In vizor

Număr de contestații fără precedent după examenul de Bacalaureat. Rata de promovare, modificată substanțial

Aproape 60.000 de note de la Examenul de Bacalaureat au fost modificate după recorectarea lucrărilor, însemnând aproape 95% din totalul lucrărilor contestate. Numărul notelor modificate după reevaluarea lucrărilor este unul fără precedent. Astfel, dacă la afișarea rezultatelor inițiale, numai la nivelul județului Cluj, 10 elevi reușiseră să obțină nota 10, după soluționarea contestațiilor Clujul a mai înregistrat încă 6 note de 10. Numărul elevilor care au luat media 10 la bacalaureat a ajuns la 16, în urma contestațiilor.

CITEȘTE ȘI: Primele rezultate de la BAC: 10 note de 10 în județul Cluj. Promovabilitate de 77.8% în Cluj, cea mai mare din țară

În 2020 a fost înregistrat cel mai mare număr de contestații și cel mai mare număr de note modificate, adică 62.790 de contestații depuse și 59.164 de note schimbate.

Procentual, notele modificate reprezintă 94,15% în 2020, adică din 100 de candidați care au contestat nota primită, 94 au avut nota modificată la recorectare.

În anii 2014-2016 numărul de note modificate nu depășea 20.000, în perioada 2017-2020 numărul acestor note modificate este constant peste 40.000.

Rata de promovare, modificată substanțial

În acest context, Ministerul Educației anunța duminică o creștere cu 1,6 puncte procentuale a ratei de promovare a examenului de Bacalaureat 2020, după soluționarea contestațiilor.

Mai exact 64.5% dintre elevii prezenți la examenele de Bacalaureat au promovat probele, după modificarea notelor în cadrul contestațiilor, față de 62.9% înainte de contestații.

Impactul acestor recorectări este unul vizibil în rata de promovare.

În urma soluționării contestațiilor, încă 6 elevi din județul Cluj au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.

Conform inspectorului școlar general, Marinela Marc, se impune și o reorganizare a examenului de Bacalaureat, astfel încât elevii care termină licee tehnologice să aibă mai multe șanse de a promova.

În prezent, aceștia sunt nevoiți să susțină aceleași probe cu elevii de la liceele teoretice, chiar dacă ei au un număr de două ori mai mic de ore din materiile respective. Această situație determină un procent foarte scăzut al acestor elevi care reușesc să ia 6 la Bacalaureat.

„Nu este normal că elevii aceștia de la liceele tehnologice pe care îi blamăm de multe ori și îi arătăm cu degetul pentru că nu reușesc să ia media 6 și să promoveze, nu este firesc ca disciplina de profil să fie la alegere fizică, chimie, biologie, informatică, asemenea elevilor de la liceul teoretic, iar acești elevi de la tehnologic au două ore săptămânal. (…). Cred că se impune o reașezare a metodologiei de bacalaureat și a disciplinelor din care acești elevi dau examen”, consideră inspectorul Marinela Marc.

În acest răstimp, numai după contestațiile înregistrate la examenul de Bacalaureat din 2020, rezultatele elevilor au fost modificate substanțial, ceea ce indică o anume neglijență a modului în care sunt verificate lucrările elevilor la un examen national. 

După cum aprecia situația examenului national de Bacalaureat din acest an profesorul clujean Mircea Miclea, evaluarea a fost una mult mai ușoară decât în anii precedenți, tocmai pentru a masca neajunsurile din cadrul sistemului educațional preuniversitar:

„A fost un examen ușor deoarece au fost cele mai multe medii de 10 din ultimii 16 ani.

Sigur, tot respectul pentru cei care sunt performeri și care oricum și cu subiecte mai dificile luam note mari, însă să ai cele mai multe note de 10 din ultimii 16 ani arată că gradul de dificultate al subiectelor a fost semnificativ mai redus decât în ultimii ani. 

Au încercat să compenseze faptul că nu au avut o prestație didactică adecvată și atunci ca să nu se vadă carențele de predare s-a dat o evaluare mai ușoară”, aprecia recent fostul ministru al Educației, profesorul Mircea Miclea.

Astfel, procentul ridicat de promovabilitate, de peste 62%, poate fi explicat prin numărul mare al absolvenților din anii anteriori care s-au prezentat la examen mizând pe faptul că subiectele vor fi mai ușoare. 

„Pentru generația actuală, procentul de reușită este de 70,1%, practic se încadrează în limitele ultimilor ani când promovabilitate a fost tot de 70 și ceva la sută. 

S-a ajuns la 60% din cauză că în acest an, crezând că este, și chiar a fost mai ușor, s-au înscris mult mai mulți absolvenți din generațiile trecute, comparativ cu alți ani, care ori nu s-au înscris, ori au picat.

Procentul de reușită al acestora e de 25%. Cumulându-le, procentele de reușită al celor care sunt absolvenți în 2020 cu procentul de 25% al absolvenților din alți ani, ajungem la 62%, care într-adevăr e cel mai grav. Nu trebuie înțeles așa. Nu trebuie cumulat. Au încercat băieții aceștia, că, poate că acum îl iau”, aprecia profesorul Mircea Miclea. 

CITEȘTE ȘI: Mircea Miclea, concluzie DURĂ despre rezultatele examenului de BACALAUREAT: ”Ca să nu se vadă CARENȚELE de predare, s-a dat o evaluare mai UȘOARĂ”

Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat sunt publicate în format anonimizat. Astfel, pe pagina online dedicată rezultatelor finale de la Bacalaureat 2020 au apărut coduri în dreptul cărora au fost afișate notele și mediile. 

CITEȘTE ȘI: Ministerul Educației, acuzat că a condiționat participarea elevilor la examene de semnarea unui acord. Vezi reacția IȘJ Cluj

Ministerul Educației a informat că elevii nemulțumiți de notele de la examenul de Bacalaureat 2020 au depus în total 62.790 de contestaţii.

Dintre acestea, 23.954 de contestaţii au vizat lucrări la proba scrisă de Limba şi literatura română – E) a), 492 de contestaţii au fost depuse la proba de Limba şi literatura maternă – E) b), în timp ce la proba obligatorie a profilului – E) c) au fost înregistrate 20.741 de contestaţii. La proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E) d) au fost depuse 17.603 contestaţii.

Etapa specială a Bacalaureatului, organizată pentru elevii afectați de pandemie, a început luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. La etapa specială a examenului de Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform unui anunț al Ministerul Educației și Cercetării.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *