Diete

Nuci si seminte

Ca dovada ca substantele hranitoare se pot gasi si in alimentele de mici dimensiuni, nucile si semintele contin multe substante benefice pentru organism, fiind totodata sarace in cele care pot fi daunatoare.

 

NUCILE au fost ostracizate in trecut din cauza continutului lor ridicat de grasimi, dar cercetari recente au demonstrat ca grasimile lor sunt benefice. Cei care se hranesc cu nuci de cinci ore pe saptamana pot reduce la jumatate riscul unui atac de cord.

 

Ce contin? Aproximativ un sfert de cana de nuci contine in jur de 175 de calorii si pana la 21 g de grasimi. Migdalele sunt bogate in vitamina E, calciu si proteine, nucile in acizi grasi omega-3, atat de sanatosi pentru inima si artere, iar alunele in fier si vitamina B12. majoritatea nucilor mai au si un continut bogat in fibra.

 

Recomandari. Nucile coapte sau prajite in ulei au cantitati similare de calorii si grasimi, dar includ adesea condimente bogate in sodiu, precum si indulcitori si conservanti. Mai bine cumpara nuci crude si coace-le intr-o cratita la foc mic, scurgandu-le de ulei.

 

Din punct de vedere botanic, alunele sunt socotite legume, dar pentru ca ele se consuma la fel ca nucile, si nu ca, de exemplu boabele de fasole uscata, sunt incluse in aceasta categorie.

 

Ce este indicat? Varietatea. Vitaminele si mineralele variaza considerabil de la o specie la alta. Hranindu-te cu diverse soiuri de nuci, vei creste volumul de vitamine si minerale asimilate de organism. Portiile mici. Din cauza continutului lor bogat in grasimi, nucile pot rancezi repede. Decat sa cumperi o cantitate mare si sa o consumi abia dupa cateva luni, mai bine cumpara mai putine. Pastreaza nucile (samburii) in congelator pana la sase luni, dar consuma-le la temperatura camerei.

 

Ce nu este indicat? Cam un sfert de cana pe zi este suficienta pentru a beneficia de substantele hranitoare. Nucile prelucrate. Fie ca e vorba de alune sarate sau untul de arahide indulcit prin metode industriale, cu cat sunt mai prelucrate, cu atat sunt mai nesanatoase.

 

NUCILE DE COCOS sunt bogate in acizi grasi saturati si reprezinta o buna sursa de fibre. Aparent, continutul bogat in acizi grasi saturati al nucilor de cocos pare sa le includa in categoria alimentelor interzise. Cu toate acestea, ele contin si fitosterina, un compus despre care s-a demonstrate ca reduce nivelul de colesterol in sange.

 

Ce contin? O bucata de miez proaspat asigura un aport generos de fibra si vitamina E.

 

Recomandari. Spargerea nucilor de cocos este o operatiune destul de dificila, ca si extragerea laptelui din ele. Cauta miez de nuca de cocos congelat, sau cutii de lapte de nuca de cocos neindulcit. Fii atent la diferenta dintre caimacul laptelui de cocos si smantana de cocos. Primul are o textura untoasa, ce se ridica la suprafata laptelui de cocos. Smantana de cocos este un produs conservant, indulcit in exces, folosit la prepararea bauturilor tropicale.

 

Ce este indicat? Laptele de cocos. Adaugati-l la sosuri sau folositi-l diluat cu apa, la prepararea pilafului thailandez de orez. Miez proaspat de cocos copt. Foloseste un cojitor manual pentru legume ca sa-i cureti miezul de “ate”. Aseaza feliile de miez pe o tava si coace-le la 166 ºC, timp de 10-15 minute, intorcandu-le frecvent pe o parte si pe alta. Asezoneaza-le usor cu sare si serveste-le calde.

 

Ce nu este indicat? Miezul de cocos uscat si indulcit. Nuca de cocos este ea insasi dulce, iar pachetele care se vand in alimentare au zahar adaugat. Cauta miez de cocos neindulcit in magazinele cu produse naturiste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *