Oina a reinviat la Cluj. Echipa CS Politehnica face furori, chiar daca a fost infiintata de doar un an

O echipa de tineri sportivi ai Clujului face furori in mediul virtual si se situeaza pe primele locuri in tara, desi a fost infiintata de mai putin de un an. Clubul Sportiv (CS) Politehnica este primul din Romania care a adus oina in mediul universitar si face eforturi pentru a crea o emulatie in oras. Tinerii sportivi fac voluntariat, se antreneaza din greu si viseaza sa duca oina si pe Cluj Arena, desi nu prea se intrevad bani pentru asta. 

Echipa de oina a Clujului are o medie de varsta foarte scazuta, marea majoritate a membrilor echipei sunt elevi sau studenti. Pagina de Facebook CS Politehnica Cluj - Oina are peste 500 de like-uri, postari savuroase si fotografii spectaculoase de la meciuri, desfasurate prin toate colturile tarii.  

"E ceva foarte frumos, mai ales ca toata lumea joaca doar din placere. Nu e ca la fotbal sau ca la baschet, unde daca nu dai un salariu, jucatorul poate sa iti plece", a precizat din capul locului Radu Adrian Muntean, conferentiar doctor inginer la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) si presedinte al Consiliului de Administratie al Clubului Sportiv "Politehnica". 

Mai exact, 90% din echipa au intre 18 si 25 de ani, un baiat de 32 de ani, altul de 33 de ani, plus Ioan Miron, decanul de varsta, de 45 de ani, descris drept "sufletul echipei". Majoritatea sunt ingineri sau viitori ingineri.

Totul a inceput in 2014, cand in Legea Sportului a aparut un capitol distinct prin care oina era recunoscuta legal ca sport national. 

"Discutia a inceput la initiativa lui Marian Morariu, masterand la UTCN, fost jucator de oina. A jucat acasa, in zona Bucovinei. El a venit cu ideea", a subliniat si Marius Bolba, coordonatorul sectiei de oina de la Politehnica. 

Oina este un sport care s-a pastrat in general in Romania la sate, la tara. 

"Exista mai multe zone in care se joaca oina in mod traditional. In vremuri apuse se juca in mod traditional, erau competitii locale, regionale si nationale. Se juca diferit de la zona la zona, asa ca Spiru Haret, cand era ministru, pe la 1900, a organizat o dezbatere prin care a stabilit reguli clare in acest sport, l-a organizat. Si in zona noastra se mai joaca in mod traditional la Chiuiesti, in Dragu-Hida din Salaj, in Maramures la Targu Lapus. Problema acestor jucatori e ca oina se sprijinea pe autoritati, dar, cand sa faca pasul inspre seniorat, se pierdeau. La fel a patit si Marian. Ne-am gandit atunci ca avem un club in care putem sa infiintam o sectie de oina si sa ii reunim pe cei care au jucat la juniori. Avem in echipa si baieti care nu au stiut cum se joaca oina pana cand le-am aratat noi", a relatat Bolba. 

Ca urmare, la sfarsitul lui 2014 exista deja o echipa abia inchegata si a fost infiintata oficial in cadrul CS "Politehnica". 

"Ne dorim sa ii preluam pe cei mai buni dintre sportivii care s-au pregatit in copilarie in oina, sa antrenam o echipa reprezentativa pentru regiunea asta. Cred ca deja am reusit asta, avand in vedere ca avem in echipa jucatori de la Dragu-Hida care au peste 20 de ani. Am reusit sa crestem valoric echipa, sa mai identificam juniori si cred ca acum, pe finalul campionatului am reusit sa inchegam o echipa competitiva. Avem si rezultate si chiar victorii", a mai spus coordonatorul. 

Concret, echipa de oina de la Cluj se afla pe locul 5 in Campionatul National de Oina Romaniei si locul 5 in Cupa Federatiei la Oina, locul 3 la Cupa "Coas" Maramures, locul 5 la Campionatul de Oina pe Plaja si chiar locul I la Cupa Voievodeni Salaj. Prima competitie la care sportivii clujeni au luat parte a fost Cupa "Dragos Voda", unde s-au clasat pe locul 2 si s-au ales si cu cateva distinctii speciale: Daniel Miron a fost desemnat cel mai tehnic jucator, Marian Morariu a fost cel mai bun jucator la baston, si, totodata, cel mai eficace jucator la prindere. Tot la Cluj a venit si titlul de cel mai bun jucator debutant, pentru Paul Catinean.

Clubul primeste finantare de la Ministerul Educatiei, insa, ca in mai toate sporturile, nu este una care sa acopere toate nevoile. 

"Noi pedalam pentru oina sa primim bani invocand Legea sportului national, prin care se incurajeaza orice institutie sa sprijine activitatea sportului national. La inceput am avut si un sponsor care ne-a sprijinit. Toata lumea spune ca Legea sponsorizarii nu ajuta foarte mult firmele, iar cei care vor sa ajute in acest sens se orienteaza catre sporturile care aduc vizibilitate. Se mai orienteaza catre sporturi pe care, de exemplu, le-a practicat patronul firmei si a ramas cu o nostalgie", explica Munteanu. 

"Sportul acesta este subfinantat. Chiar daca Legea Sportului le da posibilitatea autoritatilor locale sa finanteze sportul national, nu exista norme de aplicare", adauga Bolba.

Antrenamentele echipei au loc o data sau de doua ori pe saptamana pe terenul de langa cartodromul din Gheorgheni, acelasi pe care joaca si cei de la fotbal american. In acest moment sunt 30 de jucatori legitimati. 

"Avand in vedere ca toti jucatorii sunt amatori si au un job sau scoala, antrenamentele trebuie sa aiba loc in timpul liber. Pe de alta parte, oina e un joc care se joaca pe un teren mare, cam 70% din cel de fotbal, iar suprafete de genul acesta nu se gasesc prea usor. La Cluj s-ar putea juca pe orice teren de fotbal sau rugby. Ne-am dori sa ajungem intr-un asemenea loc, insa problema e ca toate terenurile de acest gen sunt ale cuiva, deci nu exista o baza sportiva pentru cluburile sportive din oras, care sa poata fi impartita intre echipe", a mai spus presedintele CA de la CS Politehnica. 

Sezonul competitional incepe in luna mai si se incheie prin septembrie. 

Antrenorul echipei este Marian Morariu, iar capitanul este cand el, cand Daniel Miron, de asemenea student, la Facultatea de Educatie Fizica si Sport de la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB). 

"Invatam lucrurile din mers. Cam jumatate din echipa a invatat regulile anul acesta", precizeaza Munteanu. 

Din martie 2015 clubul s-a afliliat la Federatia Romana de Oina. 

La nivel national sunt in jur de 20 de echipe de oina, insa nu toate participa la competitii, in mare parte din cauza lipsei de finantare. 

"Din acest punct de vedere avem avantajele unui club sportiv care are buget pentru antrenamente in sala, deplasari, masa, echipament si alte cheltuieli necesare. Avem si un mini-autocar de 28 de locuri de la Ministerul Educatiei, insa e nevoie de sofer, iar posturi nu exista, sunt blocate in sistem. Incercam acum o solutie si pentru inmatricularea autobuzului, si pentru gasirea unui sofer", a precizat Munteanu. 

Tot din cauza subfinantarii, competitiile de oina se joaca in mod condensat, in doua-trei zile in care fiecare echipa ajunge sa joace cu toate celelalte, fara tur si retur. 

Sportivii de la Cluj nu se pot lauda cu o galerie de fani, dar sunt convinsi ca numai din cauza ca nu au avut inca un meci la Cluj. 

"S-a creat o emulatie in jurul baietilor care stau in Observator. Toata lumea stie de echipa de oina, intreaba de echipa de oina, de rezultate, viziteaza pagina de Facebook si se informeaza. Cu siguranta ca daca am avea meciuri in Cluj s-ar reuni aici. Programul competitional a fost stabilit inainte de luna martie, cand ne-am afliat in federatie. Era complicat sa sarim pasii acestia, din cauza asta nu am jucat la Cluj. Acum putem spune ca lumea ne simpatizeaza, am adus altceva in sportul acesta si atunci, cu siguranta, la anul vom avea competitii si fani", explica Marius Bolba. 

Organizarea de competitii ar insemna insa eforturi si costuri insemnate. 

"E visul nostru sa ducem oina pe Cluj Arena. Costa insa mult sa inchiriem stadionul pentru doua zile, cat tine un concurs, plus asigurarea unor conditii minime pentru participantii care vin din afara Clujului. Un meci de oina dureaza maxim o ora, dar fiind mai multe echipe si jucandu-se in sistem turneu, inseamna ca e nevoie de doua zile", arata acestia. 

De ce e oina un sport frumos? 

"Cand practici un sport, e bine sa faci asta din placere, iar la noi cu siguranta ca asta ii motiveaza pe toti. E mult mai frumos decat alte sporturi. E adevarat ca trebuie sa stai vreo 10 minute ca sa ii intelegi regulile, e peste fotbal din acest punct de vedere, insa apoi incepe sa iti placa, e un joc complex, antrenant, dinamic si care te prinde", rezuma Radu Adrian Munteanu. 

Planurile de viitor vizeaza cooptarea mai multor jucatori, dar si promovarea acestui sport la nivelul oraselor. 

"Noi suntem primul club de oina la nivel universitar din Romania. Am fost felicitati pentru asta, mai ales ca oina se juca pana acum numai la sate. Jucatorii de acolo ajung la facultate si e frustrant sa nu mai aiba unde juca. Marian a si infiintat la un moment dat o echipa mica de oina in Observator, se numea Strajerii Feleacului. Se adunau cativa studenti, cu mingea si bastonul lui de oina si jucau intre ei. Noi am vrea sa reusim o continuitate in echipei, sa nu exista doar cativa ani si atat", a precizat Munteanu. 

Desi oina e un sport care se practica numai in Romania, in estul Europei mai exista jocuri similare in Ucraina si Polonia.

"Federatia Romana de Oina s-a afliat la Federatia Mondiala a Sporturilor Traditionale, unde se organizeaza competitii in care fiecare tara vine cu sportul sau national. In Republica Moldova se joaca si se promveaza oina. Altfel, nu exista competitii internationale de oina. Ne dorim ca anul viitor sa ne clasam intre primele trei echipe din Romania. Vrem sa ne promovam in scoli si sa crestem frumos", a spus si Marius Bolba.

Adauga comentariu