Din oras

O noua premiera la Cluj: Radio Animale, locul unde inveti sa vorbesti cu animalul tau

In Romania, interactiunea din om si animal este inteleasa si promovata ca o relatie dintre un stapan si proprietatea sa. Doi clujeni au decis sa puna piciorul in prag si sa promoveze o altfel de viziune, bazata in principal pe intelegerea animalului. Asa a aparut Radio Animale, un blog care le ofera iubitorilor de animale toata experienta de psiholog a Carinei Matei, si pe cea de biolog a lui Vlad Vancia, clujeanul care studiaza la doctorat comportamentul canin. 

Radio Animale nu e radio, ci blog. Are multe poze cu catei, informatii interesante si, mai nou, are si pagina de Facebook. 

„Scopul acestei pagini si al blogului nostru este de a oferi informatii si sfaturi cu privire la bunastarea animalelor, acestea avand baza in primul rand cercetari stiintifice pe temele prezentate, dar si observații din experiența directă. Suntem Carina, psiholog si Vlad, biolog si doctorand, care studiaza comportamentul canin. Amandoi suntem entuziasmati de comportamentul animal si de optimizarea relatiei dintre om si animal. Avem impreuna trei pisici, Ana, Maia si Niev si un caine – Leia”, se arata aici, cu invitatia de a adresa intrebari si de a deschide subiecte de discutie. 

Cei doi studiaza antrozoologia (stiinta care se ocupa de studierea efectelor pozitive in urma interactiunii optime om animal). 

Vlad e biolog, face momentan doctoratul in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USMAV) pe Optimizarea interactiunii om-caine. Carina este psiholog si studiaza efectele pozitive ale interactiunii optime om-animale din perspectiva omului. 

„Amandoi studiem comportamentul animal si discutand, am realizat ca in Romania prea putina atentie este acordata interactiunii optime om-animal si nu sunt sunt suficiente informatii bazate pe dovezi stiintifice accesibile (adica pe limbaj comun si nu stiintific) publicului larg. Asa am ajuns la ideea de blog”, marturiseste Carina.

Incet incet, incepand din luna martie 2014 blogul a inceput sa prinda contur.  

„Am vazut si din experiente directe cu oameni, cat si virtual pe diverse grupuri de discutii faptul ca oamenii nu au acces la informatii, sau informatiile sunt interpretate gresit sau incomplet. In plus, am observat ca prea putin este inteleasa si luata in calcul, perspectiva animalului, adica bunastarea acestuia”, a subliniat ea. 

Numele paginii de Internet are la baza dorinta celor doi de a concepe blogul ca pe o emisiune de la radio. 

„De asta am pus si sloganul. Ora animalelor: cu si despre prietenii nostri”, a adaugat Vlad. 

Mai precis, ar fi vorba de o emisiune la radio care ofera informatii utile, clare si intr-o maniera prietenoasa.

„Doar ca nu suntem pe unde FM”, zambeste Vlad. 

Primul articol postat a fost despre rolul animalelor de companie

Un detaliu mai putin obisnuit in blogosfera este mentionarea referintelor la finalul textului. 

„Tocmai prin faptul ca punem referinte vrem ca oamenii sa poata sa verifice validitatea informatiilor oferite si celor care doresc sa aprofundeze temele, sa aiba un punct de pornire de la referintele oferite de noi”, a subliniat Carina.

Pe termen lung, acestia si-au planificat sa isi faca si un ONG care sa se ocupe atat de cercetare in domeniu, cat si de evenimente educative pentru publicul larg. Deja lucreaza la asta. Momentan, isi aleg subiectele din articole din problemele cu care s-au mai confruntat in trecut, plus teme despre care s-au mai documentat si le-au trezit interes.

„Fiind totusi un blog, mai punem si aspecte din viata noastra, specific domeniul de interes pe care ne formam sau lucram. Vlad poate atinge subiecte legate de comunitatea gradiniilor zoologice, avand in vedere ca el lucreaza in cadrul Zoo Turda si problemele legate de caini au toate legatura cu tema de doctorat. Iar eu scriu despre subiectele care ma intereseaza pe mine, dezvoltarea umana, partea ce tine de interactiunea dintre copii si animale (beneficiile mai exact) tot asa, domenii pe care ma formez si pe care doresc sa lucrez in viitor”, a subliniat Carina.

Una peste alta, temele principale sunt educatie, constientizare, schimbare de atitudini. 

„Pe langa scrisul pe blog eu pot sa stabilesc si intalniri cu oamenii care apeleaza la noi in vederea consilierii comportamentale a animalelor. Daca cineva are o problema cu un caine, de pilda, ma contacteaza si dupa o discutie stabilim daca ne si intalnim”, a precizat Vlad. 

Pentru a ajunge la cat mai multi oameni, realizatorii proiectului vor sa organizeze in cadrul ONG-ului workshop-uri si seminarii. 

„Au fost situatii in care ni s-au adresat persoane si din alt oras, de exemplu, eram limitati de acest lucru. In general, problemele de acest gen sunt specifice, si ce functioneaza la un caz nu functioneaza neaparat si la alt caz, a tinut sa precizeze Vancia. 

In privinta feed-backului primit, cei doi spun ca, „avand in vedere faptul ca modul de management al comportamentului pe care noi il promovam si sustinem este unul destul de nou si putin abordat in tara, lumea nu prea stie cum sa reactioneze”. Au avut si feedback pozitiv, dar au intampinat si rezistente din partea unor persoane care sustin alt mod de interactiune cu animalele.

„Noi incercam sa introducem conceptul de imbogatire comportamentala pentru animalele de companie si sa promovam metodele de dresaj prin intariri pozitive”, a subliniat acesta. 

„Metoda de dresaj despre care vorbeste Vlad intra in contradictie cu metoda de dresaj cea mai cunoscuta in Romania, la momentul de fata.
Consta in aplicare de corectii cainelui, promoveaza ideea de dominanta (adica omul trebuie sa domine cainele), nu pune foarte mult accent pe punctul de vedere al cainelui (adica cognitii, emotii, stare de stres, stare de bine) si nu e sustinuta stiintific”, a explicat Carina.

Pana acum, cazurile cu care au avut de-a face prin intermediul blogului au fost in mare parte cu probleme comportamentale ale cainilor ( agresivitate fata de alte animale sau oameni, anxietate de separare, inactivitate, latrat excesiv, mersul in lesa) dar au fost si cu probleme de pisici ( introducerea unei noi pisici intr-o familie cu alte pisici), dar a fost si cineva care dorea sa imbunatateasca viata papagalului sau si nu stia cum.

„Am mai primit si intrebari de exemplu, despre ce inseamna propriu-zis sa ai un anume animal. Asta ne-a bucurat, pentru ca e de dorit ca oamenii sa se informeze cu privire la animal sa stie la ce sa se astepte, daca cu adevarat i se potriveste etc”, a adaugat tanara. 

Daca pe unii au putut sa ii ajute cu sfaturi online, pentru altii a fost nevoie de consultatie. 

In privinta planurilor de viitor, cei doi spun ca „ne dorim sa scriem un articol pe Radio Animale si peste 20 de ani, deoarece suntem pasionati de domeniu si mereu vor fi animale in jurul oamenilor”.

Sunt asteptati sa apeleze la Radio Animale oricine intra in contact cu un animal si este interesat sa interactioneze optim cu acesta. 

„Adica, sa ii inteleaga limbajul, faptul ca si acesta gandeste, are preferinte, emotii. Nu avem o anumita grupa de varsta la care ne adresam, educatia e un proces continuu de care oricine se poate bucura. Nu e niciodata prea tarziu sau prea repede sa schimbi perspectiva din care privesti lucrurile si viata animalului de langa tine”, a conchis Carina Matei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *