Afacerea zilei

Operatia de cataracta sau cum poti sa iti reintineresti vederea la Q Vision

Cataracta este un proces natural de imbatranire a cristalinului, lentila noastra intraoculara. Odata cu inaintarea in varsta, se distruge echilibrul hidric al cristalinului, iar acesta se opacizeaza, ducand la pierderea capacitatii de vedere. Toata lumea face cataracta la un moment dat, insa momentul declansarii si viteza de evolutie difera in functie de constitutia fiecaruia.

Sa fii informat inseamna sa actionezi in cunostinta de cauza. Ziar de Cluj va prezinta azi o problema de sanatate deseori intalnita, ale carei implicatii sunt mai grave decat s-ar putea crede. Informatiile medicale ne-au fost furnizate de dr. Oana Rusu, director medical la clinica oftalmologica Q Vision, despre care puteti citi aici.

In general, cataracta apare in jurul varstei de 65-70 de ani, dar unele boli sistemice, precum diabetul zaharat, o pot face sa apara mai devreme. Expunerea la razele UV, la lumina intensa, infectiile intraoculare sau traumatismele sunt de asemenea factori predispozanti pentru aparitia precoce a cataractei.

Simptomele includ scaderea progresiva a vederii, vederea in ceata, perceptia mai estompata a culorilor. Multi pacienti se bucura in momentul in care descopera ca incep sa vada sa citeasca fara ochelari, crezand ca le-a revenit vederea la batranete. De fapt, aceasta este o faza in evolutia cataractei.

Sunt si copii care se nasc cu cataracta congenitala. Daca aceasta este prezenta la un singur ochi, operarea cat mai rapida poate preveni instalarea efectului de ochi lenes.

O cataracta netratata duce, in timp, la complicatii grave, cresterea tensiunii intraoculare, glaucom acut, iar in final la pierderea irecuperabila a vederii.

Singurul tratament eficace al cataractei este interventia chirurgicala. La clinica Q Vision, aceasta operatie se efectueaza de catre un personal specializat si bine pregatit, cu aparatura de ultima generatie, foarte performanta. Pacientii beneficiaza, practic, de acelasi tratament ca in clinicile renumite din strainatate. Este o procedura simpla, dureaza aproximativ 30 de minute si se face cu anestezie locala. Scad astfel riscurile implicate de anestezia generala.

Operatia de cataracta consta in inlocuirea cristalinului opacizat cu un cristalin artificial. Procedura cu facoemulsificare si inciziile milimetrice in corneea pacientului permit ca recuperarea postoperatorie sa fie mult mai facila. Pacientul vede imediat dupa operatie, iar activitatea poate fi reluata de a doua zi.

„In Occident, pacientii se opereaza foarte repede, se prezinta la medic atunci cand constata ca nu mai percep la fel culorile, ca le vad mai pale. La noi, aspectul economic ii impiedica pe multi sa actioneze la timp sau unii considera ca sunt prea batrani ca sa li se mai justifice efortul E foarte important ca pacientul sa apeleze la medic de la primele simptome. Interventia chirurgicala trebuie facuta cat mai repede, pentru a se evita complicatiile postoperatorii si suferinta corneei”, spune dr. Oana Rusu, director medical Q Vision.

Cristalinul artificial care se implanteaza este cu valabilitate nelimitata, iar pretul lui variaza in functie de calitate si de performanta. Nu este unul standard, pentru toata lumea. Se personalizeaza in functie de capacitatea refractiva a ochiului si, in acest fel, se pot corecta viciile de refractie, cum ar fi miopiile, hipermetropiile si astigmatismele mari. De altfel, operatia de schimbare de cristalin poate fi facuta si in scopul renuntarii la ochelari, iar in acest caz poarta denumirea de chirurgie refractara cu implante intraoculare.

Exista cristaline artificiale de tip premium, multifocale, care compenseaza nevoia de a mai purta ochelari, asigurand pacientului o vedere clara la orice distanta. Daca pacientul are astigmatism, acesta poate fi corectat cu ajutorul cristalinelor torice, iar daca e nevoie atat de corectia astigmatismului, cat si a miopiei sau a hipermetropiei, se recomanda implantarea unor cristaline multifocale torice.

O solutie mai ieftina sunt cristalinele monofocale, care pot contine si un filtru galben, impotriva efectelor negative ale luminii albastre asupra retinei. Aceste cristaline nu suplinesc ochelarii prescrisi. Anterior operatiei, se fac niste masuratori pentru cristalinul artificial care urmeaza sa fie implantat, iar pacientul opteaza pentru o vedere buna la distanta sau de aproape, cealalta fiind compensata de ochelari.

Clinica Q Vision dispune de toata aparatura necesara, de o sala de operatii la nivel occidental si de personal bine pregatit si dedicat, iar satisfactia pacientilor este importanta. Se gaseste o rezolvare pentru orice problema oftalmologica, in functie de posibilitatile financiare ale pacientului.

Operatia de cataracta este simpla, sigura, nedureroasa, fara perioada de convalescenta. Nu este alta alternativa de rezolvare. Exista pe piata picaturi care promit incetinirea evolutiei cataractei. Din pacate, pe langa faptul ca nu au efectul scontat si sunt bani risipiti, acele substante nu fac decat sa durifice cataracta deja formata, sa o faca mai greu de eliminat si cresc pericolul complicatiilor postoperatorii”, avertizeaza dr. Oana Rusu.

Consecintele netratarii la timp a cataractei duc pana la pierderea vederii. Iar aceasta are un impact major asupra mai multor aspecte din viata personala si sociala a pacientului, care ajunge sa nu mai fie capabil sa se ingrijeasca singur.

Cititi mai jos o poveste adevarata si emotionanta a unui pacient al clinicii Q Vision.

Mai multe informatii si programari puteti obtine la numerele de telefon 0721.376.263, 0264.702.040, sau direct pe site-ul clinicii, http://www.q-clinic.ro/Oftalmologie.html.

 

Povestea lui Vasile, un om pe care operatia de cataracta l-a reintinerit si i-a redat speranta

 

Era o zi ca oricare alta, in clinica Q Vision. Pe usa cabinetului oftalmologic intra un batran care parea bine trecut de 85 de ani, adus de brat de copii, pentru ca nu mai vedea.

Vasile D. era un om bland, cu suflet bun si cu mult bun simt. Teama de doctori si de operatie l-au facut sa amane prea mult consultul. Nebarbierit, cu parul in dezordine si hainele anapoda, batranul parea resemnat cu faptul ca nu mai vede. Copiii au inteles gravitatea situatiei abia cand au aflat ca tatal lor statuse flamand pentru ca mancarea adusa de o vecina ii fusese mancata de caine.

I s-a pus diagnosticul de cataracta si s-a programat operatia, care a decurs fara complicatii. A doua zi, Vasile a revenit in cabinet pentru controlul postoperator si administrarea tratamentului.

Reactia lui la scoaterea pansamentului, cand a constatat ca vede din nou, a induiosat intreaga echipa medicala. Cu lacrimi in ochi, plin de recunostinta, batranul le-a multumit chirurgilor si asistentilor.

Dupa doua saptamani, Vasile a fost operat si la celalalt ochi, urmand sa continue acasa tratamentul prescris.

La controlul de la 6 saptamani, in cabinet intra un domn ingrijit, pedant, sigur pe sine, caruia nu-i dadeai mai mult de 55 de ani. Vasile era de nerecunoscut.

Acesta le-a povestit medicilor cum i-a fost schimbata radical viata, in urma operatiei de cataracta.

– Cand ma gandesc la toti acesti ani in care m-am chinuit, in timp ce vederea imi slabea tot mai mult, fara speranta ca o sa mai pot admira vreodata merii mei infloriti sau sa ma plimb pe ulita satului, sa stau iar la povesti cu lumea… Va multumesc ca mi-ati redat vederea! E cel mai scump dar.

 

Sursa foto: Q Vision

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *