Focus

O profesoară își hărțuiește elevii. Zeci de reclamații pe numele ei. Cine îi trage la răspundere pe dascălii agresivi?

O profesoară este cercetată disciplinar după ce zeci de părinţi au depus reclamaţii, acuzând-o că terorizează elevii. Aceasta trebuie să prezinte o dovadă medicală că este aptă să predea. Ce riscă un cadru didactic care este cercetat disciplinar? Sunt testați profesorii din punct de vedere medical înainte de începerea anului școlar?

”Am asistat la doua ore de limba si literatura romana sustinute de doamna profesoara la clasa a șasea. Calificativul pe care i l-am acordat este nesatisfăcător. Lecția nu avea legătura cu planificarea calendaristică, tonul pe care il foloseste este agresiv si greu de suportat, pe parcursul celor 2 ore nu există nicio comunicare cu elevii.

I-am cerut o notă explicativă, cum se procedeaza in astfel de situatii, a refuzat sa scrie nota.

Am recomandat scolii sa constituie o comisie de cercetare disciplinară” a afirmat pentru NCN, Georgeta Popescu, purtător de cuvant ISJ GORJ. 

În loc să înveţe gramatică sau literatură, elevii din Şcoala Gimnazială din Bengeşti-Ciocadia, judeţul Gorj, sunt puşi să filmeze dascălul în timp ce cântă.

Iulia Rădulescu, profesoara reclamată, a fost surprinsă de directorul școlii cu un ciocan în poșetă, instrument pe care cadrul didcatic l-a prezentat și elevilor.

Cu toate acestea, cel puțin teoretic, profesorii si educatorii sunt testati in fiecare an, din punct de vedere medical si psihologic. Aceste testări sunt obligatorii pentru personalul didactic din scoli, iar obligativitatea este prevazută atât de hotărârea de guvern privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cat si de Legea Educatiei.

”Personalul didactic din unitatile de invatamant este testat anual din punct de vedere medical si psihologic. Obligativitatea acestor teste este data de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, respectiv prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011. 

Astfel, unitatile de invatamant trebuie sa incheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, in vederea testarii periodice anuale a angajatilor din fiecare unitate de invatamant”, se arată într-un Comunicat de Presă al Ministerului Educației Naționale.

Din păcate, examenul psihiatric la care poate fi supus un cadru didactic poate fi realizat doar ”la indicația medicului de medicina muncii”:

”La indicatia medicului de medicina muncii, personalul didactic din institutiile de invatamant poate fi supus si unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor”, se precizează în sursa citată.

În plus, există un Cod de Coduită, pe care Ministerul Educației l-a validat. Este vorba despre OMEN 4831/2018, Codul de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar.

Acest cod se aplică în egală măsură elevilor și cadrelor didactice.

În cadrul acestuia sunt prevederi clare cu privire la conduită. 

Atitudinea vestimentară și conduita vestimentară sunt componente ale eticii și deontologiei profesionale, prin urmare, este la decizia unității de învățământ ca o ”abatere” să fie probată și verificată. 

Sub prezumția de nevinovăție a cadrului didactic, în cazul semnalării ”abaterii” disciplinare, cazul este supus analizei în cadrul unei Comisii de Verificare, care evaluează detaliile particulare ale incidentelor semnalate și se pronunță în urma consultării tuturor părților implicate:

”Termenul de ”abatere” trebuie probat. 

Ca să existe o abatere, care să fie secondată de o sancțiune disciplinară, trebuie dispusă o Comisie de Verificare, care se poate face la nivel de unitate de învățământ, aducându-se la cunoștința directorului detaliile ce trebuie analizate. 

Directorul, pentru a afla dacă e real ce i se aduce la cunoștință, verifică printr-o comisie, care întocmește un raport și-l prezintă în Consiliul de Administrație, iar în funcție de conținutul acelui raport se stabilește în ce măsură este vorba despre o abatere, în ce măsură se impune un nivel de sancționare.

Dacă este adusă la cunoștința Inspectoratului Școlar, indiferent din ce județ, o situație particulară, prin Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar se întrunește Comisia de Verificare, compusă din inspectori școlari, iar cazul se va analiza în funcție de nivelul de adresabilitate la care se cere ca speța respectivă să fie verificată. Având în vedere că prezumția de nevinovăție rămâne valabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Amalia Gurzău.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *