Justitie

O parte din judecătorii care protestează au declarațiile de avere la secret. Printre ei și Cristi Danileț din Cluj. De ce nu apar declarațiile magistraților

Zecile de magistrați care protestează, de câteva zile, faţă de modificările operate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toder fac acest lucru la limita legii. Câteva zeci de magistraţi au organizat acţiuni de protest în faţa unităţilor de instanţă din Cluj, Bucureşti şi Oradea, unii dintre ei anunţând chiar declanşarea grevei la nivelul instanţelor de judecată. Dacă acest lucru chiar se va întâmpla din această săptămână, putem vorbi despre încălcarea Legii Dialogului Social, iar sancţiunea merge până la condamnarea cu închisoarea, scrie jurnalul.ro.

La protestele organizate la sfârşitul săptămânii trecute, au participat şi personaje controversate, din unităţile de parchet, în special de la DNA structura centrală, serviciul teritorial Oradea, dar şi capi ai Parchetului General. Dar şi judecători, cum ar fi fostul membru al CSM, Cristi Vasilică Danileţ, care ameninţă cu blocarea activităţii Tribunalului Cluj şi care cere, nici mai mult, nici mai puţin, ca Guvernului să-i fie interzis să adopte ordonanţe de urgenţă. 15 dintre aceşti protestatari realizează, conform datelor publice culese de „Jurnalul”, venituri anuale de la stat de peste 2,7 milioane de lei. Asta, potrivit declaraţiilor de avere depuse acum doi ani, pentru că, în anul 2018, nu au întocmit şi depus astfel de documente, încălcând Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor publice.

„Jurnalul” a identificat un grup de 15 judecători şi procurori care au participat, printre alţii, vineri, la protestele de pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, Tribunalului Bihor şi Tribunalului Cluj. Printre ei se află clujenii Cristi Danileț, Gabriela Fodor, Marius Lupea. 

Declarația de avere a lui Cristi Danileț pe anul 2017 este de negăsit. Ultima sa declarație de avere publică este pe anul 2016, depusă în anul 2017. De ce nu apare niciunde declarația pe 2017?

„Până pe data de 15 iunie toți magistrații sunt obligați să depună declarația de avere pe anul anterior. Declarația mea este depusă în 2018, cred că pe 13 sau 14 iunie pentru că de regulă depun declarația cu 2-3 zile înainte de data de expirare. Declarația s-a dus la secretariatul Tribunalului unde i se dă un număr de înregistrare și de aici este trimisă la CSM, care este responsabil de publicarea lor pe internet. Este o secțiune specializată pe site-ul CSM-ului, după ce primesc fiecare număr de la ANI. Deci, CSM este responsabil de publicarea declarațiilor de avere, nu judecătorul. Nu știu dacă ceilalți judecători sunt în aceeași situație. Este vorba de 1900 de declarații de avere. Dacă nu aș fi pus declarația până acum aș fi fost deja cercetat disciplinar”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Cristi Danileț. 

Conform jurnalul.ro, Danileţ a depus ultima declaraţie de avere în 14 iunie 2017, atât pe site-ul CSM, cât şi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Din acest document, aflăm că Dănileţ a realizat, atunci, venituri anuale de 227.392 de lei de la CSM, 5.342,4 lei diurnă de delegaţie internă, 68.026,56 de lei diurnă de detaşare, 76.107,61 de lei diurnă de transport, 1.515 lei cursuri la Universitatea Babeş-Bolyai şi 29.422,88 de lei decontare chirie. În total, 407.806,45 lei într-un singur an, de la stat. Însă, la aceste venituri se adaugă 364 de euro diurnă delegaţie externă, 17.120 de lei drepturi de autor de la Asociaţia CRPE, 2.843 de euro onorariu de expert conferinţă TAJEX a Comisiei Europene la Bruxelles şi drepturi de autor de 8.000 de lei de la Editura C.H. Beck.  

Însă, mai grav decât nedepunerea declaraţiilor de avere în termenul prevăzut de lege este că, vineri, Adunarea Generală a Tribunalului Cluj a decis ca, începând din 25 februarie, să suspende activitatea timp de o săptămână, concomitent cu declanşarea procedurii de revocare a membrilor CSM, pe motiv că au refuzat să apere reputaţia profesională a magistraţilor caracterizaţi drept „şobolani” în cadrul mitingului din iunie 2018 din Piaţa Victoriei.

Acelaşi Cristi Vasilică Dănileţ a anunţat că greva de la Tribunalul Cluj are ca obiective contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, solicitarea preşedintelui CSM şi lui Klaus Iohannis să sesizeze CCR în legătură cu OUG-ul adoptat de Guvern, dar şi să solicite Parlamentului să anuleze urgent această ordonanţă. Mai mult, Dănileţ vrea ca “Parlamentul să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricţiona dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiţiei şi legislaţiei penale”.

Această grevă care blochează activitatea instanţei intră sub incidenţa articolului 202 din Legea nr. 62/2011 privind Dialogul Social, care arată că “nu pot declara grevă procurorii, judecătorii, personalul militar, al SRI, SIE, STS (…)”, iar, potrivit articolului 218 din acelaşi act normativ, “declararea grevei de către organizatori, cu încălcarea art. 202-206 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *