OAMENII SPECIALI AI CLUJULUI – Mara Coroianu, sportiva celiacă pentru care o bucățică de pâine înseamnă o noapte la Urgențe

Camelia și Mara. Le vezi plimbându-se prin parc, mamă și fiică, radioase și zâmbitoare. Nu ai spune că fetița suferă de boala celiacă. Sau că o singură bucățică de pâine ar putea-o băga în spital, cu dureri groaznice.

Boala celiacă (intoleranţa autoimună la gluten) este o afecţiune cronică autoimună care afectează în principal intestinul subţire și care este declanșată de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic.

Fetița, în vârstă de doar 10 ani, ar ajunge în maximum o oră la urgențe, dacă ar mânca un biscuite cu gluten sau o felie de pâine albă, aliment banal pe care mai toată lumea îl consumă fără probleme.

Unii copii își doresc jucării, alții vacanțe. Mara, care e sportivă, își dorește să poată participa la un cantonament, alături de colegele sale din echipa de baschet.

Camelia Coroianu, mama Marei, și-a dedicat ultimii 9 ani din viață studiului acestei boli, pentru a-i ușura viața fiicei sale. Acum ajută și alte familii, prin intermediul unei asociații și prin seminariile pe care le organizează. Mai nou, din dorința de a-i oferi amintirile normale pentru un copil, ale unei tabere, a determinat-o pe Camelia să organizeze inclusiv tabere speciale pentru celiaci.

 

Urmariti materialul video pentru a afla cu ce probleme se confruntă micuța, dar și cât de mult înseamnă înțelegerea și susținerea din partea colegilor.

 

Adauga comentariu