Sanatate

Nu poți dormi noaptea? Adormi târziu și te trezești des? Atunci e musai să citești ce spune specialistul

Tot mai multe persoane se plâng de oboseală. Și nu neapărat din cauza faptului că sunt epuizate de activități, la locul de muncă, ci pentru că nu reușesc să se odihnească noaptea. Ce e de făcut?

Medicul Marius Balint este pneumolog și unul dintre puținii specialiști în somnologie din țara noastră.

„Ca și o primă discuție, e foarte important să avem un somn de calitate pentru că, normal, ar trebui să dormim o treime din viață, 8 ore pe noapte. Ideal este să dormim între 7 și 8 ore. Evident, există și excepții, pacienți care sunt mai performanți și dorm mai puțin”, explică medicul.

În ceea ce privește eficiența somnului, specialistul condamnă stresul pentru reducere, însă recunoaște că și alți factori o influențează. Ecranele, indiferent că vorbim despre telefoane sau televizoare.

„Seara stăm cu ochii în telefon, e lumină albastră, care afectează negativ eliberarea de melatonină. Melatonina e un hormon al somnului și declanșează, de fapt, faza de adormire. Deci, din start, adormim mai târziu dacă utilizăm ecranele seara și din cauza constrângerilor suntem obligați să ne trezim devreme, deci nu reuțim să cumulăm durata necesară de somn”, ne spune specialistul.

Ca urmare, apar somnolența și oboseala. O altă categorie de probleme o reprezintă insomniile. Insomniile sunt declanșate de stres, anxietate, depresie, simptome din sfera psihiatrică. Oamenii se feresc să vorbească despre insomnii, dar și despre ce le produc, din această cauză.

 

„Insomnia e cea mai frecventă patologie a somnului și sunt foarte mulți pacienți care o resimt. Ziua nu pot da randament maxim din cauză că nu se odihnesc noaptea. A doua frecvență în patologia somnului e apneea în somn. Fiind legată în parte și de obezitate, e din ce în ce mai frecventă. Creșterea incidenței obezității atrage și creșterea altor patologii. Mâncăm prost, facem din ce în ce mai puțină mișcare, așadar apar probleme”, trage un semnal de alarmă medicul Marius Balint.

Într-o lume ideală, rutina înainte de somn ar trebui să arate… mult altfel față de ce se întâmplă în realitate. După ora 14 nu s-ar mai consuma băuturi excitante, aici incluzând cafea, cola, energizante. Cu 3-4 ore înainte de culcare nu sunt indicate acțivitățile fizice intense, ci doar mersul pe jos. Cu 3-4 ore înainte de somn nu se mai consumă alimente, pentru a preîntâmpina refluxul gastro-esofagian, balonarea sau crampele. Într-o lume ideală, în dormitor nu funcționează și biroul, nu lucrăm în pat, nu facem rapoarte înainte de culcare. Într-o lume ideală nu avem televizor în dormitor, iar la cel din living/sufragerie privim cu maximum o oră înainte de a merge la somn.

„Pentru o igienă a somnului, trebuie să avem ore de culcare regulate și ore de trezire. Inclusiv în week-end. E foarte dificil, știu, pentru că la sfârșit de săptămână încercăm să profităm de timp, de prieteni, de familie, avem tendința să ne culcăm foarte târziu, să ne trezim târziu. Cei care au copii mici și se trezesc la fel de devreme, indiferent de ora la care se culcă acumulează o datorie de somn, iar starea se agravează și mai tare”, atrage atenția somnologul.

Așadar, dacă suferiți de insomnii sau vă treziți obosiți, faceți un scurt preview al comportamentului înainte de a merge la culcare. Identificați greșelile pe care le faceți și încercați să le remediați.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *