OAMENII SPECIALI AI CLUJULUI – Diana Anton, masteranda nevăzătoare care se bazează în totalitate pe câinele său ghid, Zafira

Întuneric și lumină. Doar atât poate distinge Diana. Nu a văzut niciodată mai mult, dar ochii Zafirei, câinele său ghid, sunt cei care îi călăuzesc pașii.

Diana Andreea Anton are 22 de ani și, deși e născută în Vaslui, a ales Clujul să-i fie casă, de patru ani. Tot de atunci se poate baza pe, aparent, ghemul simpatic de blană care o însoțește pretutindeni. De fapt, atât timp cât are hamul inscripționat “câine ghid”, Zafira se află la serviciu. Nu se lasă înduplecată de nicio mângâiere, de niciun miros. E la datorie, trebuie să o conducă pe Diana în siguranță prin oraș.

Înainte de a o avea pe Zafira, Diana Anton era o nevăzătoare dependentă de alții. Se temea să iasă doar ea cu bastonul alb, așa că aștepta mereu după disponibilitatea altora, părinți, colegi, profesori sau prieteni.

În doar o lună, din momentul în care a făcut cunoștință cu Zafira și până au reușit să se obișnuiască una cu cealaltă, viața i s-a schimbat complet. Brusc, a căpătat independența la care nu visase vreodată.

Dacă până atunci se luptase cu propria deficiență și cu propriile frici, Diana a dat peste o nouă categorie de probleme, legate de necunoașterea legislației cu privire la câinii ghid a celor din jur. Și a transformat într-un proiect personal, într-o continuă campanie de conștientizare și de informare.

Diana Anton are încredere în noua generație, în copiii care au acces la tehnologie și la informații, în copiii care știu care este adevărata valoare a unui câine ghid. Copiii de azi sunt adulții de mâine. Cei care, deschiși la minte și informați, nu vor mai opri un câine ghid să-și faca datoria. Între timp, pentru Diana, ochii Zafirei rămân lumina propriilor săi ochi.

 

 

 

Diana Anton a aderat cu sufletul deschis la noul proiect al Ziar de Cluj, „Oamenii speciali ai Clujului”. Ne dorim să arătăm poveștile celor diferiți. Nu drame lacrimogene. Ci viața lor, așa cum este. Cu ce prejudecăți se confruntă. Cum au învățat să lupte cu ele. Cei curajoși, care pot vorbi deschis despre acest drum prin viață, pot netezi mult calea celor care vin din urmă.

La final, am vrea sa fie un “manual de supraviețuire” pentru toți cei care au impresia că viața se sfârșește odată cu un diagnostic sau cu o dizabilitate.

Dacă și tu ești unul din oamenii speciali ai orașului și ai vrea să ne împărtășești din experiența ta, scrie-mi pe alexandra@ziardecluj.ro

 

 

 

 

 

Adauga comentariu