O aplicație dezvoltată la Cluj îți arată dacă sunt căpușe și țânțari în arealul tău. Afli ce boli transmit aceste insecte și dacă în zonă există căpușa care cauzează boala Lyme

O aplicație mobilă gratuită care informează utilizatorii asupra riscului pe care îl reprezintă bolile transmise de căpușe, țânțari și muște a fost creată de cercetătorii din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Cei care folosesc aplicația pot vedea hărți reale de distribuție a acestor insecte. De asemenea, pe baza coordonatelor GPS, este calculată probabilitatea existenței în zona respectivă a speciei de căpușe care este responsabilă de transmiterea bolii Lyme.

Aplicația a fost dezvoltată de Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare a USAMV și se numește VectExcel.

„Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuţie geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpuşe din România, precum şi ale 58 de specii de ţânţari şi opt de flebotomi. De asemenea, aplicaţia permite vizualizarea hărţilor reale de distribuţie atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secţiune a aplicaţiei include calcularea probabilităţii prezenţei în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpuşă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de căpuşă, dar şi a altor boli vectoriale atât la om, cât şi la animale”, au declarat reprezentanții USAMV Cluj-Napoca.

Pe lângă faptul că află informații detaliate și foarte importante despre căpușe, țânțari și muște, utilizatorii primesc detalii și despre măsurile pe care să le ia dacă au fost înțepați de o căpușă. Este important de menționat că doar căpușa din specia Ixodes ricinus transmite boala Lyme.

„Aplicaţia încurajează cetăţenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de citizen science, pentru prima oară în ţara noastră în domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine doreşte poate să trimită echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de lărgirea datelor de distribuţie a artropodelor vector”, a declarat Andrei D. Mihalca, specialist în cadrul Disciplinei de Parazitologie şi Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca, potrivit gandul.info.

Aplicaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelenţă pentru studiul bolilor vectoriale neglijate şi emergente” şi este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât şi iOS, precum şi în format web, la adresa ce-ne-inteapa.ro.

Pentru acest demers, acordăm Jos Pălăria cercetătorilor din cadrul USAMV Cluj-Napoca. 

Adauga comentariu