Diete

Oligoelemente esentiale pentru sanatate

Preluate prin alimentatia curenta, oligoelementele sunt substante minerale existente in organism de ordinul unei miliardimi de gram care circula in sange sub forma de ioni, participand la numeroase reactii vitale. Cercetarile de pretutindeni subliniaza clar ca sanatatea omului este direct influentata de aportul lor.

Oligoterapia sau terapia cu substante minerale ajuta la eliminarea toxinelor, accelereaza reactiile, favorizeaza cicatrizarea leziunilor si mareste rezistenta la microbi. Tot ea intarzie imbatranirea. In mod normal, in alimentatia zilnica, ar trebui sa gasim toate oligoelementele de care organismul are nevoie pentru a supravietui. Suplimentele de minerale se iau numai la recomandarea expresa a medicului.

Cobaltul

Cobaltul, foarte putin reprezentat in organism, are o importanta deosebita in metabolismul acestuia. Acest microelement face parte din compozitia vitaminei B12, care, impreuna cu fierul, constituie un eficient factor antianemic. De asemenea, cobaltul dispune si de proprietati vasodilatatoare. In doze reduse, impreuna cu fierul si cuprul, el ia parte la formarea hematiilor.

Acest mineral activeaza si unele enzime, contribuie la autoapararea organismului, la mentinerea integritatii sistemului nervos, precum si la procesele de crestere.

Este recomandat intr-o serie de afectiuni, cum ar fi: palpitatiile, anxietatea, anemiile pernicioase, hipertensiunea arteriala, angina pectorala, coronarita, arterita, spasmele si blocajele vasculare (indeosebi cele ale membrelor inferioare), sciatica, nevritele, afectiunile spastice digestive etc.

Necesarul de cobalt al organismului este estimat la maximum 8 mg pe zi. Excesul in cobalt este rar intalnit, el putand provoca hipertrofia tiroidei. Cobaltul este foarte raspandit in regnul vegetal, cu deosebire in urmatoarele fructe si legume: caise, cartofi, cirese si visine, ciuperci, fasole uscata si fasole verde, grau nedecorticat (integral), mere, morcovi, orez, pere, rosii, salata verde, sfecla rosie, varza si indeosebi spanac etc.

Cromul

Contribuie, alaturi de insulina, la metabolizarea zaharurilor, asigurand controlul absorbtiei glucidelor si secretia insulinei. El intervine de asemenea in metabolismul lipidelor, avand o actiune favorabila asupra colesterolului. Nevoile cotidiane de crom sunt de 100-200 mg.
Cromul se gaseste in ficatul de vitel, drojdie de bere, carne de pui, scoici, ulei de porumb. Lipsa cromului constituie un factor potential de declansare a diabetului si aterosclerozei.

Fierul

Este un element nutritiv esential (fara el nu se poate respira!) pentru organismul uman, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei si la transportul oxigenului in circulatia sanguina. El mareste rezistenta la imbolnavire, vindeca si previne anemiile generate de carenta de fier. Ajuta la procesul de crestere si asigura o culoare sanatoasa pielii.

Necesarul zilnic este de 10-15 mg pentru adulti (acesta este dublu la gravide). Cuprul, cobaltul, manganul si vitamina C sunt necesare pentru ca fierul sa fie asimilat, iar fierul, la randul lui, este necesar pentru metabolizarea vitaminelor B.

Fierul se gaseste in carnea rosie (carne de vita si organe: ficat, inima, rinichi), galbenusul de ou, stridii, nuci, fasole, sparanghel, fulgi de ovaz, spanac. Fierul continut in vegetale nu este absorbit practic de organism si nu poate asigura nevoile cotidiane si de aceea este bine sa se consume carne si oua de trei ori pe saptamana.

Carenta de fier genereaza anemii si exista in special la femeile gravide si la vegetarieni. Persoanele in varsta, la care consumul de proteine este adesea foarte slab, sunt foarte expuse la anemiile provocate de lipsa fierului.

Cuprul

Este necesar pentru sintetizarea hemoglobinei din fierul organic si are un rol important in dezvoltarea oaselor. Asigura absorbtia fierului in organism, exercitand un efect energizant. Este un agent antianemic si antiviral si ajuta la lupta contra radicalilor liberi, responsabili de imbatranire. Are un efect antiinflamator si mareste rezistenta la boli infectioase. Doza zilnica recomandata este de 3 mg.

Cuprul se gaseste in ceai, ficatul de vita, cereale (in special in germenii de grau), nuci, ciuperci, pere, conopida, fasole verde si uscata, mazare, patrunjel, urzici, miere de albine, crustacee si aproape toate alimentele de origine marina. Carenta de cupru genereaza anemie, edeme, reumatism. Suplimentele de cupru sunt recomandate in starile infectioase si reumatisme.

Fluorul

Joaca un rol primordial in metabolismul calciului si este un veritabil agent protector al oaselor, scazand incidenta cariilor dentare. Necesarul zilnic este de 1,5-3 mg. Apa este o sursa apreciabila de fluor, dar continutul de fluor al apei de la robinet depinde de izvoarele de la care aceasta provine.

Fluorul se gaseste in apa potabila fluorurata, in alimentele de origine marina si ceai. Lipsa fluorului genereaza cariile dentare.

Fosforul

Este un remediu excelent impotriva spasmelor respiratorii, a oboselii cerebrale si a osteoporozei, fiind prezent in legume verzi si uscate, nuci, lapte, branza, prune, cartofi, ceapa, conopida, ciuperci, morcovi, fasole si mazare verde, galbenus de ou.

Iodul

Este oligoelementul necesar sintezei hormonilor tiroidieni. Aproape doua treimi din iodul existent in organism este concentrat in tiroida, iodul fiind un oligoelement de baza in sinteza hormonilor tiroidieni. El actioneaza asupra cresterii si dezvoltarii mintale, in hipertensiunea arteriala si in anumite forme de obezitate. Totodata, favorizeaza supletea pielii, a parului si unghiilor.

Doza zilnica de iod este de circa 150 mg si de 170-200 mg pentru gravide. Iodul se gaseste in sarea de bucatarie, alimente de provenienta marina, ceapa, soia si vegetale cultivate pe soluri bogate in iod. Lipsa de iod genereaza gusa si hipotiroidism.

Magneziul

Element ce joaca un rol important in coagularea sangelui magneziul este recunoscut pentru actiunea sa antioxidanta; este necesar pentru o buna digestie si asimilare a hranei. Intervine in metabolismul celulei nervoase, calmeaza durerile datorate inflamatiei radacinilor nervoase in zonele reumatice. Imbunatateste reflexele musculare, ajuta la eliminarea oboselii si stimuleaza memoria. Previne spasmofiliile. Da rezultate bune in colite, dupa infestare parazitara sau amibiana.

Necesarul zilnic de magneziu este de circa 5 mg. Magneziul se gaseste in legumele de culoare verde, nuci, mazare, fasole alba, nuci, alune, fulgi de ovaz, paine integrala, cereale, fructe uscate, pepeni galbeni, zmeura, ceapa verde, spanac, malai, varza alba, radacina de patrunjel. Lipsa lui genereaza ataxie (incapacitatea de a coordona miscarile).

Potasiul

Foarte raspandit in natura, potasiul se prezinta sub forma de saruri si actioneaza in principal asupra nivelului echilibrului electrolitic. Este un reglator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce reduce volumul de lichide din organism; participa la reactiile chimice care implica proteine si glucide (stimuland secretia de insulina); activeaza functia renala; influenteaza fenomenele electrice cardiace si neuromusculare (trecerea rapida a influxului nervos, excitabilitatea si contractia).

Doza zilnica recomandata este de 3,5 g. El se gaseste in carnea pasarilor de curte, pestele, fructele (banane, caise, prune uscate, cantalup), legumele (spanac, rosii, cartofi) constituie cele mai insemnate surse.

Este un reglator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce reduce volumul de lichide din organism; participa la reactiile chimice care implica proteine si glucide (stimuland secretia de insulina); activeaza functia renala; influenteaza fenomenele electrice cardiace si neuromusculare (trecerea rapida a influxului nervos, excitabilitatea si contractia).

Seleniul

Seleniul si vitamina E actioneaza sinergetic, fiind recunoscute, impreuna cu zincul, pentru actiunea lor antioxidanta. Seleniul incetineste imbatranirea, marind rezistenta tesuturilor la oxidare, si previne cancerul. Necesarul zilnic este de 50-100 mg (fiind mai mare la barbati si la femeile care alapteaza: respectiv 70 mg si 75 mg). Aproape jumatate din cantitatea de seleniu din organismul masculin este concentrata in testicule si in portiunile de canale seminale adiacente prostatei.

Seleniul se gaseste in carnea de vita, fasole uscata, peste, oua, varza. Suplimentele de seleniu (asociate cu zincul, vitamina E, vitamina C) sunt recomandate in special persoanelor in varsta, care sunt mai fragile.

Zincul

Oligoelementul cel mai util, zincul, indeplineste rolul unui adevarat agent de circulatie, dirijand desfasurarea proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare. Este esential pentru sinteza proteinelor si a AND. Exercita un efect de normalizare a activitatii prostatei si detine un rol important in dezvoltarea organelor de reproducere. Impreuna cu seleniul, zincul este elementul antioxidant cel mai activ. Necesarul zilnic este de 15 mg, fiind ceva mai mare la femeile ce alapteaza.

Zincul se gaseste in carnea de vita (150 g de carne de vita asigura necesarul zilnic de zinc), alimente de origine marina (stridii in special), drojdie de bere, oua, germeni de grau. Carenta de zinc genereaza hipertrofia prostatei, ateroscleroza, imbatranirea precoce (persoanele de peste 60 de ani manifesta carenta de zinc, ceea ce nu poate fi decat un prejudiciu).

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *