma ca se fac plati cash, la mica intelegere. Uneori se mai intalnesc grupurile noastre cu cele ale bisericii si cei de acolo se plang de diverse neajunsuri. Uneori si preotii mai cer cate un euro-doi, trei de la fiecare pelerin pentru intrari in biserici care sunt de fapt gratuite”, sustine clujeanul.

Bikfalvi considera ca acuzatia ca ar fi inclusi in excursii preoti falsi este ridicola si sustine importanta ghizilor profesionisti in aceste pelerinaje.

“Ne zbatem pe aceeasi piata concurentiala, si noi, si agentiile BOR, insa nu mi se pare corect sa aduca asemenea acuzatii, mai ales in situatia lor. Nu mi se pare ca am caderea sa contest felul in care un preot isi tine slujba, asa ca nu vad oportun sa comenteze ei calitatea serviciilor noastre turistice”, conchide Bikfalvi.

Situatia ar fi la fel si in cazul pelerinajelor organizate de celelalte confesiuni de la noi. Miza conflictului ar fi pelerinajele din tari cum ar fi Israel, Grecia, Slovenia si Turcia si nu cele din Romania, unde agentiile turistice nu opereaza aproape deloc.

ANAT: nu ne-am propus niciodata sa concuram Patriarhia Romana

Si pozitia ANAT este una categorica.

“In opinia noastra, acest comunicat pacatuieste prin doua lucruri: mai intai, prin aceea ca incerca sa induca opiniei publice ideea ca agentiile de turism neafiliate bisericii nu ar putea sa furnizeze transport, cazare sau alte servicii turistice pelerinilor decat cu binecuvantarea BOR; nu in ultimul rand, prin faptul ca arunca asupra tuturor agentiilor de turism pe care nu le are in subordine, suspiciunea ca ar incalca legea. In realitate, piata serviciilor turistice este una libera, concurentiala, iar agentiile de turism acreditate ale BOR, ca și cele neafiliate bisericii, desfasoara, contracost, servicii comerciale. In acest context, agentiile de turism mirene și Birourile de pelerinaje de pe langa Biserica Ortodoxa au un interes comun major, pe acela de a asigura servicii turistice de calitate, la un pret accesibil pentru credinciosi. ANAT sustine ca agentiile de turism afiliate acestei organizatii nu si-au propus niciodata sa concureze cu Patriarhia Romana pe partea de servicii religioase si ca agentiile respecta monopolul pe care biserica il are din acest punct de vedere”, arata Lucia Morariu, presedinte ANAT si directoare a agentiei clujene de turism Eximtur.

Imediat Patriarhia a mai emis un comunicat, in numele Basilica Travel, in care sustine ca agentia ar avea un rol misionar, nu comercial.

“Prin hotararea nr. 2080 din 3 martie 2010 a Permanentei Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Bucurestilor, au fost interzise pelerinajele în strainatate, organizate în mod individual de catre preoti si monahi. Pelerinajele sunt organizate numai prin agentiile de pelerinaj ale Patriarhiei Romane si ale unor eparhii din tara. Spre deosebire de agentiile de turism, veniturile realizate de Basilica Travel sunt folosite pentru opera sociala si educationala a Bisericii si pentru sustinerea radioului si televiziunii Trinitas, care sunt institutii media misionare, iar nu comerciale si nu difuzeaza publicitate platita pentru autofinantare. Informam reprezentantii ANAT ca la Asezamantul romanesc de la Ierihon conditiile de cazare sunt comparabile celor din hotelurile de trei stele. Pelerinii romani au început sa prefere tot mai mult cazarea la Asezamantul romanesc de la Ierihon pentru ca au posibilitatea sa participe la Sfanta Liturghie, sa se spovedeasca si sa se împartaseasca, precum si pentru conditiile oferite si ospitalitatea personalului monahal”, arata oficialii Basilica Travel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *