Reportaj

Nuielele lui Mos Nicolae, singura sursa de venit pentru oamenii nevoiasi din Cluj

La minus 8 grade, Mos Nicolae sta ascuns la caldura. In schimb, in locul lui apar, la fiecare colt de strada din Cluj-Napoca, oameni nevoiasi care vand simbolul Mosului Nicolae: nuielele.

Cluj-Napoca, 10 dimineata, -8 grade. Pe o temperatura care iti ingheata si gandurile, vanzatorii de nuiele ies, destoinici, in oras. La urma urmei, cu o pensie de handicap de 250 de lei pe luna si fara vreo alta sursa de venit nu ai de ales: mai bine ingheti de frig la vanzare decat sa mori de foame acasa. Acesta e si cazul lui Heidi. E prima data cand a iesit la vanzare cu nuiele si-l are alaturi la bine nu si la greu, pe sot, ascuns in farmacie, la caldura.

“Am iesit de dimineata sa vand botele. Am lucrat o saptamana intreaga pe ele, le-am dat cu bronz, am pus aracet la capete si le-am facut faine, ca sa se vanda”, spune tanara de 25 de ani din Cluj-Napoca.

Imbracata bine, cu manusi roz si pufoaica, isi pazeste gramada cu 200 de nuiele aurite din Piata Mihai Viteazu. Vinde joardele cu 3 lei astazi, pentru ca azi au trecere si vrea sa-si cumpere ciorapi medicinali, “cu 180 de lei de pe Motilor”. E ajun de “Mikulas” pentru copiii cuminti cu parinti bogati.

“Ne-am luat si stam in Iris. Alta sursa de venit nu avem decat pensia ei de 250 de lei. De fapt, nici nu ii pensie, ca-i ajutor social”, spune barbatul ei, scos de presa la racoare dintr-o farmacie din apropiere.

Dupa 10 minute de intrebari si raspunsuri, Heidi, blonda cu ochi albastri, precum fetita din povestea Johannei Spyri isi coteste barbatul:

“Nu tot te plange atata, ca nu ne mai cumpara lumea nimic”.

500 de metri mai incolo, Ana-Maria, de 42 de ani tocmai si-a amplasat cele trei cutii cu nuiele pe marginea drumului, vizavi de insusi Mihai Viteazu. De 7 ani, de cand a primit o casa de la Primarie, iese la vanzare cu nuiele, in fiecare iarna. Ca si Heidi, e singura sursa sigura de venit pe care mizeaza familia cu 3 copii.

“Vindem nuiele traditionale, cu asta traim. Azi avem cam 300. Nu ne plangem. Ii multumim lui Dumnezeu ca avem din ce trai macar zilele astea. Am lucrat la nuiele cam 4 saptamani”, povesteste femeia, in timp ce potriveste nuielele, ca sa le placa potentialilor cumparatori.

Familia vinde azi 3 feluri de nuiele, in al saptelea an consecutiv: aurii, argintii si de plastic. A fost mult de lucru cu transformatul maturoaielor: curatate, uscate in casa de pe Decebal arsa de trei ori, trase prin bronz auriu sau argintiu “de buna calitate care nu se ia pe maini”, uscate din nou si decorate cu funde.

“Acestea sunt traditionalele, pe care le facem in fiecare an nu alea de plastic. In fiecare an iesim, continuam traditia, pentru ca nu putem trai altcumva, nu avem din ce. Inainte, am trait din ajutorul social pentru copil. Barbatul si-a luat paternal, dar acum nu-l mai primim. Si de la Cantina Primariei ne-au scos si ne descurcam cum putem”, spune Ana-Maria, in timp ce-si trage sapca neagra pe urechi.

Nuielele costa 2 lei fiecare. Ieri au facut 100 de lei, insa si-au pus sperantele in ziua de azi. Toti au lucrat pe cele 300 de maturoaie o luna intreaga. Cu toate astea, in 15 minute de taclale, o singura femeie s-a indurat sa cumpere o bota.

Langa Central, cu o carte de rugaciuni in maini sta Maria Varga din localitatea Ticu colonie, “la 10 kilometri langa Aghires”. Femeia, de 60 de ani, cu hernie si operata de bila nu are de ales. A ales sa vina la Cluj si sa vanda cele 150 de nuiele argintii impodobite cu “lunar” si funde aurii, pentru care a lucrat o saptamana intreaga.

“4-5 ore mi-o luat numa’ pana le-am tras prin lunar. Le-am dus in casa sa se uste. Apoi le-am dat cu un picut de aracet si lipici, le-am decorat si am venit. Nu am de ales. Nu am nicio sursa de venit, dar nu ma plang. Azi sper sa le vand pe toate cu 2 lei, ca astea is alea traditionale. Dumnezeu ne ajuta”, spune femeia, in timp ce se uita la trecatori.

E mancata de greutati. A parasit-o barbatul acum 26 de ani si a plecat “dupa una la Timisoara”. Crede ca o sa apara la Protv.

“Am trecut pe la fete, prin Nadasel. Nu am niciun pic de venit. Am ajuns sa le vand ca sa-mi fac si eu un ban si sa-mi cumpar ceva de sarbatori. Ma descurc foarte greu, dar is multumita si asa. Am 100 de lei ajutor social, dar de acolo 70 de lei imi vine curent tata luna, cablu si gata. Ne descurcam cum Domnu’ ne ajuta, ne da de pe o zi pe alta”, spune, in timp ce oamenii se grabesc sa ajunga la caldura.

Pana una-alta, Mos Nicolae o sa ajunga la Cluj-Napoca si fara nuiele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *