Diete

Obiceiuri bune pentru o alimentatie echilibrata

Daca regimul nostru de slabire a avut rezultatul scontat, nu numai ca am slabit, ci, si mai important, ne-am schimbat comportamentul alimentar. Astfel, daca ne-am obisnuit sa mancam mai putin gras si mai putin dulce, vom fi pur si simplu dezgustati la vedera unui fel de mancare scaldandu-se in ulei sau a unei prajituri pline de zahar sau sirop.

 

 

In timpul fazei de stabilizare, nu are rost sa ne fortam sa le apreciem din nou. Va trebui sa adoptam un nou mod de alimentatie, salutar pentru silueta si pentru reusita definitiva a programului nostru.

 

 

In aceeasi ordine de idei, cum mancam este tot atat de important ca si ceea ce mancam; astfel am inteles beneficiile unei repartitii alimentare adecvate cu cel putin 3 mese pe zi, cina fiind, pe cat posibil, mai usoara decat pranzul. In ceea ce priveste micul dejun, ne-am obisnuit sa fie destul de copios, asa ca nu trebuie sa-l sarim. Astfel riscam sa declansam o noua depunere a grasimilor de rezerva.

 

 

Iata cateva principii ce nu trebuie niciodata uitate daca vrem sa ne simtim bine cu noi insine, fizic si psihic:

 

 

Sa adoptam diferitele principii ale unei alimentatii echilibrate recomandate de medicul nostru; in acelasi timp sa ne reamintim sa mancam de toate, dar cu moderatie.

 

 

Este recomandabil ca echilibrul sa se realizeze pe intreaga saptamana: trebuie sa stim sa ne controlam in permanenta, pentru a nu ne lasa din nou prada prea multor abuzuri si proastelor obiceiuri alimentare din trecut. Sa respectam urmatoarea regula: in fiecare saptamana, sa ne impunem timp de numai doua zile acel regim preferat care a dat cele mai bune rezultate in cazul nostru si a fost cel mai usor de tinut.

 

 

Sa alegem din fiecare grupa de alimente pe cele mai sarace in grasime. De exemplu, pentru proteine: carne de peste, carne de pasare fara pielita, dar si carne de iepure, oua, carne de vital, vita etc.

 

 

Sa ne reamintim ca o alimentatie echilibrata trebuie sa contina in fiecare zi:

 

 

–    1-2 alimente bogate in proteine;
–    mai multe produse lactate degresate;
–    2-3 legume proaspete: fierte sau sub forma de cruditati;
–    cel putin un aliment care contine amidon, de preferinta la pranz: paste fainoase, orez, gris, cartofi, legume uscate etc;
–    2 fructe proaspete;
–    si mai ales multa apa…

 

 

In familie sau in cuplu, ar fi bine sa concepem meniurile in comun, servind totusi portii separate.

 

 

Sa facem sport impreuna, pentru a ne motiva reciproc, dar si pentru a ne apropia. Alaturi de copii, rude sau prieteni, la piscina, la plimbare, cu bicicleta etc. sunt atatea activitati apreciate pe care le putem desfasura la sfarsit de saptamana.

 

 

 

Pentru cei carora le plac mult soteurile sau fripturile, care s-au plictisit de tigaile cu invelis antiadeziv, sa alegem intotdeauna bucatile cele mai slabe si, pentru a le prepara, sa ungem in prealbil fundul oalei sau a tigai cu o bucatica de hartie absorbanta imbibata in putin ulei. Eventual, se poate adauga putin bullion slab sau apa cu zeama de lamaie.

 

 

Daca nu ne putem abtine de la cartofi prajiti, atunci sa mancam cel mult o data pe saptamana sau chiar odata la 2 saptamani. Sa ii taiem in felii mari si groase, pentru ca astfel absorb mai putina grasime. Daca nu, sa ne multumim numai cu o jumatate de portie, alturi de o salata verde sau orice alta  leguma bogata in fibre, pentru a incetini astfel absorbtia grasimilor.

 

 

Daca nu ne putem abtine de la vin, sa avem pregatit si un pahar cu apa pentru orice eventualitate si sa bem alternativ, in functie de cat de sete ne este.

 

 

In timpul meselor festive sa ne abtinem intotdeauna de la gustari. Sa nu adaugam sos sau smantana la mancare. Sa ne oprim din mancat cand nu ne mai este foame. Sa lasam in farfurie mancarea daca ne-am saturat, nu sa ne fortam sa o ingeram.

 

 

Sa ne privim cu un ochi critic in oglinda si sa ne cantarim periodic spre a ne da seama de situatia reala in care suntem, spre a actiona in consecinta impotriva rotunjimilor inestetice sau a unor probleme particulare (celulita).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *