Necategorizat

Obtinerea si pastrarea unei greutati sanatoase

Va urcati pe cantar intr-o dimineata si, pur si simplu, va inspaimanta cifra pe care o cititi pe scala. Sau vreti sa imbracati o pereche de pantaloni pe care nu ati mai purtat-o de mult timp si constatati ca nu mai puteti inchide fermoarul.

 

 

Prima reactie este cea de panica, va ganditi ca ati luat prea mult in greutate si ca nu sunteti bun de nimic, ca nu aveti nici un pic de vointa si ca nu o sa slabiti. Momentul de panica si gandurile negative sunt urmate, de regula de alte reactii. Una este lipsa sperantei. Intrati in bucatarie, luati o lingura mare si “atacati” o cutie de inghetata, spunandu-va ca totul este inutil, ca nu veti reusi niciodata sa slabiti. Cealalata reactie poate sa fie autodeterminarea. Va spuneti dvs. insiva ca este cazul sa luati masuri, ca veti trai doar cu apa si morcovi, ca veti merge 16 km pe zi pana veti ajunge la greutatea din liceu.

 

 

Din nefericire, ambele reactii sunt neadecvate. Nici una din ele nu va duce la schimbari importante menite obtinerii si pastrarii unei greutati sanatoase  si, ca atare, nici una din ele nu este utila. Asadar, ce este de facut?

 

 

Aveti nevoie de un plan

Daca sunteti hotarat sa slabiti nu trebuie doar sa reduceti drastic aportul alimentar, sa cresteti nivelul activitatii fizice si sa sperati ca va fi mai bine. Trebuie sa schimbati modalitatea de abordare, sa priviti scaderea ponderala ca pe o investitie pe termen lung. Trebuie sa constientizati care sunt obstacolele care va stau in cale si sa identificati cai pentru a le depasi, trebuie sa va fixati obiective si sa descoperiti cea mai buna modalitate de a le atinge, trebuie sa vedeti ce anume si cine va poate ajuta pentru a va atinge scopul. Cu alte cuvinte, aveti nevoie de un plan.

 

 

De regula, atunci cand initiaza un asemenea plan multe personae nu se gandesc la schimbarile pe termen lung pe care le presupune pentru a avea succes si tocmai din acest motiv, de multe ori, esueaza.

 

 

Din nefericire, esecul alimenteaza atitudini defensive si sentimente negative care va intaresc convingerea ca nu veti putea slabi niciodata. Aceasta convingere va va duce, de cele mai multe ori, la frigider sau la camara, desi stiti ca aceasta este cea mai nefericita atitudine.

 

 

Inainte sa tineti regim, trebuie sa va puneti cateva intrebari: Care este motivatia mea? Cat de stresat sunt? Care este evolutia pe care o are viata mea? Trebuie sa priviti atent fiecare din aceste intrebari.

 

 

Care este motivul pentru care vreti sa slabiti?

Faceti o lista cu toate beneficiile pe care le are scaderea ponderala, ca de exemplu mai multa energie, imbunatatirea starii de sanatate, haine care va vin mai bine, va place mai mult imagine ape care o aveti. Puneti pe hartie tot ce va vine in minte.

 

 

Identificati si notati toate obstacolele care s-au ivit inainte, atunci cand ati incercat sa slabiti, de exemplu notati faptul ca trebuie sa inregistrati tot ce mancati, faptul ca nu gasiti timp pentru exercitii fizice, faptul ca urati senzatia permanenta de foame pe care o simtiti. Luati in considerare orice aspect. Spre exemplu, va confera o senzatie de siguranta faptul ca sunteti supraponderal? Faptul ca sunteti supraponderal poate constitui o scuza pentru a nu face lucruri de care va temeti, ca de exemplu sa va gasiti un post mai bun sau sa va urmati visul? Trebuie sa notati tot ceea ce va vine in minte, indifferent cat de lipsit de importanta si ciudat vi s-ar parea.

 

 

Vedeti cat de lunga este lista pe care ati intocmit-o. Puteti creste motivatia daca va asigurati ca efectele pozitive depasesc neajunsurile. Procesul, bazat pe concentrarea asupra efectectelor pozitive si pe gasirea solutiilor pentru depasirea obstacolelor, este folosit mai ales de cei care vor sa se lase de fumat sau au probleme cu consumul de alcool, dar are efecte si la cei ce vor sa slabeasca.

 

 

Spre exemplu, daca nu aveti timp pentru exercitii, faceti un efort de gandire si identificati solutii. Poate veti reusi sa va treziti mai devreme cu 20 de minute pentru a face o plimbare de 15 minute inainte de micul dejun. Daca faceti inca o plimbare inainte de masa de seara, ati inclus practic 30 de minute de miscare in fiecare zi. Poate veti folosi pauza de pranz pentru a face putina activitate fizica. (Nu va lamentati la gandul ca trebuie sa includeti inca o activitate in cursul zilei care este deja incarcata. Ganditi-va ce bine va veti simti. Daca ziua este prea incarcata, identificati ce anume puteti exclude pentru a face loc exercitiului fizic).

 

 

O alta modalitate de a creste motivatia este sporirea increderii in sine. Daca incercarile anterioare de a slabi s-au soldat cu un esec, puteti crede ca exista sansa ca acest lucru sa se repete. Concentrativa asupra a ceea ce ati facut in trecut. Sa spunem ca ati piedut 4,5 kg. Amintiti-va cum ati facut acest lucru, ati urmat un anumit program, ati eliminat consmumul de grasimi, v-ati plimbat mai mult?

 

 

Includeti aceste elemente care s-au dovedit utile in aceasta noua incercare. Este important sa luati in calcul indicatorii de succes si sa construiti pe baza lor. In fond, chiar daca ati recastigat kilogramele pierdute le veti putea pierde din nou. Trebuie doar sa va acordati o sansa sa incercati.

 

 

Nivelul de stres

Daca tocmai v-ati pierdut slujba, sunteti in mijlocul unui proces de divort, aveti in grija un parinte bolnav, poate ca nu este cel mai bun moment sa incepeti sa faceti schimbari. Stresul face parte integranta din viata tuturor, existand perioade mai bune si altele mai putin bune.Daca treceti printr-o perioada mai grea, trebuie sa amanati (nu sa anulati!) initiativa de scadere ponderala pana cand situatia se mai amelioreaza. Obtinerea unei greutati sanatoase necesita concentrare si energie. Poate ca nu acum este momentul cel mai bun.

 

 

Modul de viata

Daca viata dvs. a cam luat-o razna, nu este cel mai bun moment sa incercati sa slabiti. Nu trebuie nici sa va amagiti ca este mai bine sa asteptati pana cand lucrurile se calmeaza definitiv pentru ca niciodata acest lucru nu se va intampla, ci doar sa asteptati pana cand lucrurile iau o intorsatura mai buna.

 

 

Un alt avertisment: odata ce ati inceput un program de scadere ponderala, nu ar trebui sa abdicati de la el chiar daca apar perioade mai putin faste (critice) in viata dvs. Daca se intampla ceva neprevazut acasa sau la serviciu, atunci puteti sa faceti o mica derogare, dar trebuie sa va tineti in principal de program, sa va mentineti motivatia si evidenta asupra metodelor care va ajuta sa slabiti.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *