Sanatate

Obezitatea infantila

Numarul copiilor care au probleme cu greutatea corporala a crescut semnificativ in ultimele decenii. Numai in SUA, de pilda, exista intre 4-6 milioane de astfel de copii, cu varste cuprinse intre 6-11 ani, iar numarul copiilor cu obezitate diagnosticata s-a dublat in ultimii 15 ani. Nici in Romania, de un deceniu incoace, lucrurile nu stau bine in aceasta privinta. Cazurile extreme prezentate de mass media sunt doar o parte din ceea ce se manifesta in problema obezitatii infantile. Incercarile laudabile ale unor educatori de a-i face pe copii sa adopte deprinderi sanatoase nu sunt nici pe departe un fenomen general in sistemul invatamantului.

 

 

Obezitatea infantila poate fi si o tulburare mostenita. Este sigur ca genele au un cuvant de spus in privinta greutatii corporale, insa faptul ca procentul persoanelor obeze – inclusiv al copiilor obezi – a crescut simtitor in ultimul deceniu demonstreaza ca si factorii de mediu joaca un rol extrem de important. Or este evident ca bagajul nostru genetic nu se poate schimba asa de rapid, iar procentul copiilor obezi din motive genetice este destul de redus.

 

 

Traim intr-un mediu social si cultural care favorizeaza obezitatea. Nu sunt prea departe timpurile cand copiii alergau de la scoala acasa, se schimbau, mancau ceva si apoi ieseau la joaca. Se urcau in copaci, se jucau sotron, sareau coarda, alergau cu trotineta, conduceau bicicleta, patinau sau se dadeau cu sania, faceau baie in rau, etc. Insa copiii de azi petrec din ce in ce mai mult timp in spatii inchise, cu televizorul sau calculatorul in fata, nu mai fac miscare (orele de educatie fizica s-au redus!), mananca ce gasesc, nu mai sunt urmariti si ajutati indeaproape de parinti.

 

 

Ce sanse are un copil obez sa devina un adult obez? Aproximativ 80 % dintre adolescentii supraponderali vor ramane astfel si in timpul vietii adulte. Asadar, cresterea incidentei obezitatii in randul copiilor si adolescentilor de azi va avea consecinte serioase pentru viitor.

 

 

In ce fel ameninta obezitatea sanatatea unui copil? Obezitatea il predispune pe copil la aparitia bolilor de inima, a litiazei biliare, diabetului zaharat cu debut la maturitate, hipertensiunii, cancerului si obezitatii manifestate in timpul vietii adulte. Copiii obezi sufera mai ales din cauza problemelor ortopedice si a afectiunilor cailor aeriene superioare. Si aceasta este numai o fateta a lucrurilor, pentru ca acesti copii se confrunta si cu probleme majore psihosociale.

 

 

Ce se poate face pentru a stopa aceste tendinte? Cauzele majore ale obezitatii infantile sunt aceleasi ca si in cazul adultilor – sedentarismul, numarul mare de ore petrecute in fata televizorului sau computerului, obiceiul de a servi gustari si bauturi racoritoare intre mese, precum si popularitatea (facuta exacerbat) si accesibilitatea alimentelor concentrate si ultraprocesate tehnologic.

 

 

Alimentatia si deprinderile legate de stilul de viata sunt probleme ce tin in primul rand de familie, iar copilul are mare nevoie de sprijinul ei. Prevenirea sau corectarea cazurilor de obezitate infantila intreprinsa de familie, scoala si medicul nutritionist se poate realiza invatandu-i pe copii (inainte de a avea acces liber la frigider!) urmatoarele deprinderi elementare:

 

 

–    sa serveasca 5 mese pe zi, trei mese si doua gustari, la care sa consume din belsug cereale integrale, legume, zarzavaturi si fructe proapspete si sa bea cat mai multa apa, ceaiuri si sucuri naturale;
–    sa faca miscare si exercitii fizice in aer liber cel putin 1-2 ore pe zi;
–    sa-si rezerve zilnic timp pentru citit si studiat, reducand orele petrecute la televizor sau computer;
–    sa nu neglijeze odihna. Trimiteti copiii devreme seara, la culcare, pentru a se odihni suficient si a fi apti pentru o zi activa si eficienta.
–    diversificati ariile de interes si activitati extrascolare: frecventarea bibliotecii publice, participarea la cercuri literar-artistice, drumetii, excursii, exersarea unor sporturi adecvate varstei etc.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *