O poveste incredibilă despre un medic clujean care respectă jurământul lui Hippocrate. Printre Lucanii care "ronțăie" până la os sistemul medical mai există și OAMENI

Un părinte a relatat pe Facebook o experiență pe care a avut-o într-un spital din Cluj-Napoca, o mostră de umanitate și profesionalism tot mai rar întâlnită în sistemul medical actual. Să începem anul (și) cu o poveste frumoasă, despre medicii onorabili ai României, care își pun la bătaie toate abilitățile în ciuda condițiilor mizere în care lucrează.

,,Câte ceva și despre medicii onorabili ai României:
Apropo de Lucan. Există și altfel de medici.
Acum zece ani băiatul nostru s-a îmbolnăvit grav. Practic a fost septicemie.
Am fost trimiși la Cluj la Pediatrie. Acolo am dat peste un medic extraordinar. Conferențiar, șef, om mare. Medic mare, mă rog.
Un domn sobru cu un touch de eleganță engleză, foarte serios și strict cu mămicile însoțitoare, însă dispus să vorbească mult cu copiii și nu doar despre suferința lor.
Mai rar am văzut un om așa dedicat. Infecția era un rară, cu o protozoară, febră mare cu tot felul de complicații. Analize zi de zi, sânge, ecograf etc.
Medicul ăsta nu s-a lăsat până nu l-a făcut bine.
A pus diagnosticul corect și cu toate că el însuși se îndoia de el (din cauza manifestărilor atipice și agresive), era convins că altceva nu poate fi. La două săptămâni după externare -internarea a durat o lună- a venit și rezultatul analizelor din Germania. Diagnosticul și tratamentul a fost cel corect.

La medicul acesta veneau mame cu copii foarte bolnavi cu boli cronice urâte, cu ani de nopți nedormite din toată țara, din orașe cu ”spitale mari”.
O mamă disperată, copilul era în criză și mai avea și diaree, a urlat la medic și i-a aruncat diareea pe el. Omul s-a scuturat, a ieșit din salon fără crize. S-a reîntors după o jumătate de oră la mămică pe care a întrebat-o calm: ”Bun, v-ați calmat? Haideți să vorbim acum”.

Nu mi-a cerut bani acest medic. Dacă-mi cerea nu prea aș fi avut de unde să-i dau. Soția era internată cu băiatul, eu fără servici și ajutor de șomaj eram cu mama la radioterapie la alt spital din Cluj.
Un om și un medic extraordinar.

O mențiune pentru medicul pediatru de gardă Batiz, din orașul meu. Nu știu cum, dar și-a dat seama că febra nu era o simplă ”răceală” ci ceva mult mai grav, ba chiar a intuit problema.
A doua zi analizele confirmându-i bănuielile, a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe medicul din Cluj.
Și datorită lui băiatul nostru trăiește.
Mulțumesc domnule Farcău, mulțumesc domnule Batiz și să aveți un 2018 de vis!"

Sursa: Răzvan Luca/Facebook

Comentarii

Iosif

03.01.2018 14:07

Nu e momentul sa-l ridici in slavi , asa era ridicat in slavi si Lucan ,multe decenii.
Lasa sa se lamureasca cu Lucan apoi vorbeste de altii

Maria

03.01.2018 18:23

In sistemul medical din Romania, nu vreau sa ma exprim cu ce-i in strainatate ca nu stau acolo, ajungi sa iti faci un renume doar daca esti rau in ceea ce faci, sau cel putin doar relele se aud, iar rareori mai sunt oameni care-si fac timp sa laude sau "sa ridice in slavi" personalul medical. Eu personal cred ca peste tot sunt oameni care fac bine in sistemul medical, doar ca sistemul in sine e cum e. Rar scriu comenturi la "prostii" din astea, dar se intampla sa-l cunosc pe acesc om bun. Ma mira faptul ca nu apreciezi un lucru pozitiv la care nici macar nu te-ai gandit sa cauti, personal, dovezi contrare. Ca sa inchei intr-o nota anecdotica: Daca as fi copil, bolnav, as vrea sa fiu tratat de domnul Farcau. 

Doina

03.01.2018 18:41

Nu sunt de acord ca presa sa scoată în evidență numai cazurile negative...Cred că este obligatoriu sa fie prezentate și cazurile în care medici de onoare își fac meseria cu modestie si profesionalism. In cazul de mai sus, cred că este vorba si despre Domnul Conferențiar Dorin Farcau. Pe Dânsul îl cunosc și am numai cuvinte de laudă cu privire la modul în care se ocupa de micuții lui pacienți...Respect și considerație pentru astfel de medici!

RA

04.01.2018 21:29

Rolul presei nu este de a da stiri pozitive, ci de a fi cu ochii pe cei care detin puterea si de a critica actiunile acestora. O stie orice individ educat. Numai pupincuristii sistemului vor stiri pozitive.

Raluca

03.01.2018 20:07

Personalul de la Pedi 3 este absolut dedicat, uman si comunicativ. Sunt oameni grozavi! Am fost de multe ori acolo si nu stiu daca voi putea vreodata sa le multumesc cu adevarat, din pacate statul nu ii trateaza asa cum ar fi normal.

GAZDAC RODICA

04.01.2018 19:25

Sunt si alti medici minunati in Cluj Napoca .Eu le multumesc din suflet doamnelor doctor Lucia Coldea Agoston ,si dr Crina fosta Roman medici cardiologi de exceptie care au tratat-o ani buni pe mama mea fiind dedicate intru-totul meseriei. Daca ar fi sa ajung candva in spital la dansele as vrea sa ajung.     

Iarosi Csilla

15.01.2018 17:43

Da din pacate sunt foarte multi medici care trec cu suferficialitate  peste problemele si bolile pacientilor  dar  ma bucur cu adevarat ca exista  si persoane care isi dedica timpul rabdarea si profesionalismul pacientilor si acei pacienti fiind copilasi !! Noi am avut norocul  sa ajungem  cu piuitul meu la 24 de zile la Domnul Conferentiar Dorin Farcau  ii multumesc   din suflet un om atat de rabdator atat de calm ,  fara a te repezi si ceea ce e mai important iti explica toti pasi care sunt de urmat., iar cu diagnosticul nu a dat gres !!! Ne intoarcem cu drag la dansul acum deja la controale periodice !!! 

Adelaida

20.01.2018 00:54

Domnul doctor Farcău este un medic extraordinar, dedicat cu adevărat profesiei  si un OM de Omenie. Este si un Domn care știe si să-și respecte pacienții și aparținătorii lor. Oricine a avut copilul consultat/tratat de către dumnealui,, sunt convinsă că o sa confirme aceste fapte. Oare de ce este nevoie sa ponegrească cineva un medic care își face meseria cu profesionalism dar și cu foarte mult suflet? Oare nu noi ne forțăm medicii foarte buni sa plece din țară?    

Hadarau Alina

09.02.2018 11:28

Domnul conferențiar dr. Farcau este un om deosebit. Am avut norocul de mai bine de 6 ani sa-l cunoastem si periodic mergem cu copiii pentru consultatii/analize anuale la dânsul. De câte ori am avut probleme am mers la domnul doctor si ne-a ajutat enorm. Nu am cuvinte sa-i multumesc pentru ceea ce a facut pentru noi. Mult respect si stima pentru domnul conferențiar dr. Farcau.

Adauga comentariu