In vizor

O palmă din Jibou peste obrazul prețiosului Cluj turistic: acvariu de cinci stele vs acvariu “caricatură”

Vizitatorii acvariului USAMV Cluj exclamă uimiți când intră pe ușa încăperii: Asta e tot?

Clujul poate să ia lecții de la orașe mult mai mici când vine vorba despre spații de recreere și atracții turistice. Avem muzee, dar multe sunt închise, avem o grădină botanică, dar este prea puțin promovată, avem un cimitir cu potențial turistic, dar este ignorat de autorități, avem centru vechi, dar clădirile stau să cadă peste trecători. Și lista ar putea continua. Avem de toate, dar de fapt mai nimic.

Știați că avem și acvariu la Cluj? Sau o tentativă de acvariu. Este bine ascuns la demisolul rectoratului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Deși scopul său principal este didactic, pentru studenții Secției de Piscicultură, acvariul ar putea avea un potențial turistic mare, însă nu este deloc exploatat în acest sens. Jibou, un orășel din județul Sălaj, cu doar 10.000 de locuitori (un pic mai mulți decât toți studenții de la USAMV) dă o palmă usturătoare peste obrazul universității din orașul de cinci stele și ne demonstrează cum trebuie să arate un acvariu atractiv pentru toate vârstele.  

Mult timp s-a vehiculat informația conform căreia acvariul din Cluj ar fi cel mai mare și singurul din Transilvania. Nici pe departe nu este real acest lucru și o recunosc chiar responsabilii de acvariu. “Acvariul nu este unic în Transilvania, cel de la Grădina Botanică din Jibou este mai mare. Bazinul lor principal nu este atât mare ca al nostru, dar au mai multe bazine, specii de pești mai numeroase și un spațiu mai generos”, spune Daniel Cocan, cadru didactic și responsabil acvariu.

Bine ascuns în clădirea rectoratului

Acvariul din Cluj-Napoca este situat la demisolul clădirii rectoratului USAMV. Se ajunge ușor la destinație, dacă întrebi pe toată lumea care străbate aleile campusului universitar. Indicatoare sau un banner/reclamă pe imobilul care găzduiește acvariul nu există. Promovarea se face din gură în gură, cei de la USAMV nu au stat să își bată capul cu o strategie adevărată în acest sens. “Cu reclama stăm un pic mai prost. Îmi asum aceasta. Mi s-a mai spus că trebuie pusă măcar o reclamă luminoasă la intrare astfel încât lumea să știe unde este acvariul. În general, lumea vine pentru că află de acesta fie de la oameni, de pe site-ul USAMV sau din presă”, declară Daniel Cocan.

Lumea vine și spune Asta e tot?

Speciile de pești din acvariul USAMV Cluj sunt atractive, îți captează atenția, dar nu e suficient. Degeaba sunt 25 de specii de pești, dacă spațiul este atât de mic încât îți dă senzația de sufocare și prima întrebare pe care și-o pun toți vizitatorii e “Asta e tot?”.

Responsabilul cu acvariul se scuză de spațiul prea mic și vorbește despre planuri de extindere. “Vrem să atragem fonduri europene ca să ne extindem pentru că locația este destul de mică. De multe ori lumea vine și spune « Asta e tot? » Din păcate, asta e tot pentru că scopul nostru nu este neapărat să facem un acvariu ca cel din Valencia sau Atlanta ca să avem milioane de vizitatori. Acum, odată cu deschiderea Institutului de Cercetări Horticole (inaugurat la sfârșitul lunii octombrie – n.red.), multe spații din zona noastră s-au eliberat și ne gândim să ne extindem, să aducem mai multe specii de pești, alte tipuri de acvarii, cum ar fi cele de relaxare, cu plante sau acvarii marine, care sunt destul de dificil de întreținut. Oamenii vin și ne întreabă dacă avem specii marine, dar ne propunem să facem și asta”, afirmă responsabilul cu acvariul.

Peștii piranha, ținuți la separeu

În mijlocul încăperii este poziționat un acvariu central de 28.000 litri (în care sunt specii de pești native: crap, caras, clean, somn pitic). “În jurul acvariului central avem 10 acvarii mai mici de 100-150 litri capacitate, în care avem pești ornamentali: carași aurii, scalari (numiți și pești îngeri pentru că au niște înotătoare alungite și o coadă ca un voal), xipho, oscar (avem patru generații), discus (un pește destul de pretențios, are nevoie de temperatură mai ridicată și condiții de îngrijire mai speciale pentru că e mai sperios), piranha (o varietate mai pașnică avem noi, nu acel piranha roșu, rău de tot; varietatea pe care o avem noi se hrănește cu plante, semințe, dar au o dentiție la fel de puternică ca și cei răi. I-am scos din acvariul de vizitare pentru că cresc foarte repede și ajung până la dimensiuni de 7-8 kilograme. I-am adus de mici, aveau 3-4 centimetri și în 6 luni au ajuns la aproape o jumătate de kilogram și nu mai puteam să îi ținem în acvariul de vizitare, așa că i-am transferat în laboratorul de cercetare unde îi menținem)”, explică Daniel Cocan.  

La acvariul USAMV mai sunt ciclide africane, din zona Americii Centrale, pești zebră, pești sanitari în aproape toate acvariile, pești consumatori de alge, care se lipesc de geam ca o ventuză și curăță sticla.

La Jibou, apa marină o prepară singuri

Dacă se vrea ceva cu adevărat se poate face. Dovadă sunt cei de la Grădina Botanică din Jibou, care au făcut un acvariu unic în țară, au pus pe picioare, singuri, sistemul de filtare și își prepară singuri apa marină din cele două acvarii cu apă marină. “Din cele 25 de acvarii, două sunt cu apă marină, pe care noi ne-o preparăm aici la Jibou. Încăperea are o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, se află în incinta Grădinii Botanice și este deschis publicului vizitator în fiecare zi. Acvariul a luat ființă în 2007 și a fost deschis publicului la sfârșitul anului 2009. Este unic în România, datorită sistemului de filtrare pe care noi l-am implementat – un sistem de filtrare rapid, ceea ce înseamnă că apa din acvariu în decurs de două ore trece toată prin filtru”, spune inginerul Ciprian Chiș, responsabil acvariu Grădina Botanică Jibou.

Pești exotici într-un orășel cât o comună

Dacă USAMV Cluj nu vrea/nu poate să extindă acvariul, la Grădina Botanică din Jibou, un orășel puțin mai mare decât o comună, s-a putut face un acvariu cu apă marină, cu specii de pești exotici ca la televizor și în desenele animate “Finding Nemo”. “Complexul acvaristic de la Grădina Botanică Jibou are 25 de acvarii, cu capacități cuprinse de la 500-600 litri până la 14.000 litri, cel mai mare. Avem 35 de specii de pești exotici. Noi ne-am axat pe pești exotici, dintre aceștia pot să enumăr pești piranha, clown (cei din desenele animate « Finding Nemo »), ciclidele africane, arapaima, care este cel mai mare pește de apă dulce din America de Sud. Mai avem și peștele discus, peștii îngeri, porcul de mare cu țepi, care este un pește veninos și veninul pe care îl are este similar cu cel al unor șerpi și înțepătura lui poate provoca chiar și moartea. Este un pește spectaculos. Din Africa avem o ciclidă endemică din Lacul Tanganica. La noi în Jibou se găsește și pisica de mare, cea care l-a ucis pe celebrul biolog, Steve Irwing. Toată lumea care vine și o vede face analogie cu acea întâmplare nefericită”, explică Ciprian Chiș.

Program de vizitare a celor două acvarii

Acvariul USAMV Cluj poate fi vizitat de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.00. În week-end, peștii pot fi văzuți doar pe baza unei programări telefonice sau pe site-ul universității. Pe perioada verii este închis pentru întreținere. Acvariul din Cluj funcționează după programul muzeelor, din acest motiv este închis lunea.

Biletul de intrare este 2 lei pentru elevi, studenți și pensionari și 3 lei pentru adulți.

Complexul acvaristic din Jibou poate fi vizitat în intervalul orar 07.00-19.00 (1 aprilie – 30 octombrie) și între orele 08.00-17.00 (1 noiembrie – 31 martie). Biletul de intrare este de 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari și 8 lei pentru adulți. Pentru acești bani poate fi vizitată întreaga grădină botanică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *