O fetita a murit, dar nimeni nu isi asuma vina pentru asta. Managerul spitalului care a interzis operatia salvatoare spune acum ca nu stia nimic despre cazul ei

O fetiţă, Sara Maria, născută prematur, a murit, la Spitalul Judeţean Cluj, deoarece managerul spitalului nu l-a lăsat pe medicul care a fost solicitat de catre parinti sa o opereze dupa nasterea ei, Constantin Ciuce, să facă intervenţia care i-ar fi putut salva viaţa. Fetiţa a murit la 200 de metri de Clinica Chirurgie I, unde medicul ar fi putut să o salveze. Acum, conducerea spitalului se scuză spunând că “Profesorul Ciuce nu a solicitat aprobarea pentru acestui caz”.

Conducerea Spitalului Judeţean Cluj a organizat astăzi o conferiţă de presă în care a încercat să explice cazul fetiţei Sara Maria Sendroiu, născută prematur şi cu o malformaţie gravă, care a decedat pe sectia Neonatologie, în prezenta celor de la ambulanta, care trebuiau sa o transporte la Chirurgie Infantila, după ce a aşteptat mai bine de cinci ore un elicopter care, aşa cum a decis Petru Suşcă, trebuia să o transfere la Spitalul de Copii Marie Curie Bucureşti.  

Conducerea a convocat echipa de specialişti neonatologi şi s-au evaluat şansele de supravieţuire ale acestui nou-născut. Soluţia decisă de specialişti a fost că în acest caz să fie transferat la Spitalul de Copii Marie Curie Buccuresti, singurul care dispunea de specialiştii şi dotarea necesară pentru a acordă o minimă şansă de supravieţuire”, au anunţat astăzi medicii prezenţi la conferinţa de presă.

Pe scurt, motivul invocat de managerul Petru Şuscă este că profesorul Constantin Ciuce nu ar fi avut calificarea necesară şi că operaţia ar fi fost ilegală. Şi, cu toate că şi-a demonstrat competenţa şi a salvat sute de vieţi, medicul Ciuce nu avea o diplomă pentru specializarea de chirurgie pediatrică, aşa că i-a fost interzis să opereze. Pentru managerul Petru Şusca nu a contat nici faptul că părinţii şi-au asumat răspunderea pentru operaţia care urmă să fie realizată de medicul Constantin Ciuce. Mai mult, astăzi Şuscă a declarat că nu a ştiut de intenţia profesorului Ciuce de a efectua operaţia.

Decesul copilului s-a produs datorită gravităţii malformaţiei. Profesorul Ciuce nu a solicitat aprobarea pentru operaţia acestui caz şi nu a fost refuzat de conducere. Nu a existat nicio cerere a serviciului de neonatologie către Clinica Chirurgie 1”, a transmis acesta.

Da, au fost copii care au mai fost operaţi de profesorul Ciuce. Dar copii mari, de peste trei kilograme”, a declarat Gabriela Zaharie, şefa Secţiei de Neonatologie de la Ginecologie 1.

În momentul acela, aşa cum a admis atât aceasta, cât şi managerul Şuşcă, nu se punea problema să fi fost nimic ilegal.

Nu îmi amintesc să fi fost cazuri de decese. Până în prezent nu am descoperit să fi fost decese”, a admis managerul spitalului.

Săptămâna această, însă, după 20 de ani de operaţii reuşite în cazuri similare, toate efectuate de Constantin Ciuce, Petru Şuşcă s-a împiedicat de lege şi i-a interzis profesorului să efectueze operaţia care ar fi putut să-i salveze fetiţei viaţa.

Acum a fost acest raport al corpului de control, care a constatat că se fac aceste intervenţii. Ce se întâmpla dacă eu aprobam această solicitare şi acest copilaş murea pe masa de operaţie? Faptul că părintele era de acord nu ne absolvea de vină. Nu am nicio problemă cu domnul profesor, dar dacă a operat de 20 de ani, nu putea să facă o structură în acest sens? Nu putea să îşi facă specialitatea? Altfel, neurochirurgul poate să opereze un apendice, maxilofaciala să opereze chirurgie...”, a mai spus Petru Şuşcă.

Acesta a declarat că a făcut două solicitări, ambele după vizita Corpului de Control al primului ministru, în care cerea lămurirea situaţiei de la Cluj.

Am solicitat ministerului să îmi trasmită dacă e ilegl sau nu să se facă aceste intervenţii. La prima solicitare, Corpul de Control al primului ministru a răspuns că a trimis adresă către Casă de Asigurări de Sănătate Cluj şi către Colegiul Medicilor şi că urmează să primesc un răspuns. Din luna aprilie şi până în prezent nu am primit un răspuns la întrebarea dacă un medic ce nu are specialitatea necesară poate să facă aceste intervenţii”, a declarat acesta.

Fără acest răspuns, nu au mai contat cei 20 de ani de operaţii reuşite, nici faptul că niciunul dintre medicii prezenţi la conferinţă nu şi-au putut aminti un caz în care o astfel de operaţie, efectuată de profesorul Ciuce, să nu fi fost una reuşită. Părinţii copilului au aşteptat ore în şir un elicopter chemat de managerul Petru Şuşcă pentru a-l transfera pe nou-născut la Bucureşti. Sara Maria a murit la câteva ore după ce s-a născut, în prezenta celor de la ambulanta, care trebuiau sa o transporte la Chirurgie Infantila.

Am mai avut copii care s-au născut cu astfel de malformatii la Cluj, care au fost operaţi aici, iar operatiile au fost reuşite. Dar erau copii mari, peste 3,8 kilograme”, s-au scuzat, din nou, reprezentanţii spitalului prezenţi la conferinţă.

Raed Arafat, Ministru Secretar de Stat, s-a arătat revoltat de situaţia în care a fost pusă familia Sendroiu şi fetiţă lor grav bolnavă:

Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepţional. Un om dedicat care şi-a întrerupt nu odată concediile că să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinţi disperaţi. Parcă am înnebunit toţi în ţara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani şi care şi-au dovedit valoarea prin rezultate de excepţie. Hârtia salvează vieţi sau talentul şi dedicarea unor medici? Dincolo de asta, decizia de a chema un elicopter este absurdă în condiţiile în care copilul putea fi operat la nici 200 de metri de locul în care era internat. Mai mult decât atât, un copil care este într-o stare atât de gravă trebuie mişcat cu mii de precauţii. Mă repet, elicopterul nu trebuia chemat, atâta timp cât părinţii copilului au găsit un specialist de talia profesorului Ciuce care a luat decizia împreună să încerce să-i salveze viaţa. Oricum elicopterul nu a putut veni la Cluj pentru că era într-o altă misiune. Am aflat între timp că fetiţa s-a prăpădit, regret profund asta şi transmit condoleanţe familiei prin dumneavoastră", a declarat pentru Ziar de Cluj Raed Arafat.

Rportul lui Şuşcă

Scandalul de la Cluj a început acum câteva săptămâni, când Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, aflat în vizită de lucru la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj (SCJUCJ), a fost sesizat de managerul Petru Şuşcă de faptul că profesorul Ciuce ar opera ilegal copii în cadrul Clinicii Chirurgie I, cu încălcarea articolului 380, alin. 1, din Legea 95/2006 care spune că „profesia de medic se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite”.

Mai precis, conform unei componente a Raportului, Şuşcă a susţinut în faţă unor specialişti din Ministerul Sănătăţii că profesorul Ciuce nu ar avea voie să opereze copii, deoarece nu are diplomă de specialist în chirurgie infantilă. Mai mult decât atât, managerul spitalului l-a reclamat pe Ciuce că ar opera în continuare bolnavi cu probleme vasculare, în condiţiile în care există o secţie de profil la Chirurgie II, unde competenta conducere a SCJUCJ a hotărât să se desfăşoare aceste intervenţii.

Fără să-l avertizeze verbal sau scris pe profesorul Ciuce că ar încălca legea în încercarea de a da o şansă la viaţă unor copii aflaţi cu un picior în groapă, Petru Şuşcă a introdus o „notă de relaţie” în Raportul de Control al Ministerului în care arată următoarele:

Cu surprindere, conducerea spitalului a aflat că au existat cazuri de încălcare a competenţelor/specializărilor/atribuţiilor din partea profesorului Constantin Ciuce, simultan în mai multe Săli de operaţie: operaţii de chirurgie pediatrică, plastică, FĂRĂ SĂ AIBĂ TITLUL DE MEDIC SPECIALIST ÎN ACESTE SPECIALITĂŢi sau vasculară în absenţa secţiei. Menţionăm că nu suntem împotriva asigurării asistenţei medicale, în cazuri cu adevărat disperate, dar în actuală conjunctură suntem cu adevărat descoperiţi din punct de vedere legal…”, a subliniat Şuşcă.

Comentarii

Claudia

04.07.2015 17:20

Un porc între trei scroafe! Nimea-n drum, care-şi permite să conteste dreptul unui doctor excepţional să salveze vieţi!Cât suntem de ticăloşi, ca popor, dacă acceptăm astfel de şefuleţi să ne conducă, să ne impună reguli şi obligaţii?Cine îl ţine pe ticălosul ăsta în fruntea sistemului de sănătate al unui oraş universitar cum este Clujul?

Dan

04.07.2015 21:50

"în actuală conjunctură suntem cu adevărat descoperiţi din punct de vedere legal…”, a subliniat Şuşcă."Sa inteleg ca in situatiile in care erati desoperiti din punct de vedere legal, medicul respectiv a operat si salvat copiii care traiesc bine mersi sanatosi, iar acuma cand ati tinut cu dintii sa fiti acoperit din punct de vedere legal, un copil a murit din cauza birocratiei si a vendetei pe care dvs ca manager o aveati cu chirurgul Ciuce?Poi ce am prefera intr-o societate normala, sa fim acoperiti legal si sa ne moara copiii sau sa fim descoperiti legal dar omul ala sa fie lasat sa salveze vieti?Asta da manager! 

Nae

05.07.2015 10:05

Putregaiul din sistemul clujean de sanatate porneste de la sefii de clinici,  distinsi profesori,  conferentiari si pana la manageri gen Susca. Daca Clujul ar fi avut un Spital de Urgenta pacientul putea fi operat aproape de cum iesea din nastere,  sectiile clinice sunt pe niveluri si se pot forme rapid echipe multidisciplinare care sa se apuce de salvat pacienti,  acolo in cladire.  Dar la Cluj nu se doreste asta,  le repugna unora sa nu fie pe propria feuda,  propria clinica cat mai departe de altii. Salvari blocate aiurea, cu transportul pacientilor la examinari in alte zone si pavilioane,  apoi inapoi,  internari si plimbari prin sectii clinice in timp ce pe strada oamenii cazuti asteapta cu orele o ambulanta. Coroborata cu dezastroasa functionare a CASS,  carduri needitate,  statul cu orele la medicul de familie din cauza nefunctionalitatii sistemului ,  oameni care prefera sa cheme ambulanta la afectiuni ce pot fi trate ambulatoriu, de multe ori si la medicul de familie  tarnsformat acum in IT-is validor date,  statul cu orele la UPU,  asta daca nu vii cu ambulanta,  etc,  etc. Solutii s-ar fi gasit,  nu era legat de tot felul de lucrari megalomanice la Floresti,  Campanesti.  Se putea reloca de exemplu Spitalul de Recuperare in actualele pavilioane a SJU iar acolo ,  poate cu o extindere a cladirii si un helioport se putea face ceva.  Dar nu se vrea,  se doreste un haos controlat,  "eu mis sef aicia",  eu dirijez,  eu imi cer dreptul,  eu.....Susca asta e dea dreptul penibil,  el e un 0 acolo,  poate ar trebui sa raspunda la cum a folosit banii in renovari,  in dotari,  de ce sunt carari de munte cu gropi enorme in zona V. Babes reabilitate anul trecut,  poate pe hartie nu in realitate,  la clinicile Neuro de nu poate intra o Salvare din cauza gropilor enorme,  etc,  etc. Chestia cu operatiile nu-i de nasul lui,  acolo jocurile sunt facute de aceeasi de care v-am explicat. La tv nu stiu care, in anii trecuti,  prof Barsan a atacat acest subiect si s-a oprit brusc "ca sa nu deranjeze pe unii".  

Cosmi

05.07.2015 14:01

Cum ai ajuns manager de spital domnule Susca? Când dumneata bei pana la 2 noaptea și urinezi pe tine. Cumva domnul Calin Aschilean sau Loti de la Casa de CULTURA s-au folosit relațiile pentru a te pune în functie. Nu a fost suficient cât ai furat acum 2-3 ani ??? AAcum ai ajuns sa iei decizii în spitale ca sa moara copii. Pentru ce domnule Susca??? În acte apare evaziune fiscala și nu ști cum sa o stergi iar pentru asta ai recurs la o stratagema politica în care din nefericire a murit un copil. Oare lumea știe cine esti???? O mizerie a clujului....un hot nenorocit acoperit de DNA Turda. Sa Îți fie rușine 

Claudia Oltean

05.07.2015 14:44

Acest individ trebuie demis urgent si anchetat. Acest vierme nu poate nici măcar respira același aer cu marele profesor și OM, Constantin Ciuce. Condoleanțe familiei, păcat de suflețelul care s-a stins din cauza imbecilității acestui rahat cu ochi, pompos numit manager, Şuşcă.

Georgeta Bara

06.07.2015 08:52

Este jenant si dureros ceea ce s-a intamplat. Cine este acest manager Susca? Ce a realizat , profesional vorbind , pana in prezent? Se poate constata cu usurinta ghimpele ce il are vis a vis de prof. dr. Ciuce. E revoltator! Un profesionist desavarsit , un medic dedicat profesiei, cu rezultate exceptionale in multiple cazuri, este dispus sa-i ofere o sansa la viata fetitei, insa nu este lasat. Pacat. Speram ca Ministerul sa-l demita pe d-l manager. Ar fi imperios necesar sa se reorganizeze sistemul sanitar. Mult succes d-lui prof. dr. Ciuce , sa poata razbi in aceasta jungla, demonstrand ca, competenta profesionala, experienta si pasiunea cu care se daruieste profesiunii, sunt atuuri care sunt mai presus de "n" specializari, atunci cand e vorba de sansa la viata!

Georgeta Bara

06.07.2015 09:02

Este jenant si dureros ceea ce s-a intamplat. Cine este acest Susca? Ce a realizat, profesional vorbind, pana in prezent? Un profesionist desavarsit, un om dedicat profesiei, cum este d-l prof. dr. Ciuce este dispus sa ajute oferind o sansa la viata copilei, insa nu este lasat. Revoltator! Mult succes d-lui prof. in a demonstra ca, competenta profesionala, experienta si modul in care se pune in slujba salvarii unei vieti sunt atuuri de netagaduit, ce nu au nevoie de "n" specializari atunci cand e vorba de sansa la viata.

Domnica

06.07.2015 09:05

Am asistat stupefiata la circul mediatic care se face in jurul acestu caz. Oare chiar nimeni nu stie ca in CLUJ  -  NAPOCA exista Chirurgie pediatrica unde sun medici care fac cu succes aceste operatii? De ce trebuia trimisa fetita la Bucuresti ? sau de ce trebuia sa o opereze Dr Ciuce?? Managerul spitaului are dreptate din punct de vedre legal nu este permis ca o astfel de operatie sa fie facuta de un chirurg generalist  fie el si Dr. Ciuce! De unde pana unde se opereaza copii noi nascuti in Ghirurgie de adulti atata timp cat exita , inca odata spun CHIRURGIE PEDIATRICA in Cluj??!! Si acest caz nu era atat de mediatizat daca nu exista un conflict intre Manager Susca si Dr Ciuce! sa fim seriosi. Asta e mafia medicala in Cluj. In alta ordine de idei acea fetita ar fi avut putine sanse de supravietuire si operata fiind in acest caz. Ajung sa-si dea cu parerea toti neavenitii in loc sa se ceara parerea unui specialist . Se intampla sa mai si moara noi nascuti cu malformatii..............nu ne putem impotrivi naturii. Cu regret . Si nu medicii sunt de vina oricat s-ar incerca sa se arunce cu noroi in unii! A disparut total respectul cuvenit pentru aceasta categorie de oameni din pacate. Si asta datorita presei care denigreaza , manipuleaza opinia publica si creeaza precedente.

Cristina

08.07.2015 10:33

Aveti perfecta dreptate, d-na Domnica. Si nu sunteti singura stupefiata...Da, e o noua operatiune de manipulare ordinara a opiniei publice din partea presei, folosind cu succes, dupa cum se vede, emotionalul. Cu ajutorul presei si speculandu-se tristul eveniment, Ciuce incearca sa-si consolideze pozitia ilegala in conflictul cu managerul. Iar tot circul mediatic nu face decat sa acrediteze ideea ca "legea e doar pentru catei" nu si pentru "somitati" alde Ciuce. Da, UN PREMATUR DE 1,3 KG, NASCUT LA MAI PUTIN DE 32 SAPTAMANI DE SARCINA, CU SCOR APGAR 3 SI MALFORMATIE GRAVA avea sanse de supravietuire practic zero, cu toata interventia lui Ciuce care, btw, "uita" sa mentioneze care era varsta si kilogramele copiilor operati de el cu succes.

Altul

18.07.2015 20:12
Cristina si Domnica, Nu stiu cat ati fost voi la chirurgie pediatrica, dar eu nu mi-as sfatui nici dusmanii sa isi duca acolo copiii. Daca is aia asa buni, de ce nu is in stare sa opereze cazuri mai dificile, in afara de apendicite? Poate voi credeti ca sunteti mai destepte, dar uitati ca mai sunt si altii care stiu adevarul. Comentariu "Se intampla sa mai si moara noi nascuti cu malformatii..............nu ne putem impotrivi naturii." ma lasa cu un gust amar. Sper ca nu esti medic. La ce naiba mai sunt medici pe lumea asta si la ce mai incercam sa salvam vieti, daca o data si o data tot murim? Serios, hai sa nu mai facem nimic, decat sa asteptam sa murim, nu crezi, Domnica? Si tu Cristina, fa bine si vezi toate legile, nu numai pe asta. Am impresia ca esti medic. Legal ii sa iei mita de la pacienti??? Nu prea cred. Ia uita-te in gradina ta, apoi, dupa ce iti rezolvi toate ilegalitatile, arunca cu pietre in altii. Ce parere ai? 

Adauga comentariu