Operațiunea „dezinfectant în scări de bloc”, făcută doar de ochii lumii? Multe imobile nu mai au astfel de recipiente - FOTO

Autoritățile locale și asociațiile de proprietari se pare că nu au înțeles că odată cu ieșirea din starea de urgență coronavirusul nu a luat pauză și nu s-a relaxat. De ce spunem acest lucru? Pentru că deși este încă nevoie de soluții dezinfectante, în multe scări de bloc din oraș, dispenserele cu dezinfectant fie sunt goale, fie lipsesc. Mai ales în cartierele de la periferie, nu au fost montante recipiente deloc. În acest context, reamintim faptul că Primăria Cluj-Napoca s-a spălat pe mâini și a pasat montarea dispozitivelor în sarcina asociațiilor de proprietari.

Ziar de Cluj a verificat, ieri, starea de fapt din oraș în ceea ce privește substanțele dezinfectante din scările de bloc. De exemplu, în cartierele Zorilor, Iris, Gheorgheni și Borhanci situația este variată: unele scări încă mai au recipientele, dar fie sunt goale, fie mai au puțin dezifectant; altele nu au avut niciodată dispensere, iar în alte situații, dispozitivele au fost demontate odată cu încheierea stării de urgență.

Imaginile de mai jos sunt dovada situației din teren:

Ce spun oamenii? Reporterii Ziar de Cluj au și întrebat câțiva locatari despre situația din blocul lor.

„La noi în bloc a fost mereu substanță dezinfectantă. La început, recipientul a fost umplut de Primărie, dar după aceea l-a umplut administratorul cu alcool sanitar. Mereu am avut cu ce să ne dezinfectăm. Și acum avem. Nu am avut covor cu clor, dar aia nu cred că e o problemă prea mare”

„Noi nu am avut deloc, deși am văzut că ar fi trebuit să aibă toată lumea. Doar preș îmbibat cu clor sau ceva substanță dezinfectantă avem la intrare în scară. Am văzut că în fiecare dimineață îl înlocuiește femeia care face curat”

“A fost sticluță cu substanță, dar a dispărut de câteva zile. Nu știu de ce și cine a luat-o, dar ne descurcăm și așa că doar când ieșim din casă suntem curați și când venim ne ducem direct în casă și ne spălăm pe mâini”

Sunt sau nu bani cheltuiți degeaba pentru cumpărarea de recipiente și dezinfectanți din moment ce au fost folosite o perioadă și apoi s-a renunțat? Situația din Cluj-Napoca a fost tulbure încă din start pentru că primarul Emil Boc a pus în sarcina administratorilor de bloc montarea dispozitivelor, apoi administrația blocurilor nu a fost anunțată dacă trebuie să realimenteze dispozitivele din fondurile asociației, așa că totul a rămas la latitudinea cetățenilor. Cei care au dorit s-au organizat singuri, ceilalți nu au făcut nimic.

”Autoritatile administratiei publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu solutii dezinfectante la toate intrarile in blocurilor de locuinte situate pe raza unitatii administratuv-teritoriale si vor dezinfecta periodic casa scarii si alte spatii comune”, se menționează în Ordonața Militară referitoare la starea de urgență.

Boc a ales însă să interpreteze ordonanța după bunul plac și să pună la dispoziția asociațiilor de proprietari dispenserele și dezinfectanții, iar aceștia să se ocupe de montatul lor, pe propria lor cheltuială.

”Primăria va pune la dispoziție administratorilor de bloc dispozitivul și dezinfectantul și ei îl vom monta unde consideră pentru a exista o cooperare între Primărie și Asociațiile de proprietari”, potrivit lui Boc.

Adauga comentariu