O Mare Victorie a Campaniilor ZIAR DE CLUJ Împotriva Nerespectării De Către UNTOLD a Legii Liniștii Publice

Problema zgomotului, a poluării fonice și a disconfortului general creat de festivalul Untold, aspecte asupra cărora Ziar de Cluj a insistat și pe care le-a prezentat în nenumărate rânduri, par să fi intrat, într-al 12-lea ceas, în atenția autorităților clujene. În sfârșit, după îndelungi amânări, reprezentanţii mai multor instituţii au realizat, în premieră, măsurători de zgomot înaintea festivalului Untold de la Cluj-Napoca, pentru reducerea poluării fonice şi prevenirea reclamaţiilor, rezultatele indicând faptul că o parte a valorilor sunt la limita superioară admisă de lege.

CITEȘTE ȘI: S-a deschis ”robinetul” cu reclamații împotriva Untold. Locuitorii Clujului, dar și festivalieri, transmit mesaje dure organizatorilor și lui Boc

Bineînțele, după cum vă puteți da seama, zgomotul nu va dispărea peste noapte.

CITEȘTE ȘIEmil Boc, Marcel Bonțidean, organele de forță ale județului Cluj sunt complicii organizatorilor Untold la încălcarea Legii


Însă, datorită faptului că Ziar de Cluj a semnalat de fiecare dată derapajele în această privință, lipsa de implicare a municipalității pentru rezolvarea optimă a disconfortului generat de un eveniment de amploare, iată că, cel puțin un prim pas în acest sens, poate fi înregistrat.

CITEȘTE ȘIUntold și Electric Castle: sex, zgomot și droguri. În ciuda asigurărilor autorităților că n-a existat consum de droguri, judecătorul Danileț judecă persoane "cu creierii prăjiți"

CITEȘTE ȘIScriitorul clujean Ioan Ciorca, despre Parcul Central, închis în perioada Untold: „Nu poate cineva să vină să confiște un spațiu public pentru a organiza o petrecere!”


Mai exact, faptul că problema poluării fonice a fost recunoscută, iar în acest sens au fost operate primele măsurători de zgomot – aceste aspecte ne fac să credem că mai există căi de rezolvare a problemelor comunității, ținând seama de toate punctele de vedere implicate.

CITEȘTE ȘILegea Ordinii și Liniștii Publice e “veche” și “neactualizată”, ne spune Emil Boc. În rest, înțelegem că de Untold e ca la violul în grup: mai multă lume e mulțumită decât victima

CITEȘTE ȘIUNTOLD 2017, la final. Despre „haterii” de serviciu care latră de după gard, puncte tari, puncte slabe și posibile soluții


Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, a declarat joi, că una dintre cele mai afectate zone din punct de vedere al zgomotului a fost cea a Spitalul de Copii Cluj-Napoca.

Iar acest aspect a fost semnalat, încă de la prima ediție a festivalului, de Ziar de Cluj.

CITEȘTE ȘIDin nou despre inutila Poliție locală și inutilul sinecurist-pensionar care o conduce, pe numele său Marcel Bonțidean

„Când am început primele discuţii privind organizarea Untold, am specificat nişte cerinţe care nu pot fi negociate şi pe care le-am considerat foarte importante pentru municipiu. Am analizat plângerile înregistrate la ediţiile anterioare legate de disconfortul produs de zgomot şi zonele de unde provin reclamaţiile. Spitalul de Copii Cluj-Napoca era unul dintre cele mai afectate zone din punct de vedere al zgomotului, astfel că am cerut celor de la Untold să dispună toate măsurile tehnice pentru reducerea nivelului de poluare fonică în spital şi clădirile din zonă. O altă zonă cu probleme era cea de lângă Hotelul Sport, unde sunt două blocuri de locuinţe. Astfel, am dispus efectuarea de măsurători de zgomot, în premieră, înainte de începerea Untold, cu scopul de a a reduce poluarea fonică şi a preveni reclamaţiile din partea clujenilor”, a spus Cherecheş, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Poliţiei Locale Cluj-Napoca au efectuat măsurătorile de zgomot fiind măsurat nivelul de sunet cu sonometre calibrate.

„Legea spune că în interiorul clădirilor nu trebuie să fie o intensitate a zgomotului mai mare de 35 de dB. Pe strada de lângă Hotel Sport erau anul trecut 49 de dB, iar acum rezultatele măsurătorilor au indicat o încadrare în limitele legale, plus-minus marja de eroare a aparatelor de măsură. Este zgomot, dar nivelul se încadrează în limita superioară admisă de lege. În ceea ce priveşte Spitalul de Copii, măsurătorile au indicat peste 40 de dB înainte de pornirea sunetului, zgomote proprii acestei instituţii, iar după pornirea sunetului, determinările au înregistrat o creştere uşoară cu câţiva decibeli, 5-10%. Am cerut organizatorilor festivalului reducerea volumului cu 5-10% a sunetelor de la scenele amplasate în zona spitalului”, a afirmat prefectul.

CITEȘTE ȘILegea Zgomotului a fost adoptată. Gălăgia din spațiile închise va fi măsurată de Poliție ″după ureche″. Cum este reglementat zgomotul din spațiile deschise?

CITEȘTE ȘICum vor fi afectate festivalurile Untold și TIFF de noua Lege a Zgomotului. Ce prevăd noile reglementări?


Potrivit lui Aurel Cherecheş, pentru ediţia din acest an a Untold, s-au făcut câțiva paşi pentru reducerea poluării fonice, organizatorii amplasând panouri fonoabsorbante sau stabilind un alt mod de dispunere a difuzoarelor astfel încât zonele cele mai afectate anii trecuţi să fie cât mai protejate.

„Vorbim de trei plaje de frecvenţe, joase, medii şi înalte, ultimele fiind relativ uşor de estompat. Am cerut organizatorilor festivalului o analiză numerică pe intensitatea sunetului. Ne dorim o reducere a reclamaţiilor din cauza zgomotului şi vom continua măsurătorile şi pe durata festivalului iar dacă vom constata depăşiri ale valorilor se vor lua măsuri de revenire la normal”, a conchis prefectul Clujului.

Untold are loc la Cluj-Napoca în perioada 2 – 5 august, în perimetrul festivalului fiind amplasate un număr de 10 scene, atât pe stadionul Cluj Arena cât şi în zona Sălii Polivalente şi a Parcului Central.

CITEȘTE ȘIUNTOLD finanțează și anul acesta concediile clujenilor

Comentarii

Eugen

02.08.2018 18:39

Felicitari pentru demers. Festivalul cred eu ca este autorizat pe perioada 2-5 August. De ce a inceput pe data de 1 August?!

Norvea

03.08.2018 06:55

Stai sa vina cetateanul Van Buuren și îi scapă lui volumul la maxim, asa, din greșeală, până la 7 dimineața, tradițional.

cristina

03.08.2018 11:32

De-abia il asteptam!!!

Mihai

03.08.2018 07:48

Cu ce au testat nivelul de sonor? Nu de alta dar anul trecut nu se auzea muzica pana in mănăstur la terenuri. Acum s-a auzit :)))

ANCA PAUL

03.08.2018 08:03

Pot sa va spun ca acelasi disconfort l-am simtit si dupa noaptea trecuta pe aleea Bilea.Duminica seara va fi horor.  

Oana

03.08.2018 08:21

Asta cu 45 dB sa i-o spuneti lui Bula, numaratorul oficial de decibeli al Politiei. 45 dB ai in casa cand iti merge televizorul, asa, mai incet. Anul trecut am avut o medie de 78-80 dB in casa, cu toate geamurile inchise, 20 de ore pe zi, peste drum de Polivalenta. Asa sunt eu, masochista, mi-am pus o aplicatie pe telefon si-am tot numarat pana m-am saturat. Asa ca, va rog frumos, nu ne mai insultati cu astfel de date, stimati aparatori ai ordinii si linistii publice (sic!), ca nu suntem cu totii idioti. Aha, si va urez distractie placuta de Untold. Eu abandonez campul de lupta anul asta. Oricum doar vorbim discutii. Nimeni nu va face nimic. To be continued.

Conversatie

03.08.2018 14:55

Da. 140 dB Pragul dureros 130 Avion cu reacție în timpul decolării 120 Motorul pornit al avionului cu reacție 110 Concert rock 100 Ciocan pneumatic 90 Zgomot de stradă 80 Zgomotul trenului 70 Aspirator 50-60 Zgomot într-un birou aglomerat 40 Conversație 20 Bibliotecă 10 Sunetele naturii 0 Prag auditiv   https://ro.wikipedia.org/wiki/Intensitate_sonor%C4%83    "plus-minus marja de eroare"

Cheptea Paul

03.08.2018 08:55

Nu este nici o deosebire fata de anul trecut. Locuiesc la intersectia  1 Decembrie cu Garibaldi si azi noapte i-mi vibrau geamurile de la apartament de la frecventele joase ale boxelor amplasate langa podul Garibaldi. Ce panouri fonice absorbante? Ce volum redus?  Absolut nimic ! Il invit pe cetateanul Boc si pe cetateanul Aurel Chereches sa incerce sa doarma o noapte la mine in apartament sa vedem ce spun ? Pana la ora 4 20 dimineata pauza de somn..pentru toti cei care locuiesc in zona de peste Somes. Ce masuratori frate? Sa vina sa masoare zgomotul din zona ! Este o porcarie !  Clujul orasul minune..? Minune a impertinentei primarului Boc, asta da ! Vrem o tara ca afara ? Respectarea legii ? Drepturi egale ? Fapte nu vorbe domnule edil, domnilor din administratie !  Pana acuma sunteti doar mari textieri  !

Ionut

04.08.2018 08:06

Ai facut reclamatie? Nu de alta dar iara zice boc ca au fost doar 5 reclamanti...

Gepula

03.08.2018 08:57

Macar incearca si ei sa se adaptaeze. Dupa 3 ani de atras atentia, macar li s-a miscat un sfincter din obrazul gros.

Eugen

03.08.2018 09:06

Care 7 dimineata :)) programul este de 24 din 24. Este ora 09:00 muzica are acelasi volum :) si suntem abia in data de 3 August. Sa ne traiasca....

John G.

03.08.2018 09:58

Propun ca viitorul Untold sa fie facut in casa prostilor care se distreaza ca niste dezaxati sub geamurile spitalelor!

Maria

04.08.2018 14:51

Idiotul Util Untold isi va gasi tot felul de scuze ca e needucat si nu pricepe ca se incalca legea. De exemplu: daca s-ar fi organizat la Bucuresti, sau la Timisoara, am fi carcotit ca de ce nu la Cluj. Needucatii uita ca aia de la Bucuresti si Timisoara stiu sa fure si singuri. Needucatii uita ca Buta numai la Cluj a furat 800.000 de euro cu ajutorul lui Boc in primul an. Numai la Constanta este o mafie similara cu a Clujului - de aceea a si fost primt acolo sa fure pentru noua securutate de la prosti. Needucatii nu stiu ca tatal lui Buta e sef de SRI - ceea ce explica slugarnicia lui Boc.

iuon

05.08.2018 07:37

Stau la 100 de metri de stadion. Platesc impozit de zona 1. Primesc disconfort de calitatea 1. E cald, dar trebuie sa dorm cu toate geamurile inchise, cu dop in urechi si chiar asa ma trezesc cam in trei in trei ore.Sotia proaspat operata, externata din spital, dar cui ii pasa. In zona stau foate multi batrani, bolnavi, care nici nu pot pleca din oras, ca alti refugiati Untold (care fac o minivacanta obligatorie din chiria primita pe aceasta perioada). Degeaba sun la politiei, ca ei spun ca nu intra in competenta lor tulburarea linistii publice (chiar daca pe situl lor, la explicatiile date legat de 112 este mentionat si tulburarea grava a linistii publice). Daca mai suni odata, te ameninta ca te vor amenda, ptr. folosirea abuziva a numarului de urgenta. Primaria se lauda cu venituri uriase, dar daca studiati atent cati bani ia primaria, o sa vedeti, ca nu i ajunge ptr. cheltuielile legate de organizarea Untold si ptr. refacerea zonei. Daca vrei sa intri la Untold ca firma, sa faci profit acolo, sa fi si cel mai mic dintre toti, platesti mai mult ptr. organizatori, cat ei platesc ptr. primarie. Politia comunitara profita de situatie, sa faca si ei un profit mai mare, zilnic golesc strazile de masini, chiar si dupa lasarea intunericului. Bine ati venit in Cluj Napoca - gasim orice pretext sa va amendam! Autorizezi un eveniment, nu asiguri conditii, dar dupa acea vii si amendezi in stanga si dreapta. Ma bucur ca macar elicopterele politiei nu au venit in timpul noptii, cum faceau anul trecut. Propun domnului Boc sa inceapa demersurile ptr. a acorda cetatenie de onoare ptr. Untoldisti, ca la alegerile viitoare sa aiba cine sa l voteze. Traim intro tara libera, toate lumea se distreaza cum vrea, dar va rog, mergeti undeva, unde nu deranjati pe nimeni si acolo urlati, beti, vomitati cat vreti ... dar lasati ne sa ne bucuram si noi de viata. Cum voi aveti dreptul la distractie, si eu am dreptul sa nu fiu obligat sa va ascult. Si alte tari au festivaluri similare, chiar mai mari, dar acolo organizarea se face in cadrul legilor existente, nu prin inventarea pretextelor si incalcarea legilor. Acest oras a trecut prin multe incercari: molime, incendii, ciuma, lepra ... sper ca o sa supravietuiasca si Untold.

Adauga comentariu