O viata mai buna pentru batranul “Iov” al Clujului

In aceasta dimineata, batranul Jozsef Herman a scapat de copci si de griji dupa operatia de extirpare a umflaturii pe care o avea pe fata. Lovit de toate nenorocirile, omului i s-a dat o mana de ajutor in urma publicarii povestii sale si de acum lucrurile se indreapta spre un fagas mai bun.  Pentru vizita la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, Jozsef Herman si-a luat hainele de sarbatoare, s-a pieptanat frumos si s-a prezentat fuguta in fata portii de pe Sitarilor unde il astepta unul din tinerii care l-au ajutat dupa publicarea povestii lui. A intarziat putin, pentru ca, asa cum a spus, avea de hranit animalele la ferma, “jobul” pentru care are un acoperis deasupra capului. Au stat apoi la coada, intre pacientii de la Cabinetul 8.
“Nu m-a durut, am mai avut asa, cate o usturime, dar cred ca e normal, am 15 copci pe fata”, a spus omul, aratand cu degetul traiectoria cicatricei.
Nu isi poate stapani un zambet de fericire care ii staruie pe fata brazdata de ani inca de cand i-a cunoscut pe tinerii care s-au mobilizat s a il ajute.
“Am fost bucuros ca mi-au facut operatie, si inca cum! Nu mi-a venit sa cred cand m-am uitat in oglinda si am vazut ca am scapat de balon!”, a marturisit Herman.
Medicii l-au chemat inauntru, in cabinet si apoi, la scurta vreme, batranelul s-a intors cu un alt pansament care ii acopera chipul ca un paianjen. I s-a spus ca totul e in regula, inca asteapta rezultatele biopisiei, insa medicii sunt siguri ca totul e in regula. De asemenea, este nevoie sa se inscrie la un medic de familie, pentru a putea continua tratamentele de care are nevoie. In timpul spitalizarii a acuzat dureri de inima, asa ca i s-au facut investigatii si trebuie sa se prezinte si la un cardiolog. De asemenea, specialistii i-au facut un control stomatologic, vor urma extractii dentare si apoi, daca CAS va acoperi costurile, i se va face o proteza. La iesirea din clinica il astepta partenera de viata, Nagy Eniko, impreuna cu care cei doi s-au dus la un consult la psihiatrie, pe strada Eremia Grigorescu.
“M-am bucurat pentru el si m-am rugat mult sa se faca bine”, a spus femeia, cu un zambet larg.
Lui “Iov” i s-a mai intamplat un lucru bun.
“A venit la Luminatie un baiat pe care l-am botezat eu, plecat in strainatate, si mi-a dat cadou un telefon”, marturiseste batranul, scotand mandru aparatul din buzunar.
Intre timp si-au vazut si baiatul de 12 ani, elev la Coregrafie si institutionalizat intr-un centru din Cluj. Banii pe care tinerii inimosi i-au strans pentru operatia batranului au fost folositi ca sa ii cumpere alimente. Tanarul care l-a dus la spital urmeaza sa ia legatura cu medicul sau de familie ca sa vada in ce masura il poate lua in evidente pe batran. Jozsef Herman are 68 de ani, nu are casa si domiciliu stabil, prin urmare nici acte. Ar trebui ca cineva sa il duca la diverse birouri si institutii ca sa i se poata intocmi actele pentru pensie, pentru ca a lucrat peste 30 de ani la IRTA. Nu primeste pensie, un fiu i-a murit intr-un accident si ceilalti, plecati in strainate, nu mai tin legatura cu el. Femeia care ii este alaturi are grave probleme psihice din cauza unui accident si cei doi traiesc din pensia de handicap de cateva sute de lei a acesteia. Locuiesc intr-o camaruta oferita de proprietarul unei ferme ca plata pentru ingrijirea animalelor.

Adauga comentariu