Politica

O revoluție fiscală de 2 lei. Cum te poți apăra de un guvern de nesimțiți prin muncă?

Revoluția fiscală e doar pentru buzunarul guvernanților să aibă bani de azvârlit pe pensii și salarii nesimțite și întreținerea asistaților social. În rest, cei care muncesc au o creștere salarială de 2 lei.

Cum veți plăti taxe mai puține din 2018: ca salariat, ca deținător de PFA sau ca patron de microîntreprindere – aceasta este întrebarea?

Să vedem care sunt efectele modificărilor de Cod fiscal care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, prin Ordonanța de urgență 79/2017, publicată în Monitorul oficial. Pe scurt, OUG 79/2017 prevede:

Reducerea cotei de impozit pe venit pentru salariați și PFA de la 16% la 10%.

Reducerea cotei totale a contribuțiilor sociale obligatorii per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, pentru salariați si angajatori, cumulat. Din acest total, 2,25% sunt pe partea angajatorului și restul de 35% pe partea angajatului.

Potrivit consultanților fiscali, deocamdată, cea mai favorabilă formă de fiscalizare este cea a microîntrepinderii. Aici salariații din IT și din cercetare-dezvoltare, care au o pierdere la salarii ca urmare a mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, ar avea un avantaj real dacă și-ar deschide microînreprinderi și ar lucra în această formă.

Acum, angajatorul plătește la un salariu brut la bugetul de stat aproximativ 22,75% taxe, în funcție de codul CAEN. La 1.000 de lei salariu brut, angajatorul mai plătește 227 de lei. Discutăm un cost salarial de 1.200 de lei, din care din brut i se mai rețin și salariatului taxe și impozite, iar salariul în mână este undeva la 700 și ceva. În acest moment, lucrurile sunt foarte clare: aproximativ 22% sunt suportate de angajator și circa 31,5% sunt suportate de salariat.

De la 1 ianuare 2018, totalul asigurări sociale va fi 35%. Astăzi, în 2017, ele sunt 10,5% pentru pensii și 5,5% pentru sănătate. Observăm o creștere foarte mare a procentului reținut de stat.

Ordonanța 79/2017 scade impozitul pe venit de la 16% la 10%. Deci în total taxarea salariatului se va face cu 45%. Dar impozitul pe venit merge pe aceeași regulă ca în prezent: din brut se vor scădea asigurările sociale, deducerile persoale, eventuale cotizații sindicale sau alte sume deductibile și apoi se va aplica 10% – impozit pe venit și ulterior scăzându-se din brut și impozitul pe venit rămâne salariul net, în mână. Deci, fiecare cu taxele lui: pe toate simulările, crește salariul în mână cu 2-3 lei. Iar angajatorul face o economie de 3-4 lei.

Pentru chiriile obținute de persoane fizice, cresc asigurările sociale. Să luăm un exemplu. În 2017, pe lângă impozit de 16% se mai plătește contribuție la sănătate de 5,5%. Din 2018, contribuția la sănătate crește la 10%.

Pentru venituri din agricultură: cine are 3 vaci plătește un impozit la buget, cine lucrează mai mult de 2 hectare de cereale plătește impozit la buget, indiferet dacă valorifică sau nu bunurile (până la urmă PSD a reușit să impoziteze și oul de sub cloșcă). În anul 2017 din agricultură se plăteau contribuții la asigurările sociale de 16,5% plus impozitul pe tranșe de venit stabilite la nivelul fiecărui județ. Din 2018, contribuțiile cresc la 35%.

La PFA, din 2018, dacă ești salariat și ai venituri și ca PFA, vei plăti contribuția la pensii și sănătate și pentru veniturile din PFA. Deci și pentru PFA crește cota de contribuții. Azi se plătește obligatoriu 16%, de la 1 ianuarie 2018 avem 35%. Prin urmare, crește și salariul minim pe economie la 1.900 de lei și se dublează cota de asigurări sociale. Din 2018 vorbim de un salariu minim, de 1.900 de lei, la care se va raporta și venitul acelor PFA care au 12 salariați și par a fi avantajate de lege. Avem 12 x 35% contribuții din 1.900 de lei, adică 665 de lei pe lună/salariu – 7.980 de lei/total. Dacă sunt 300.000 de PFA active în România, Guvernul obține 2,4 miliarde de lei numai din asigurările sociale de la PFA într-un an.

În ce privește taxarea, s-a ridicat plafonul la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 1 milioane de euro, venituri până la care plătește impozit pe venitul microîntreprinderii în loc de impozit pe profit de 16%. Taxarea este 1% pentru microîntreprinderile cu cel puțin 1 salariat, angajați cu normă întreagă, de 8 ore. Cresc și taxele și la microîntreprinderi, deoarece crește salariul minim. Dacă nu ai salariați, ai 3% impozit pe venitul microîntreprinderii. Avem în continuare 5% impozit pe dividend. Dar Guvernul a introdus contribuția la sănătate pentru dividende, chiar dacă cel care încasează dividend e salariat sau PFA și plătește contribuție. Dezavantajul este că va trebui să mai ai o altă sursă de venit, fie să rogi să te întrețină prietena un an până ridici dividendele din firma ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *