Nunta la Palat, balci de afacere pentru Muzeul de Arta

Unul dintre cele mai importante edificii baroce din Cluj-Napoca, Palatul Bánffy, se transforma, an de an, intr-un targ destinat viitorilor miri  - "Nunta la Palat". Muzeul de Arta din Cluj-Napoca inchiriaza, pentru eveniment, un metru patrat de spatiu in Palatul Bánffy cu aproximativ 8 lei, organizatorul targului de nunta il subinchiriaza expozantilor cu 300 de lei. Reprezentantii Muzeului de Arta, institutie care isi desfasoara activitatea in Palat, sustin ca inchirierea celor trei zile de eveniment este cel mai profitabil contract public-privat care ii aduce lacasului de cultura 8.000 de lei.

Expozantii, vaca de muls

Muzeul de Arta din Cluj-Napoca inchiriaza un metru patrat de spatiu in Palatul Bánffy cu aproximativ 8 lei, organizatorul evenimentului, eNunti il subinchiriaza expozantilor cu 300 de lei. Cea de-a opta editie a evenimentului ”Nunta la Palat” a reunit, in acest weekend, peste 100 de expozanti intr-una din cladirile-simbol ale municipiului Cluj-Napoca, Palatul Bánffy. Expozantii spun ca desi edificiul este impresionant, conditiile pe care le ofera locatia lasa de dorit.

”A prins traditie si acum toata lumea se inghesuie sa vina aici. Inghesuiala, insa, nu-ti permite sa te desfasori si sa vezi exact ce si cum se intampla, sa poti sa discuti linistit, sa stai jos. E foarte mare aglomeratie. 90% din cei care au nunta in anul asta o sa vina aici, indiferent de ce se mai organizeaza la Hotel Italia, in Iulius sau la Polus. Acolo prezenta e mai mult de vizualizare. Pe clienti ii intereseaza sa adune cat mai multe oferte, insa nu e si locul care sa-ti permita sa stabilesti detalii”, a explicat Mihai Erdely, reprezentantul unei firme de costume pentru barbati prezenta la ”Nunta la Palat” la etajul 1 al Muzeului.

Pentru eveniment, Muzeul de Arta a inchiriat o parte din etajul 1, loc in care sunt prezentate lucrarile de arta din Galeria Nationala, precum si doua spatii de expozitie de la parter. Pentru o suprafata de aproximativ 1.000 patrati inchiriata pentru un week-end intreg, Muzeul de Arta primeste doar 8.000 de lei, adica 8 lei pe metrul patrat.

Megabusiness: 1 metru patrat subinchiriat cu un pret de 37 de ori mai mare

Un expozant plateste pentru un stand de 4,5 metri, la parter, 1.350 de lei.

”Noi platim pe metru patrat. Pentru standul nostru de 3 metri pe 1,5 la parter am platit 1.350 de lei. E destul de inghesuit dar e bine amenajat, iar Palatul ne ajuta sa ne introducem locatia in povestea de nunta. E inghesuit, insa ne-am dat toata silinta sa amenajam spatiu diferit, pentru ca impactul vizual este cel care atrage”, a spus Andreea Crisan, reprezentanta unui restaurant din Cluj-Napoca.

Pentru mai mult de 1.000 de metri patrati inchiriati la Muzeul de Arta organizatorii evenimentului ”Nunta la Palat” platesc o suma modica - doar 8.000 de lei.

”Suprafetele disponibile sunt definite in tarifele noastre, in functie de numarul expozantilor. Acesta este cel mai bun contract pe care l-a incheiat Muzeul de Arta, in valoare de 8.000 de lei, adica 80 de milioane de lei vechi, bani care ii revin institutiei. Tarifele sunt stabilite de Muzeu, insa nu putem inchiria la un pret mai mare”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, directorul Muzeului de Arta, Calin Stegerean.

Potrivit institutiei de cultura, cu cei 8.000 de lei castigati in urma contractului, Muzeul de Arta din Cluj-Napoca isi poate ”plati linistit” o factura la gaz intr-o luna de iarna. ”Nunta la Palat” se desfasoara in spatiile Galeriei Nationale de la etajul 1, precum si in spatiile expozitionale ale Palatului Bánffy de la parter, adica pe o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati. Cu toate acestea, organizatorii targului sustin ca nu cunosc suprafata pe care au inchiriat-o de la Muzeul de Arta.

”Noi nu cunoastem suprafata, stim doar ca avem peste 100 de firme participante”, a spus reprezentantul eNunta.ro, organizatorul evenimentului, Beniamin Gadalean.

Bani grei si conditii proaste pentru expozanti

Desi este o adevarata afacere pentru organizatori, expozantii clujeni spun ca nu sunt foarte multumiti de spatiul din Palat , cu toate ca acesta ar fi "mai bun decat Expo Transilvania, insa e sufocant”. Grosso modo, organizatorul evenimentului are un profit de aproape 300 de mii de lei in urma targului de la Palatul Bánffy, insa cei care dau banii – expozantii sunt nemultumiti de conditii. Un metru patrat inchiriat pentru ”Nunta la Palat” il costa pe un expozant aproape 300 de lei.

”Transpiram, pentru ca nu exista un sistem de aerisire, trebuie sa fim atenti la stand-uri, sa nu ne calcam in picioare cu viitorii miri, dar nici cu concurenta. Este unul din targurile de nunti cu cea mai mare prezenta din Cluj-Napoca, insa conditiile atat pentru viitorii miri cat si pentru noi sunt foarte proaste. Nu se prea poate respira. Trebuie sa pastram culoarul liber de 2 metri, insa atunci cand este o mare afluenta de oameni, ramanem blocati in spatele standurilor si nu mi se pare normal”, a spus un reprezentant al unei firme foto-video, prezent la eveniment la etajul 1.

”E problema culoarelor, intr-adevar, cand sunt mai multi oameni uneori e problema cu traficul, insa speram ca aceasta sa fie cea mai mare problema”, a spus Gadalean.

Pe de alta parte, reprezentantii unei florarii sustin ca macar Palatul Bánffy ofera caldura.

”Nu ofera multe locatia, dar macar nu este frig si nu ne mor florile”, a recunoscut un alt expozant prezent azi la ”Nunta la Palat”.

Banii de pe bilete, "informatii confidentiale"

Viitorii miri trebuie sa scoata din buzunare cate 7,5 lei pentru un bilet la targul de la Palatul Bánffy. La un targ de nunti asemenator ,derulat in Cluj-Napoca, participa in 3 zile aproximativ 5.000 de persoane. Organizatorii "Nunta la Palat" spun ca, deocamdata, nu stiu cate bilete s-au vandut.

”Avem firme din Bucuresti, Oradea, Odorheiu Secuiesc, din toata tara. Nu va pot spune numar al participantilor, insa numarul acestora in crestere fata de anul trecut. (...) Nu va putem spune unde se duc banii de pe bilete. Informatiile sunt confidentiale”, a continuat organizatorul.

Evenimentul are vector de imagine un celebru stilist de talie nationala, este vorba despre Adina Buzatu, care participa in premiera la ”Nunta la Palat” cu un stand si o prezentare de moda. Cu toate acestea, evenimentul de fashion anuntat ca facand parte din ”Nunta la Palat” va avea loc in alta locatie si ii va costa pe viitorii miri inca 30 de lei in plus.

”Prezentarea de moda va fi la City Plaza (... ) E parte din eveniment, insa e cu bilet de intrare si costa inca 30 de lei”, a aratat Bogdan Gadalean.

Adauga comentariu