O piesă de teatru prezentată în Cluj a stârnit „profunda indignare” a Patriarhiei Române

Patriarhia Română a reacționat în urma unui spectacol prezentat în Cluj în cadrul „Săptămânii Mândriei” a minorităților sexuale. Piesa de teatru „Eu sunt. Și?” ironizează extremismul religios și falsa religiozitate. În același timp, Patriarhia apreciază conținutul acestei reprezentații drept indecent întrucât include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator, potrivit unui comunicat publicat de basilica.ro

Reacția Patriarhiei vine în contextul în care actorii apar pe scenă într-o ținută sumară, acoperiți cu obiecte vestimentare specific călugărești în vreme ce mănâncă slănină cu ceapă pe o icoană.

Patriarhia consideră că spectacolul este un ”act de propagandă ideologică anticreștină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice”.

”Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârșitoarei majorități a românilor, etichetarea negativă a credincioșilor creștini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță. (...) Amintim că Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”, arată un comunicat al Patriarhiei Române.

Potrivit organizatorilor „Săptămânii Mândriei”, spectacolul de teatru „Eu sunt! Și?” are ca punct de plecare situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia și expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic.

”Spectacolul „Eu sunt! Și?” abordează problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică și aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecții individuale și colective.

Având ca punct de pornire situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic. Conținând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiția comunității LGBT. Spectacolul este un test de onestitate și curaj atât pentru echipă, cât și pentru public”, arată descrierea spectacolului”, precizează organizatorii. 

 

featured image: clujpride/facebook

sursă captură: basilica.ro

 

Adauga comentariu