Editorial

Nu te supara, domnule functionar!

De multe ori persoanele cu functii publice se simt deranjate daca le publicam averile sau spunem lumii intregi la ce societati  private detin actiuni. Functionara de la Primarie se da ranita ca i-am dezvaluit salariul, directorii de la Electrica se simt curentati ca am scris de proprietatile lor, cei de la Penitenciarul Gherla se simt “luati in vizor”.

Altii ne ignora cu desavarsire. Nu isi declara ani la rand veniturile din salarii si bunurile cumparate. Sau, daca o fac, ascund in mod voit veniturile realizate, trimitandu-ne la fisa fiscala. Lucru care contravine legii privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Ce este o persoana cu demnitate publica? De la presedintele tarii la directorasi de institutii, de la consilieri ministeriali la auditori ai Curtii de Conturi, fiecare dintre ei ar trebui sa stie pe dinafara aceasta definitie.

Aceste persoane trebuie sa inteleaga ca functiile si demnitatile publice nu sunt un dar venit din neant. Ele vin cu responsabilitati si obligatii.

Iar obligatia noastra, de ziaristi, este sa le studiem si sa le redam, mai departe, celor care va platesc.

Ne intereseaza ca cel mai bine platit universitar din tara e clujean, ne intereseaza ca Dumitru Matis incaseaza intr-un an de la UBB Cluj 100.000 de euro. Oare sunt UBB si FSEGA cele mai performante institutii universitare din tara, permitandu-si sa plateasca atat de bine profesorii lor? Sau domnul Matis castiga majoritatea banilor pentru ca isi pune semnatura pe zeci de studii de cercetare sau proiecte cu finantare europeana?

Cititorii nostri vor sa stie cat castiga functionara de la Primarie, care la ora 16.00 se grabeste spre usa de iesire, la fel cum sunt curiosi de salariul angajatilor de la E.On si Electrica, la caseriile carora isi golesc buzunarele luna de luna, pe facturi.

Vrem sa aflam cum reuseste presedintele Colegiului Medicilor din Cluj, Aurel Bizo, sa aiba cinci locuri de munca, jongland din spitalul de stat in clinica privata. Si in tot acest timp sa castige 15.000 de lei pe luna. Unii ar spune: “bravo lui, a facut sase ani de facultate, inca cativa de rezidentiat si zeci de ani de practica”. Corect! Pana in momentul in care medicul, oricare ar fi el, nu mai lucreaza la capacitatea lui maxima, iar in noptile de garda, ii lasa pe rezidenti sa se dea de ceasul mortii in spitale, in timp ce el isi face somnul de frumusete pentru urmatoarea zi, cand trebuie sa ajunga la clinica privata.

Multi ne-au injurat cand am scris de veniturile celor de la Curtea de Conturi, o institutie pentru care transparenta se opreste la usa. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, obisnuiti sa fie menajati, prin natura meseriei lor, au fost iritati atunci cand Ziar de Cluj le-a pus pe tapet averile.

Pana la urma, acest exercitiu jurnalistic pe care il facem, este o lectie pentru multi bugetari. In anul 2013, multi primari de comune nu stiu ca au obligatia, prin lege, sa isi declare averea si interesele. Altii nu stiu cum sa o faca. Am intalnit si situatii amuzante, cand venitul a fost trecut in dreptul “cadourilor”.

Functia si demnitatea publica nu vine singura, vine la pachet cu  asumarea ei.

Si nu ar trebui sa fie cu suparare, domnule functionar, domnule consilier sau domnule director, ca pe noi ne intereseaza cat castigati. Pentru ca nu pe noi ne intereseaza, ci pe cei care va platesc.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *