Oficial, tot Clujul e luminos, dar în realitate, chiar și străzi din centru sunt cufundate în beznă, iar Primăria nu le vede

În secolul XXI, într-o perioadă în care aproape toată lumea are acces la internet și tehnologie de ultimă oră, în Cluj-Napoca, supranumit orașul de cinci stele, există zeci de străzi care au iluminat public doar parțial sau deloc. Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei susțin sus și tare că “iluminatul public este existent pe toate străzile ce aparțin domeniului public al municipiului Cluj-Napoca (unele parțial)”.

Oficial, totul este luminos pe străzile din oraș, dar în realitate mai există străzi chiar în centrul orașului care nu au decât parțial iluminat public. Este cazul străzii David Ferenc. Jumătate din această stradă nu are nici becuri suspendate, nici stâlpi de iluminat. Problema a fost semnalată conducerii administrației publice locale, dar nu s-a sinchisit nimeni să o rezolve, deși anual sunt alocați bani pentru modernizarea și extinderea iluminatului public.

„Sistemul de iluminat public pe strada David Ferenc (becuri suspendate) se oprește la intersecția străzii David Ferenc (nr. 16) cu strada Tipografiei (nr. 10). Îi rog pe specialiștii în domeniu din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca să ia măsurile necesare, analizând posibilitatea introducerii iluminatului public în locația mai sus menționată”, scria recent, Andrei Lazăr-Moldovanu, pe o platformă pentru sesizări și reclamații.

În alte zone, există corpuri de iluminat doar de formă. De exemplu, pe o alee care leagă străzile Constantin Brâncuși și Horticultorilor, există lampadare de pe vremea lui Ceaușescu. Bineînțeles că acestea nu sunt funcționale și nu există nici măcar un stâlp de iluminat public pe aleea respectivă. În urmă cu câteva săptămâni, clujenii semnalau că pe strada Făget iluminatul public nu funcționează cum trebuie pentru că doi stâlpi sunt distruși, iar o bună parte din stradă este în întuneric.

Dacă unele străzi nu au iluminat public, pe cele care există, becurile ard uneori și ziua. De exemplu, pe bulevardul Nicolae Titulescu și pe strada Emil Racoviță se întâmplă frecvent ca ziua în amiaza mare, becurile să rămână aprinse.
Astfel de defecțiuni au loc în ciuda faptului că anual sunt cheltuiți în jur de 1milion euro pentru mentenanța sistemului de iluminat public.

“Cheltuieli iluminat public 2009-2016: 2009 - 5.245.860 lei, 2010 - 3.875.745 lei, 2011 - 4.657.601 lei, 2012 - 5.136.366 lei, 2013 - 6.655.887 lei , 2014 - 5.066.019 lei ,2015 - 4.960.261 lei ,2016 - 4.578.559 lei”, se arată într-un răspuns transmis recent de reprezentanții Primăriei.  

Dacă pe străzile care aparțin de Primărie, situația nu este atât de neagră, pe străzile private, în numeroase cazuri, nu există iluminat public. Șanse să se extindă lucrările și pe aceste străzi sunt extrem de reduse ținând cont că în zece ani, Primăria a reușit să preia o singură stradă în domeniul public. Este vorba despre Edgar Quinet, stradă care are iluminat doar parțial.

Potrivit reprezentanților Primăriei, anul acesta, se vor face lucrări de suplimentare a iluminatului public doar pe două străzi.

“Conform bugetului alocat pe anul 2017, pentru capitolul modernizare și extindere iluminat public sunt alocați 1,5 milioane lei. Iluminatul va fi suplimentat pe strada Valea Chintăului (pe stâlpii existenți) și pe strada Edgar Quinet. Suplimentarea iluminatului public pe strada Edgar Quinet se află în faza de proiect”, au declarat reprezentanții Primăriei.
 

Comentarii

Tiberiu Irimia

25.04.2017 20:37

Ce iluminat, ca nu mai e an electoral. Pe lângă bezna care domnește adânc pe străzile adiacente din Buna Ziua, starea infrastructurii e jalnica. E nepermis ca primarul Emil BOC sa treacă nonșalant cu vederea peste ulițele din urbea sa-strada Marin Preda, de exemplu, arată mai rău ca un drum forestier. Sa fim seriosi, impozitele se plătesc la fel, de pe asfalt sau din noroi. Întoarcerea la natura nu presupune desconsiderarea spiritului citadin al clujeanului. Dacă o luam altfel, nu știu cum au tupeu cei de la taxe și impozite sa perceapă banii populației, dar, de, asta e subiect de alt comentariu și e mai apropiat de mentalitatea pensionarilor cârcotași. Strict la subiect: pe strada Constantin Brâncuși lămpile de noapte merg la hazard, in Piața Cipariu luminează mai mult neoanelor firmelor, lângă Catedrala noroc cu farurile mașinilor și as putea continua. Bineînțeles, lumina stradală tot economică va fi, dar teribil de scumpă pentru invitația super cool a administrației la orbecăială.

Adauga comentariu