Oamenii strazii au casa noua la adapostul de pe Oasului

La sfarsitul anului trecut, beneficiarii azilului de noapte de pe strada Oasului se mutau in casa noua. Nu era vorba de o alta locatie, dar dormitoarele, baile, holul si curtea fostei locatii promiteau sa fie altele. De aproape un an, oamenii de aici nu mai indura frigul, iar incaperile sunt mai aerisite. De atunci, azilul de noapte de pe strada Oasului, administrat pana atunci de fundatia Prison Fellowship, a fost dat in folosinta Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Cluj-Napoca

De cand a trecut in administrarea municipalitatii, azilul are geamuri, dulapuri, podele si paturi noi. Conditiile s-au schimbat radical, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Daca pana acum nu existau dusuri, iar geamurile de lemn lasau frigul sa intre peste tot, acum s-au pus calorifere, iar ferestrele sunt termopan.

“Azi noapte am avut 38 de oameni aici, la noapte nu stim. Un lucru e, insa, cert – de la inceputul anului, pe aici au trecut in jur de 200 de oameni. Unii au stat sase luni, altii cateva saptamani, altii doar cate o noapte”, spune Alin Fratean, seful centrului de noapte.

Aceelasi hol, in urma cu un an, arata cu totul altfel.

Cum s-a schimbat azilul de noapte

Noul proiect al Centrului de gazduire temporara a adus anumite schimbari in modul de functionare al adapostului. Beneficiarii nu vor putea ramane aici mai mult de un an, in conditiile in care pana anul trecut azilul avea locatari care au stat ani buni. In schimb, ei au avea parte de consiliere pe mai multe planuri, cu scopul de a-si gasi un loc de munca si un loc permanent unde sa locuiasca. A crescut si numarul angajatilor: pe langa seful de centru, aici mai lucreaza si un asistent social, doi psihologi, un asistent medical, un ingrijitor, o infirmiera si un muncitor necalificat.

Persoanele gazduite in centru beneficiaza de control medical gratuit, dar si de asistenta sociala si juridica. In schimb, nu au voie sa consume alcool in perimetrul centrului, sa distruga, sa sustraga bunurile sau sa aiba o atitudine ostila fata de ceilalti beneficiari sau personalul centrului. Cei care vor avea la activ doua abateri de genul: nepastrarea curateniei, fumatul in alte locuri decat spatiile amenajate, consumul de alcool sau droguri, comportament violent sau nerespectarea altor reguli ale centrului vor fi exclusi din azil, fara sa aiba oportunitatea sa mai fie gazduiti aici.

Azilul are trei dormitoare pentru barbati, unul pentru femei, doua grupuri sanitare, un spatiu destinat hranei, un depozit si un birou administrativ.

Adauga comentariu