De cartier

O mână de clujeni au dotat singuri cu utilități strada pe care locuiesc. Primăria nu dorește să îi ajute

Locuitorii de pe strada Ciucea de ani de zile se luptă cu capcanele birocratice ale Primăriei din Cluj-Napoca. Deși locuiesc pe o stradă care aparține domeniului public, reprezentanții locali susțin contrariul. Din acest motiv locuitorii au scos zeci de mii de euro din propriile buzunare pentru a avea toate utilitățile. 

Din Bulervardul Muncii, la stânga se ivește terasă care găzduiește zeci de oameni care stau la taclale. Se răcoresc într-o zi mult prea caldă pentru luna septembrie. Odată ce treci de terasă, se așterne o stradă abruptă, plină de gropi și pietriș. Se numește strada „Ciucea”, la fel cum se numește comuna în care a trăit scriitorul „Octavian Goga”, a cărui castel demn de admirat a rămas să spună poveștile unei alte epoci. Însă oamenii de pe strada aceasta au și ei o poveste de spus, cea a unor autorități ignorante, care nu le-au oferit locuitorilor șansa de a beneficia de utilități, la fel ca alți cetățeni din municipiul Cluj-Napoca. Așadar, de ani de zile, au pus mână de la mână și și-au dotat zona cu canalizare, apă curentă, chiar și iluminat stradal. 

„Mă nemulțumește faptul că deși suntem locuitori ai municipiului Cluj-Napoca nu beneficiem de niciun avantaj. Lucrul acesta se vede după cum arată strada. Tot ce s-a făcut până acum, utilități, iluminat public am făcut pe banii noștri, iar Primăria nu s-a interesat absolut deloc. Am făcut sesizări cu privire la asfaltare și la utilități și ni s-a răspuns că sunt diverse probleme juridice pentru care nu se poate face nimic”, a explicat Cristian Galiș, un locatar. 

Clujenii care locuiesc pe strada Ciucea au primit un răspuns simplu: strada aparține „Comunității proprietarilor dealului Sfântul Gheorghe și Gella”, o asociație din perioada interbelică, care nu mai există de sute de ani. 

„Strada este domeniu public, avem numere la casă, dar reprezentanții primăriei au folosit diverse tertipuri juridice ca motiv să nu facă strada. Dar noi le-am demonstrat că nu este chiar așa. Strada aparține unei asociații din 1800 care, conform arhivelor de la judecătorie nu mai există. Așa că mai mult nu putem să facem. Nu putem să înviem morții să le aducem lor proprietarii străzii să le-o doneze”, a spus Cristian. 

Locatarii au cheltuit peste 70.000 de euro pentru canal, gaz, apă, iluminat public. Ei acum nu doresc să își primească banii înapoi, însă vor ca strada lor să fie asfaltată, fiindcă s-au săturat să rămână cu mașinile împotmolite în noroi când plouă sau să riște să se întâmple vreo nenorocire în timpul iernii. 

„Când plouă sau iarna urcăm foarte greu, deszăpezire nu avem, se face noroi, mai mult ne folosim de mașini, ăsta e norocul nostru, că altfel am avea nevoie de cizme de cauciuc ca să ajungem pe strada principală”, a adăugat locatarul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *