Din oras

O noua editie de “Mars pentru viata” la Cluj. Ce impact are evenimentul

In luna martie strazile din Cluj vor deveni din nou scena unui mars impotriva avorturilor. Este cea de-a treia editie organizata la Cluj si sunt asteptati peste 1.000 de participanti, dublu fata de anul trecut. Ce impact are un astfel de eveniment, cum ar putea influenta acest mars sau “consilierea pe trotuar” a femeilor numarul avorturilor efectuate in Cluj?

Statisticile arata ca numarul avorturilor facute in Cluj scade in fiecare an. Sefa Directiei de Sanatate Publica este de parere ca si marsul Pro-Life contribuie intr-o oarecare masura la acest fenomen.

“Toate metodele sunt binevenite, nu stii niciodata care metoda are impact mai mare asupra unei persoane, nu suntem toti la fel. Trebuie folosite toate mijloacele de comunicare astfel incat fiecare sa aiba acces la metoda care are cel mai mare impact. Trebuie sa luam toate masurile ca sa nu se ajunga aici, nu trebuie sa ne ferim de informatie, trebuie sa acumulam cat mai multa, in special in cazul unui avort”, spune Dorina Duma, directorul DSP Cluj.

Si ginecologul Florin Stamatian, seful Clinicii de Ginecologie I din Cluj-Napoca apreciaza contributia acestor manifestari, dar crede ca la o discutie pe aceasta tema reactia ar fi mai mare.

 “Atata timp cat exista o astfel de activitate, inseamna ca exista nevoia in constiinta oamenilor pentru astfel de actiuni. Din pacate exista inca oameni care folosesc avortul ca metoda de contraceptie. Aceste marsuri contribuie macar la ridicarea unor semne de intrebare in constiinta oamenilor asupra avortului. Este o actiune in care eu cred. Poate ar fi mai utile niste dezbateri, sa se vorbeasca despre ce inseamna avortul, poate ar fi mai apropiat, decat un mars pe strada. Oricum la Cluj a scazut numarul avorturilor in ultimii ani, iar daca scade si cu 2% in urma marsului este foarte bine, fiecare procent este important. Eu cred ca va scadea din ce in ce mai mult numarul avorturilor la cerere, este si o chestiune de generatii. Cei mai multi care fac avort sunt peste 30 de ani, tineretul abordeaza metodele normale de contraceptie”, subliniaza medicul.

Organizatorul Marsului pentru Viata, Iulia Calinescu spera intr-un impact mai mare in editia din acest an.

“As spera ca scade numarul avorturilor, as spera ca miscarea pro-vita sa fi contribuit la asta, din pacate noi avem acces la cifre doar din sectorul public si cred ca statisticile din sectorul privat sunt mult mai ingrijoratoare. Sper ca anul acesta sa avem un impact mai mare, inainte de marsul propriu zis vom avea o saptamana dedicata vietii, in care vom promova solutiile pro-viata”, a explicat Calinescu.

Anul acesta, inainte de mars va avea loc o serie de testimoniale in Piata Unirii. Vor vorbi femei care au trecut prin experienta avortului si medici care vor explica ce inseamna aceasta procedura.

“Statul, si noi, societatea, trebuie sa gasim solutii. Femeile nu aleg sa avorteze, sunt constranse, de cele mai multe ori nu au de ales. Si consilierea este importanta, dar pe langa asta e imperios necesar sa avem solutii concrete de sprijin material, ca femeia aia sa stie ca timp de un an are unde sa mearga pentru un lapte praf sau pentru scutece. In SUA de exemplu exista astfel de centre pe langa fiecare clinica de avort, la noi in tara sunt maxim 20”, a aratat organizatoarea.

Marsul pentru Viata este un eveniment ce are loc simultan in mai multe orase din Romania si are ca si scop afirmarea dreptului la viata pentru toate fiintele umane, incepand cu momentul conceptiei. Anul acesta evenimentul va avea loc sambata, 22 martie.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *