Diete

Numai la sfatul medicului: Dieta protidica

Acest regim este deosebit, deoarece trebuie urmat numai la sfatul medicului. Aparut in Statele Unite ale Americii la sfarsitul anilor 1920, a devenit cunoscut publicului larg abia la mijlocul deceniului al saptelea.

Principii

Dieta protidica vizeaza inlocuirea alimentatiei traditionale cu o hrana bogata in proteine – sau exclusiv pe baza de proteine – sub control medical. Programul este rezervat in general obezilor, fiind precedat de un regim hipocaloric, pentru a initia slabirea si a obisnui organismul cu restrictii energetice.

Alimentatia poate fi constituita din produse clasice, selectionate pentru continutul lor ridicat de proteine: branza blanc cu 0 % grasime, carne de pasare degresata, albus de ou etc., sau din preparate de sinteza, precum substitutele alimentare.

Este strict necesar sa respectati nevoile zilnice de vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali si proteine, pentru ca organismul sa nu fie nevoit sa si le “procure” din masa corporala slaba, ducand astfel la atrofierea muschilor si la afectarea organelor interne.

Unele preparate proteice deficitare in aminoacizi esentiali (pe care corpul nu le poate sintetiza si deci trebuie sa fie prezenti in alimentatie) au cauzat in trecut tulburari grave, fiind responsabile indirect chiar de decese in urma stopului cardiac. In prezent, preparatele proteice sunt echilibrate. Unicele carente pot fi cele de vitamine si minerale, iar in acest caz medicul va prescrie suplimente. Aportul proteinic zilnic trebuie sa fie de un gram per kilogramul de masa corporala.

Ce promite si cum actioneaza?

Dieta promite pierderea rapida de tesut adipos, mentinand constanta masa slaba si fara risc de stop cardiac. In general, greutatea pierduta este formata in proportie de 75-80 % din masa grasa, restul de 20-25 % fiind constituit din apa, saruri si masa slaba, indeosebi musculara. Dar stim deja ca masa musculara este cu atat mai consistenta cu cat suntem mai grasi, deoarece este necesara mai multa energie pentru a ne misca.

Aportul de lipide si glucide fiind aproape nul, organismul isi poate extrage energia necesara din rezervele adipoase. Durata dietei protidice nu trebuie sa depaseasca patru saptamani. In orice caz insa, medicul este cel care stabileste cadrul programului dvs.


Puncte tari:

-Slabiti rapid. In plus, scaderea in greutate corespunde unei pierderi de masa grasa – spre deosebire de alte regimuri, sarace in proteine, in care kilogramele pierdute sunt constituite atat din masa grasa, cat si slaba, uneori – din pacate – cu accent pe ultima!
-Este perfecta pentru persoanele care trebuie sa slabeasca rapid, de exemplu marii obezi inaintea unei interventii chirurgicale; riscurile unor complicatii operatorii sunt mai mari pentru pacientii obezi.
-Nu necesita preparative culinare, deci timpul petrecut in bucatarie este limitat, ca si riscul de a incalca regimul.


Puncte slabe:

-Regimul este foarte restrictiv si monoton si deci dificil de urmat pana la capat. Din fericire, senzatia de foame dispare in general dupa doua zile.
-Este imposibil de urmat pe fondul unei vieti sociale normale – cu exceptia cazului in care sunteti dispusi sa va deplasati cu cosuletul cu mancare dupa dumneavoastra (deloc imposibil, totusi).
-La fel ca orice regim de slabire, dieta protidica trebuie urmata de o perioada de stabilizare. Din pacate, acest tip de alimentatie nu va familiarizeaza cu regulile unui echilibru nutritional adecvat, pe care sa le puteti urma apoi toata viata.


Programul

Trebuie sa adoptati o alimentatie cu continut caloric foarte redus si totusi bogat in proteine, dar sarac in lipide si glucide.

Dimineata, pranz, gustare si cina:

Un substitut alimentar la alegere, pentru continutul sau bogat in proteine, vitamine si minerale.
Apa la discretie.


Sfatul specialistului

Recomandat obezilor, acest regim nu trebuie preluat fara sfatul medicului si adoptat dupa dorinta dvs., ca sa puteti slabi 3 kg inainte de a merge la plaja. Daca medicul v-a dat insa permisiunea si daca ii respectati prescriptiile, succes. Dar va trebui sa dati dovada de o vointa de fier.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *