Din oras

O parte din copacii din Parcul Ștefan cel Mare vor fi tăiați. Boc spunea anul trecut că va fi cu ochii ca pe butelie

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a aprobat tăierea a 30 de arbori din Parcul Ștefan cel Mare în cadrul unei propuneri de modernizare. Acest lucru a stârnit nemulțumirea cetățenilor care au și întocmit o petiție cu mii de semnături. Atunci, Boc spunea că decizia tăierii arborilor nu este definitivă și că va fi cu ochii ca pe butelie. Acum, se ia din nou în calcul tăierea arborilor. În caietul de sarcini privind modernizarea parcului scrie că vor fi tăiați arborii bolnavi. Primăria caută și firmă care să se ocupe de dirigenția de șantier.

În 2019, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și modernizarea Parcului Ștefan cel Mare. Valoarea totală estimată este de 15.076.532,02 lei (fără TVA), iar durata de realizare a acestuia e de 12 luni. Acum, la doi ani distanță, Primăria caută firmă care să se ocupe de dirigenția de șantier. Valoarea contractului este de 99.449 lei.

Parcul are o suprafață de 12.384 mp, din care suprafața de spațiu verde este de 6219 mp, suprafața ocupată de alei este de 1688 mp, pavelele ocupă 189 mp, iar restul de suprafață cuprinde parcări amenajate, alei betonate și asfaltate.

Denumit Mica Promenadă, parcul a fost amenajat pentru prima dată în 1885 și de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara anului 2012, în urma unei furtuni, mai multe de jumătate din arborii parcului au fost rupți sau afectați, fenomen ce a dat parcului un aspect dezolant. În prezent, Parcul Ștefan cel Mare este un parc cu arbori îmbătrâniți, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, coșuri de gunoi, gard metalic) care nu mai prezintă nicio estetică urbană.

„Se va reamenaja integral zona studiată, prin desfacerea tuturor îmbrăcăminților existente, desfacerea tuturor împrejmuirilor (atât garduri metalice cât și garduri vii), defrișarea vegetației înalte existente, care obturează perspectivele valoroase asupra clădirii (cu excepția speciilor protejate, a exemplarelor care fac parte din aliniamente, a exemplarelor cu valoare istorică sau ambientală) și amenajarea unei zone pietonale cu pardoseli din piatră naturală antiderapantă, rezistența la îngheț/dezgheț, cu grosime variabilă, dispusă după un model care să evidențieze zone distincte de circulaţie/odihnă/spații multifuncționale. Se va amplasa mobilier urban, se va reface iluminatul public și se va planta vegetație joasă, medie și înaltă”, scrie în caietul de sarcini.

Se va limita accesul auto pe sit, acces care se va face doar de pe latura estică, se va remodela scara de onoare de acces la Teatrul Național prin revenirea la configurația inițială și se va reloca în subteran toaleta publică, pe limita sudică a Parcului Ștefan cel Mare.

În caietul de sarcini este precizat că se va defrișa vegetația bolnavă, fără valoare dendrologică sau inestetică. Arborii valoroși vor fi toaletați. Vegetația medie bolnavă și inestetică va fi tăiată, inclusiv gardul viu și împrejmuirile din gard viu. Va fi păstrată și toaletată vegetația medie valoroasă.

În acest context, precizăm faptul că anul trecut, Primăria a aprobat tăierea a 30 de arbori din parc. A fost inițiată o petiție online prin care s-a cerut oprirea acestui demers.

Inițiatorii solicitau municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”.

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați. Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, scria în textul petiției de anul trecut.

În octombrie 2020, primarul Emil Boc s-a referit în cadrul unei conferințe de presă la acest subiect, asigurând opinia publică cum că arborii sănătoși nu vor fi tăiați, iar lucrările de modernizare a parcului vor avea în vedere păstrarea spațiului verde intact:

„Suntem atenţi la fiecare solicitare. Se va prezenta de către proiectanţi şi domnul manager Şurubaru situaţia fiecărui copac. Sunt 30, avem un aparat de RMN care prezintă starea fiecăruia. Nu s-a decis nimic. Vă asigur. Voi fi cu ochii ca pe butelie”, spunea Emil Boc atunci.

În caietul de sarcini se mai arată că în continuarea bulevardului Eroilor, în fața Teatrului Național se vor monta pe trotuar bolarzi ficși, sub forma unor sfere de piatră. Accesul auto pe rampa de onoare va fi restricționat și controlat prin amplasarea a doi bolarzi retractabili în dreptul fiecărei rampe.

Se vor realiza sisteme de iluminat ambiental-arhitectural, care să valorifice clădirea teatrului și să o scoată din conul de umbră în care se află. În acest sens, se vor amplasa patru corpuri de iluminat în lungul bulevardului Eroilor și corpuri de iluminat în lungul aleii auto de acces.

Cele două statui, ale lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga, acestea vor fi păstrate de o parte și de alta a scării de onoare, dar se vor coborî la cota curții de primire și se vor ilumina arhitectural. Suprafața din jurul celor două statui se va pava cu piatră cubică.

Parterul floral din fațada principală va fi înlocuit cu un covor veșnic verde.

Pe cele două laturi ale teatrului, înspre spațiul verde, se vor monta piese speciale din piatră: lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați prin activitatea lor în cadrul teatrului/operei sau cu citate celebre din piese de teatru.

Traseele din parc vor fi modificate, locul de joacă va fi mutat și se va reamenaja pe latura vestică, într-o manieră mult mai discretă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *