Editorial

Nu știam de ce se consideră românul frate cu codrul: să-l fure…

De cu de dimineață, poliţiştii şi procurorii DIICOT s-au apucat să ia la purecat afaceri ilegale cu lemne care au creat un prejudiciu de vreo 25 de milioane de euro. Asta numai din 2011 până azi. Cică vizată ar fi și compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, ceva percheziţii fiind făcute și la sediul central al acesteia, precum și la fabrici conexe. Între timp, ce era pe surse s-a confirmat chiar de către oficialii Holzindustrie Schweighofer, care au anuţat că societatea cooperează cu autorităţile şi ”oferă tot sprijinul” în ancheta DIICOT.

Așa că vin să-ntreb și eu, ca omul care știe că “din codru rupi o rămurea, ce-I pasă codrului de ea”: ce aveți, măi, cu bietul austriac care vrea să facă ecologie prin pădurile doborâte de alde Kerestoy “Drujba lui Dumnezeu” Attila (același Dumnezeu să-l odihnească – că nici nu s-a răcit omul bine și i se împarte moștenirea)?

Că, din ce știam noi pînă acum (de la direcții silvice, chiar de la oficiali și oficialități), omul e curat, cinstit și exploatează doar ceea ce rămâne în urma doborârii și prelucrării copacilor. Adicătelea, rumeguș.

Se vede fix din ceea ce rezultă după ce consultăm actele oficiale: obiectul muncii austriecilor este “colectarea de rumeguș și folosirea acestuia în fabrica lor de compactat rumegușul”.

E ca și cum ne-am revolta abia acum că rușii de la Mechel, care făceau concurență țiganilor la cumpăratul de fier vechi, s-au apucat de și-au topit fabricile pe care le-au cumpărat de la noi. Păi, dacă erau vechi și din fier?

Așa și cu copacul din pădure – el are o parte lemnoasă și una rumegușoasă. Iar austriecii lasă lemnul în pace și ne iau nouă rumegușul. Adică ne scapă de reziduurile care ar sufoca pădurile Patriei.

Deci, dacă ar fi să o luăm la purecat pe acte, de fapt, ca niște ecologiști ce suntem, ne revoltăm că austriecii fac ecologie…

Întrebarea la care mă mai frământ să dau un răspuns (să cooperez și eu cu procurorii) este de unde s-a acumulat atâta rumeguș în România?

Că nu prea mai există fabrici de cherestea sau fabrici de făcut mobilă, așa că nici proces de produs rumeguș n-ar prea mai fi.

Asta numai dacă nu cumva în ultimii ani s-au plantat numai arbori de rumeguș pe fondurile forestiere.

Ori s-au angajat la Romsilva mai mulți Pinocchio care se auto-satisfac cu mânuța, să-i satisfacă cu rumeguș pe partenerii austrieci de la Schweighofer.

Că din ce ne tot zicea Poliția rutieră (rutinieră), nici măcar un buștean nu mai părăsește muntele Patriei, ci numai coboară-n valuri basculante pline de rumeguș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *