O profesoara din Cluj creeaza rochii din materiale reciclabile

 

Iuliana Negrea lucreaza de 24 de ani la Colegiul Tehnic ”Napoca”, la catedra de Textile si este designer-sef al scolii. In doi ani a realizat doua colectii de haine din saci, pungi, silicon, piuneze, cuie, sarma si hartie creponata pe care le va prezenta, in premiera, la un simpozion international pe teme de mediu. Ideea eco-friendly de a crea rochii din materiale reciclabile i-a venit pentru ca stofele si matasurile sunt foarte scumpe si nu si le poate permite la clasa. Cea mai noua colectie din materiale reciclabile va fi lansata international, in cadrul unui simpozion pe teme de mediu.

Lucreaza cu elevii o colectie in doua saptamani si a ajuns sa faca peste 20 de tinute si chiar si o rochie de mireasa din hartie igienica. Croieste dupa tipar, insa iese din tipare. A vrut sa creeze si, din cauza lipsei banilor, a gasit alternativa: materialele reciclabile. Ideea le-a suras si celor de la Academia de Arte si Design din Bucuresti, care au fotografiat rochia de mireasa din hartie igienica.  Acum rochia nu mai poate fi purtata, pentru ca a fost facuta ”pe comanda”, la fel ca restul pieselor vestimentare.

”Materialele sunt foarte scumpe. Aici am avut mana libera. (...) Eu am conceput rochiile pe copil: dupa culoarea tenului. Degeaba ii dau o rochita mov unei fetite care e bruneta, ca nu o sa arate bine. Rochia de mireasa am creat-o pentru o fetita care a terminat acum doi ani scoala si nu se mai potriveste niciuneia din ele”, a spus profesoara.

Multe din rochii trebuie sa fie refacute intre paradele de moda, pentru ca sunt facute din materiale fragile.

”Cateodata rochiile trebuie facute de la zero, pentru ca la dezbracare se strica. Sunt rochii dragute, sexy. Mi s-a mai spus ca fetele sunt sumar imbracate, insa rochiile sunt tineresti si sunt facute din hartie. Nu le pot infasura de sus pana jos in hartie, pentru ca atunci ar fi rochii de gradinita”, arata Iuliana Negrea.

Colectia din materiale reciclabile, prezentata la un simpozion international

Desi pare o joaca de copii este o adevarata activitate didactica. Cea mai recenta colectie a dascalitei de la Cluj-Napoca va fi piesa de rezistenta a unui simpozion international pe teme de mediu, care se va tine la Iasi.

” E o activitate didactica. Fetele trebuie sa si invete unele lucruri. Trebuie sa invete cum se face rascroitura, cum se face ca sa stea bine, iar la hartie e cu atat mai greu. Unde e tesatura, una-doua faci tiparul si gata, ai rochia, aici insa e mai greu. (...) Unii sunt mai talentati, altii mai putin si am incercat ca si copiii sa invete ceva. Nu le dadeam ceva de facut care nu se putea repara. Aici, daca gresesti ceva, nu mai poti sa descosi, e gata”, spune designerul de la Colegiul Tehnic ”Napoca”.

Profesoara isi va prezenta lucrarile realizate alaturi de elevii sai in cadrul unui simpozion international pe teme de mediu, in premiera.

”Suntem invitati la a doua editie a unui simpoziona de la Iasi, Hischool Projects in cadrul Facultatii de Protectia Mediului. Eu am facut acolo niste cursuri, Concorde, iar doamna profesoara mi-a propus sa particip la proiect, care in acest an va fi international”, a incheiat Iuliana Negrea.

 

 

 

 

Adauga comentariu