Omul care sparge bezna ignoranței - VIDEOREPORTAJ

A venit în urmă cu 10 ani în satul Cojocna, din județul Cluj, într-o comunitate cu mulți oameni săraci, majoritatea romi, care în secolul XXI își curăță trupul și hainele în lighean cu apă adusă, cu găleata, de la cișmea. Sunt o mie de suflete care par condamnate să ducă, zi de zi, năpasta mizeriei, întocmai ca o cruce grea și apăsătoare. Nu știa atunci că avea să fie raza de lumină pe care acești oameni o vor urma cu pași mici și nesiguri pentru a ieși din bezna ignoranței și neputinței. Acel om se numește Georgel Rednic și este preotul satului.

Aruncați la marginea lumii bune, celor o mie de romi nu le-a întins nimeni niciodată o mână salvatoare, nimeni nu a crezut în ei. Până când a apărut părintele. A intrat în inimile acelor oameni necăjiți, i-a învățat că e bine să aibă casa lor, așa că romii au început, cum au putut, să își ridice case și să nu mai trăiască în barăci din lemn.

I-a convins că învățătura îi scoate pe copii din mizerie, așa că oamenii și-au trimis copiii la școală. Pentru cei care nu au nici putere, nici curaj să își facă o casă în adevăratul sens al cuvântului, preotul a început, în urmă cu cinci ani, să construiască un centru social și misionar.

Atunci când a pus piatra de temelie a viitorului centru, șansele de reușită pe care i le dădeau toți erau aproape zero, dar acum clădirea e gata in proportie de 80%. La parter sunt băile, sălile de activități, iar la mansardă un miniapartament în care poate locui o familie. Toți cei în putere au pus umărul la ridicarea centrului. Părintele a primit ajutor de la oameni de afaceri din Cluj,  dar și de la prietenii săi din Germania, oameni cu inimă mare, membri ai unor asociații caritabile. 

Preotul a lucrat cot la cot cu bărbații romi pricepuți la construcții și așa, cu truda palmelor lor au reușit să le arate celor care nu au crezut în ei că orice vrei cu adevărat se poate realiza. Dar, neputințele omenești îi pot copleși uneori chiar și pe cei puternici. Într-un astfel de impas a ajuns acum salvatorul romilor din Cojocna. Mai are nevoie de materiale de construcție și bani pentru a duce la bun sfârșit lucrarea. Dar...Câteodată ajutorul vine chiar și atunci când nu mai ești încrezător. Prietenii lui Georgel Rednic din Germania nu l-au uitat. Ziua sosorii noastre in Cojocna a coincis cu o vizită a nemților. Nu au adus materiale de construcție, dar au adus ajutoare pentru oamenii de care are grijă părintele satului.

Chiar dacă el insusi este într-un moment de cumpănă, părintele Rednic gaseste putere sa-i încurajeze pe săteni. Oamenii au nevoie de păstorul lor care să creadă în ei și să îi țină pe calea cea bună.

În lume, necazuri veți avea; dar îndrazniti. Eu am biruit lumea - a spus Isus Hristos.

Parintele mai are nevoie de 20% sa cucereasca o lume plina de nevoie, dar si de vointa, pe care sa o ridice. De undeva, ajutorul va veni si in Cojocna.

Adauga comentariu