O Poliție a României care poate DOAR să te rețină pentru 24 de ore versus parchetele locale care dau NUP pentru că e prea costisitoare ancheta. Bătăușii de femei scapă după o zi!

 Din nefericire, singura măsura fermă pe care polițiștii o pot lua în situațiile de violență în familie constă în reținerea pentru cele 24 de ore. După expirarea acestui interval, problema se mută în curtea procurorilor. 

La Cluj-Napoca, ultimele șapte zile au șocat cu două evenimente separate, dar care fac parte din același subiect tabu, greu de combătut: violența în familie. 

Săptămâna trecută, un procuror clujean a clasat un dosar în care soțul își bătea soția în timpul nopții și o strângea de gât cu o curea. Nu mai vorbim despre faptul că o amenința cu moartea sau că îi ia copilul. 

Ieri, la două zile după ce a fost bătută până ce a ajuns inconștientă, o tânără gravidă de 24 de ani și-a făcut curaj și a vorbit despre cele întâmplate. 

„Ieri, 26 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca - Secția 2 Poliție au fost sesizați cu privire la comiterea unor fapte de violență în familie. În fapt, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că, în intervalul 23.11.-24.11.2018, o femeie de 24 de ani, din Cluj-Napoca, ar fi fost agresată în mod repetat de către concubinul acesteia. În urma agresiunilor, persoana vătămată a suferit leziuni ce necesită pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal. În urma probatoriului administrat, polițiștii au emis un mandat de aducere pe numele bărbatului în vârstă de 22 de ani, din Cluj-Napoca. Astfel, acesta a fost depistat și condus la secție. Polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore, acesta fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de violență în familie, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal”, arată cei de la IPJ Cluj. 

Și acum să ne întoarcem la titlu. Poliția Română, în special cei de la IPJ Cluj pot doar să rețină agresorul pentru 24 de ore (ziceam în special, pentru că asta e practica la Cluj, fără alte discuții agresorul este reținut). De aici, dosarul ajunge pe mâna unui procuror, în principiul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, o instituție deja burdușită de dosare și sictirită până la Sfântu-așteaptă. Iar, dacă victima are ghinionul să ”pice” dosarul pe mâna procuroarei CORINA ADELA LAZEA, are toate șansele ca agresorul să scape cu renunțarea urmăririi penale, pe motiv că există „disproporții vădite între cheltuielile care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmăririlor produse, astfel apreciem că nu există un interes public pentru continuarea urmăririi penale în acest dosar”(via Clujust.ro). 

 

Sursa foto: US Weekly

 

 

Adauga comentariu