In vizor

Nuntă românească: socrul mare, primar de oraș și inculpat, nora e fiica fostului șef DNA Cluj, nuntași au fost procurori și judecători. Dreptatea cine o face?

Caz uimitor ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj. Primarul din Șimleu Silvaniei s-a încuscrit cu prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, iar dosarul prin care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și fals în înscrisuri nu mai poate fi judecat de instanțele din județ din motive de conflict de interese.

Vorbim de fostul pedelist, Septimiu ȚURCAȘ care a fost trimis în judecată după ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în 2015. În vara anului următor băiatul acestuia Adrian ȚURCAȘ s-a căsătorit cu fata procurorului de la Sălaj, Crin Bologa -fost șef al DNA Cluj.

Aparent, la nunta celor doi tineri au participat în număr mare judecători și procurori de la instanțele și parchetele din județ și nu numai.

Problema a venit după încheierea ceremoniei când a avut loc următorul termen de judecată al primarului. Pe rând, procurorii din Sălaj au fost nevoiți să se abțină de la judecarea procesului pentru a nu intra în conflict de interese. În cele din urmă dosarul plimbat pe la mai mulți judecători a ajuns la Claudia Ilieș de la Curtea de Apel Cluj cu propunerea de strămutare dat fiind faptul că în Sălaj nu mai exista un magistrat considerat in imparțialitate pentru soluționarea spetei.

Ultima persoană care și-a formulat cererea de abținere în proces a fost doamna procuror Rodica Bogdan, colegă cu Bologa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Vestea ajunsă la urechile procurorilor care au întocmit rechizitoriul, în speță la cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, s-a formulat o cerere de stămutare a dosarului „pentru a nu plana suspiciuni asupra imparțialității”. Potrivit surselor noastre în spatele cererii s-ar afla procurorul Violeta Trăistariu. Femeia a cerut Curții de Apel Cluj ca dosarul și întregul proces să fie mutat din județul Sălaj.

Despre procurorul Bologa se știe că a preluat frâiele DNA Cluj la vârsta de 33 de ani, la propunerea lui Daniel Morar. A rămas trei ani in funcția de conducere de la Cluj iar ulterior s-a retras la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Cât despre edilul din Șimleul Silvaniei, acestuia i s-a început dosarul penal în 2013, iar doi ani mai târziu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri şi fals în declaraţii, alături de Dincă Valeriu si Mocan Elena Maria, în calitate de membri ai comisiei de fond funciar, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu care le reveneau, au participat la reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate al unei femei decedate.

Totodată în rechizitoriu se arată că primarul Țurcaș ar fi încercat să acopere anumite plăți ilegale catre un alt inculpat din dosar, Ioan Mocan.  

„În perioada 2008 – 2009, în urma unui control, reprezentantii Curţii de Conturi a judeţului Sălaj au constatat că în cursul anului 2007, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a plătit suma de 22.737, 65 lei, fără bază legală, ca urmare a facturării unor lucrări neexecutate către SC P.C, reprezentată de inculpatul Mocan Ioan, astfel că au dispus recuperarea acestei sume de la aceasta societate. În acest context, inculpatul Ţurcaş Septimiu s-a înţeles cu inculpatul Mocan Ioan sa îi restituie această sumă prin simularea unor contracte de execuţie de lucrari cu SC R.E., administrată de inculpatul Cherecheş Vasile, lucrări care însă nu au fost executate de niciuna dintre firme”. Primăria a achitat din dispoziţia primarului suma de 25.183 lei catre S.C. R.E. SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor neexecutate, astfel că instituţia a fost prejudiciată cu această sumă, spune rechizitoriul. 

Apoi, spun, procurorii, „în anul 2009, inculpatul Cherecheş Vasile a facturat în mod nereal către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, lucrări de intervenţii la calamităţi în cuantum de 29.950,67 lei, folosindu-se de documente falsificate”, Primăria, „prin inculpatul Ţurcaş Septimiu”, a plătit cei 29.950,67 lei, consideraţi prejudiciu în detrimentul instituţiei.

 

La termenul de azi, 1 noiembrie de la Curtea de Apel Cluj, avocatul inculpatului Mocan a cerut să se respingă strămutarea și dosarul să fie în continuare judecat la Sălaj:

„Din punctul nostru de vedere cererea de strămutare formulata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj este inadmisibila raportat la dispozitiile art.71 C.P.P., aspect invocat inclusiv din oficiu de catre judecatorul desemnat cu soluționarea cauzei. În egală măsura, în motivele scrise depuse de către Ministerul Public această problemă a fost abordată de procurorul redactor al actului însa în opinia acestuia transparența actului de justiție precum și dreptul părților la un proces echitabil primează fiind necesară strămutarea cauzei de la Tribunalul Sălaj. Pe de alta parte poporul roman are o predispoziție pentru nunți, botezuri și cumetrii motiv care nu ar trebui să constituie un obstacol procedural” a declarat Tudor Zileriu, apărătorul inculpatului Mocan.

 

Ce dume baga Bologa prin 2013 despre Lege

 

Intr-un interviu „de bine” publicat pe un site zalauan – www.salajulpursisimplu.ro – Crin Bologa spunea in 2013:

Rep.: Tot timpul se vorbea şi se vorbeşte în media despre implicaţiile politicului în dosare. Tu ai avut vreodată de-a face cu asemenea probleme? Adică ţi-a băgat cineva vreodată beţe-n roate, ordonîndu-ţi: de dosarul ăla nu te ocupi?

Crin Bologa: Niciodată. N-am avut de a face niciodată cu vreo influenţă externă pe vreun dosar. La mine singura limită a fost legea”.

La 4 ani dupa acest interviu, tindem sa ii dam dreptate lui Bologa. Influente externe pe un dosar nu a avut niciodata. Ca au fost interne. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *