Anchete

O zonă extinsă din cartierul Mănăștur riscă să devină raiul infractorilor. Beznă totală de 4 nopți, iar Primăria doarme!

De patru nopți, cetățenii de pe strada Mehedinți sunt ținuți în beznă. Iluminatul stradal lipsește cu desăvârșire, întunericul punând stăpânire până dimineața pe o zonă extinsă, care se întinde de la magazinul Profi până la intersecția cu strada Huedinului, cuprinzând în întregime și Aleea Borșa. În ciuda faptului că riveranii acestei zone au sesizat nopți la rând Primăria, situația nu s-a remediat, cu toate că ei au primit răspunsul, sub formă de laitmotiv: „Se va remedia!” 

Strada Mehedinți, lăsată pradă întunericului, riscă să devină un adevărat rai al infractorilor, așa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani, când, în timpul unei alte săptămâni de beznă, au fost sparte 5 autoturisme. De frica spărgătorilor de mașini, cetățenii de pe strada Mehedinți, prevăzători, au început acum să își parcheze mașinile în alte cartiere ale Clujului:

„Acum doi ani, după a treia noapte de beznă, au fost sparte 5 mașini. Eu îmi iau mașina și mi-o duc în Grigorescu! De ce? Pentru că Mănăștur, după cum știe toată lumea, este cel mai «sigur» cartier al Clujului!”, ne-a declarat Dan Chiorean, un clujean care locuiește pe strada Întunericului, Mehedinți.

Cu toate că cetățenii au sunat noapte de noapte la Electrica și la Primărie, responsabilitatea este pasată undeva într-o zonă gri, între unul și altul, pe după corcodușii întunericiți ai strazii Mehedinți:

„Din a doua noapte am sunat la Electrica și mi-au zis că se va remedia defecțiunea. Nu s-a remediat, așa că am sunat și la Primărie, la miezul nopții, și mi-au spus că știu de această pană de curent și că se lucrează la ea.

Întrebarea mea e foarte simplă: e centrală nucleară de nu au găsit remediul? Sau, a doua variantă: nu au găsit întrerupătorul? Sau, a treia, mai plauzibilă: s-au relaxat după alegeri de tot? Poate încă sărbătoresc realegerea lui Boc, dar au uitat să bage și artificiile… poate așa am avea și noi lumină!”, ne-a declarat Dan Chiorean, un clujean care face haz de necaz, pentru că de bezna și de noaptea stradală și a minții doar umorul ne mai poate salva.

„Cei de la Primărie îmi spun, în fiecare seară, aceeași poezie: acum se lucrează la cablu”, a mai precizat Dan Chiorean. Același răspuns l-am primit și noi din partea reprezentanților Primăriei clujene: 

„E o defecțiune la rețeaua de alimentare a Electrica, se lucrează pentru remediere.”

„Se lucrează”, în vocabularul administrației locale, este însă un verb care indică o acțiune care se întinde pe o durată imposibil de estimat, de la câteva zile la plus-minus infinit:

„I-am întrebat dacă au un timp estimativ și mi-au zis că se va rezolva. Noaptea trecută am sunat din nou la Primărie, la ora 23, și mi-au spus același lucru, că știu de asta și că se va remedia. Întrebarea este foarte simplă: când?

Iar ce m-ar interesa pe mine este să știu exact persoana care răspunde de treaba asta, pentru că dacă a fost weekend înțeleg, poate a fost omul la o nuntă, la un botez, dar a trecut ziua de luni, cea de marți și vreau să știu ce măsuri s-au luat, de ce nu s-a rezolvat, pentru că deja e mult prea mult!

Sunt convins că dacă problema era pe strada primarului sau a șefului care se ocupă de treaba asta, nu treceau 24 de ore și se rezolva, sau, dacă nu, stăteau noaptea cu lumânările în mână! Dar așa, suntem lăsați în beznă! Și e un întuneric perfect!”, a mai afirmat Dan Chiorean.

Cireașa de pe tortul întunericit a pus-o Poliția Locală Cluj-Napoca, solicitată de riveranii străzii Mehedinți să patruleze noaptea în zonă, pentru a preveni eventualele infracțiuni care, în întuneric, au toate șansele să explodeze. Poliția Locală a răspuns sec la solicitarea cetățenilor plătitori de taxe și de impozite: „Nu intră în atribuțiunile noastre!”

„Există cuvântul «prevenție» în vocabularul poliției de sector sau a Poliției Locale? Există Poliție Locală sau vin numai să pună amenzi?”, se întreabă retoric Dan Chiorean.

Nimic nu tulbură bezna profundă a străzii Mehedinți, nici girofarele poliției, nici grija față de cetățean pe care ar trebui să o manifeste Primăria. Oalele și mașinile sparte în urma acestei situații de neiertat pentru Clujului anului 2016 le plătesc, chiar dacă au sesizat în mod repetat problema, cetățenii, cărora nu le rămâne decât să se revolte surd, prin întrebări care rămân, din păcate, retorice, adică fără răspuns și rezolvare în timp util:

„N-am văzut poliție, nimic! Aveți în atribuțiuni, dacă vă sesizează cineva, într-o zonă cu potențial infracțional, să mergeți să faceți patrule? După aceea, dacă îmi este spartă mașina, tot eu rămân cu paguba?!

Chiar dacă am sesizat, eu simt că nu se întâmplă nimic, simt că sunt luat de prost: «Se rezolvă, faceți o cerere…» Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu vreau să contest și să fac sesizări doar de dragul de a contesta ceva. Dar, când există o problemă concretă, o semnalez și o aduc la cunoștința autorităților și vreau să văd că se întâmplă ceva concret. Asta se numește atitudine civică!”, a mai precizat  Dan Chiorean, un locuitor al Clujului în care iluminarea stradală – sau lipsa ei – este încă o problemă greu de rezolvat.

Video: Dan Chiorean; Foto: Google Maps, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *